Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Planini pri Sevnici praznovali 200 let javnega šolstva


os-planina-pri-sevniciNa OŠ Planina pri Sevnici so praznovali častitljivo obletnico 200 let od začetka organiziranega javnega šolstva v tem kraju.

Na slovesnosti, na kateri so sodelovali vsi učenci šole, so tako z raznovrstnimi nastopi predstavili celotno 200 letno zgodovino šole.

V Planini pri Sevnici so 4. novembra leta 1817, v občinski hiši na Planini, odprli prvo šolo. V njej je kot prvi učitelj otrokom znanje predajal Jožef Kovač. Šolo je že v prvem letu svojega obstoja obiskovalo 60 učencev iz Planine, Sv. Vida, Zagorja, Prevorj, Dobja in Jurkloštra.

V prostorih mestne hiše je šola delovala kar 150 let. Ko pa stara šola ni več zadoščala učno vzgojnemu procesu pa so leta 1969 položili temeljni kamen za novo šolo, katere gradnja se je končala leta 1971, ko je tudi sprejela prve učence. Šola je na tej lokaciji še danes. V zadnjih letih je bila deležna popolne obnove in dobila tudi novo telovadnico.

V počastitev 200 letnice so na šoli izdali tudi jubilejni zbornik, ki so ga naslovili Od tablice do tablice. V njem so zbrani podatki iz starih šolskih kronik vključno s čisto prvo, ki jo hranijo v šolskem arhivu.

Naslov publikacije Od tablice do tablice je zelo pomenljiv. Učenci so namreč tablice uporabljali že pred dvesto leti. Le da so takrat na njih pisali s kredo, danes pa se po tablicah sprehajajo s svojimi prsti. Tudi na slovesnosti so predstavili ves napredek in spremembe, ki jih je šola in šolstvo nasploh bilo deležno v tem obdobju.

Pomembnost jubileja šole, ki jo trenutno obiskuje 113 otrok, je poudarila tudi sedanja ravnateljica Matejko Zendzianowsky, ki si je ob tej obletnici zaželela edino, da bi se uredili še pogoji za vrčevske otroke, ki jih trenutno gostijo v eni od šolskih učilnic. Sicer pa so pogoji za osnovnošolce, kot je poudarila, trenutno idealni. Poudarila je še, da je šola zelo pomembna za kraj saj se v njej, poleg šolske dejavnosti, odvijajo tudi mnoge kulturne dejavnosti s čimer se šola v popolnosti povezuje s krajem in vsemi krajani.

foto: OŠ Planina pri Sevnici

jug-polsi-klik