Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Projekt Vonarsko jezero, 1. faza: začenjajo z rekonstrukcijo pregrade Vonarje


Zgodba Vonarskega jezera, ki je bilo zaradi onesnaženja in smradu leta 1988 izpraznjeno, ponovno dobiva svoje mesto.

Včeraj sta v Aninem dvoru v Rogaški Slatini minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in predsednik Razvojnega sveta regije mag. Branko Kidrič na podlagi prvega povabila podpisala Dogovor za razvoj regije, in sicer za projekta Vonarsko jezero, 1. faza in Regijska štipendijska shema Savinjske regije.

ki_5

Na podlagi prvega povabila Dogovora za razvoj regij iz leta 2015 je po uspešno vzpostavljenem mehanizmu med regijo in državo, slednja predlagala podpis prioritetnega projekta Savinjske regije Vonarsko jezero, 1. faza in nacionalno pomembnega projekta Regijska štipendijska shema Savinjske regije.

ki_2Projekt Vonarsko jezero, 1. faza, bo imel dvojen učinek na razvoj območja, poleg zmanjšanja poplavne ogroženosti na porečju Sotle, bo razvoj območja omogočil tudi vnovično stalno ojezeritev, tj. revitalizacijo Vonarskega jezera in kot je ob podpisu Dogovora dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je s tem storjen prvi korak k revitalizaciji Vonarskega jezera, ki hkrati pomeni začetek velikega razvojnega cikla na območju dveh turističnih občin, ki že danes veljata za eno najmočnejših turističnih destinacij, z oživitvijo Vonarskega jezera pa verjame, da bi to pomenilo še dodaten presežek.

Plačala bo EU in država

Ker pa je pred ureditvijo Vonarskega jezera potrebno storiti veliko korakov, je kot prvega, direktor Direktorata za regionalni razvoj Marko Drofenik, izpostavil ureditev zajezitve in s tem ureditev pregrade Vonarje, ki je stara 40 let. Prva faza projekta je ocenjena na milijon šesto tisoč evrov, delno bo financirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, delno pa iz lastnih sredstev Slovenije in Hrvaške.

Drofenik se je ob tem dotaknil še druge faze projekta, ki pa vključuje izdelavo strokovnih podlag za čiščenje in kasneje tudi polnjenje jezera, vendar pa bo po njegovih besedah pred tem potrebnih še mnogo sestankov, usklajevanj in dogovorov na najvišji ravni.

Ob podpisu navdušenja nikakor nista skrivala predsednik Razvojnega sveta regije in župan občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič ter župan občine Podčetrtek Peter Misja, ki si že dlje časa zavzemata, da se na Vonarskem jezeru kaj spremenilo.

Izjavam ob podpisu Dogovora lahko prisluhnete v spodnjih videih.

 

K. C.