Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pestra mednarodna paleta aktivnosti na Ljudski univerzi Rogaška Slatina


Ljudska univerza Rogaška Slatina je zadnjih sedem let zalo aktivna na področju mednarodnih projektov, vrhunec mednarodnega udejstvovanja pa je dosegla v lanskem letu, ko je sodelovala v kar osmih mednarodnih Erasmus + projektih.

Od samega začetka je univerza sodelovala v trinajstih mednarodnih projektih, vsi od teh pa so organizaciji prinesli visoko dodano vrednost in poskrbeli, da je lahko organizacija svojo bogato tradicijo na področju izobraževanja odraslih oplemenitila z inovativnimi in učinkovitimi učnimi pristopi ter programi.

Prednosti tovrstnega mednarodnega udejstvovanja je ogromno, omenili jih bomo samo nekaj. Med drugim so mednarodni projekti univerzi omogočili razvoj številnih aktivnosti za spodbujanje zdravega življenjskega sloga, ki jih sedaj nudijo starejši populaciji v lokalnem okolju v sklopu Univerze za tretje življenjsko obdobje Rogaška Slatina, za zdrav življenjsko slog otrok in njihovih staršev pa so skrbeli tudi v drugem projektu, kjer se je zanje razvil priročnik za vrtnarjenje brez umetnih škropiv, obenem pa so osnovnošolski učenci pridobili tudi svoj nasad jagod.

V čezmejnem sodelovanju so na univerzi s pomočjo partnerjev razvili spletno aplikacijo in priročnik z navodili, ki bosta pomagala mladim podjetnikom pri njihovem vstopu v podjetniške vode, medtem ko so kot koordinatorji v drugem mednarodnem projektu razvili program in priročnik za učitelje o vključevanju živali v izobraževalni program. V sklopu tega projekta bo univerza razvila tudi mednarodno usposabljanje v sklopu Erasmus + programa, katerega se bodo lahko udeleževali učitelji iz celotne Evrope.

V spet drugem projektu so skupaj s partnerji razvili spletno učno platformo za izobraževanje odraslih, s pomočjo kater se bodo lahko udeleženci izobraževanje samoizobraževali od doma, medtem ko je bil namen enega izmed projektov dodatno razviti kompetence na področju jezikov, računalništva in aktivnega državljanstva pri otrocih in njihovih starši ter starih starših, ki so se lahko udeleževali številnih brezplačnih delavnic. Za starejše odrasle je poskrbljeno v še dveh projektih, kjer se je razvil priročnik primerov dobrih praks učenja računalništva starejših odraslih s pomočjo kulture ter računalniška aplikacija ter številne vaje za trening spomina.

Univerza skrbi tudi za integracijo priseljencev, za katere je v projektu razvila sklopu dramskih aplikacij za integracijo tujcev v lokalno okolje, obenem pa bo v skupnem mednarodnem zborniku objavila primer dobrih praks na področju poslovnih modelov. V prihodnjih dveh letih se bodo na Ljudski posvečali tudi izmenjavi na področju boja proti nasilju nad ženskami.

Na univerzi pa venomer skrbijo tudi za mednarodna usposabljanja zaposlenih, ki se redno udeležujejo koristnih usposabljanj, svoje pridobljeno znanje pa nato prenašajo na ostale zaposlene in predavatelje na univerzi, kar omogoča razvoj in modernizacijo izobraževalnih programov. Vseskozi pa univerza skrbi tudi za promocijo Slovenije ter lokalnega okolja s pomočjo mednarodnih sestankov, ki jih redno organizira in kamor je privabila že 59 različnih organizacij iz kar 19 evropskih držav.