Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vaja zaščite in reševanja Neurje Bistrica ob Sotli 2017 (foto, video)


V zadnjih časih, ko nam narava velikokrat pokaže zobe, je ključnega pomena, da znamo ob tem odreagirati hitro in zbrano ter se tako zavarovati pred nevarnostmi. Neurje in udar strele sta ena izmed dogodkov, ki se ponavljata vedno pogosteje. 

Služba za Civilno zaščito in požarno varnost šestih občin KiO je v sodelovanju z občino Bistrica ob Sotli zato pripravila vajo zaščite in reševanja na kar dveh lokacijah. Kakšen je bil scenarij in kako so se odrezali sodelujoči preberite v spodnjem prispevku. 

MOČNO NARASLA HUDOURNIŠKA VODA

vaja-zir-2Skupina prijateljev, reka Bistrica, nezavarovan most in močno narasla hudourniška voda so bili elementi prvega scenarija, ki ga je spremljal padec matere in otroka v deročo vodo. Nemudoma je bilo potrebno ukrepati, kar so prisotni ob nesreči, ki so ušli nevarnosti, tudi storili. Poklicali so center za obveščanje na številko 112; na kraj dogodka so prispeli gasilci, kasneje še reševalci in kinologi z reševalnimi psi.

Posledice nesreče so bile utopitev otroka, ki ga je bilo potrebno oživljati in iskanje matere s pomočjo reševalnih psov.

GORI!

V centru Bistrice je bilo že čez nekaj minut ponovno slišati zvok siren, ki so nakazovale na intervencijo številka dve. V prostore na novo odprtega motela je udarila strela, ki je povzročila požar. V času nesreče so bili v motelu na letovanju otroci iz Anglije, ki zaradi hitrega širjenja požara niso uspeli pravočasno zapustiti stavbe – nekateri so ostali ujeti v sobah, spet drugi so zbežali na balkon, od koder pa se niso mogli rešiti brez pomoči.

Posledice nesreče so bili sedem poškodovanih in ena mrtva oseba.

Na operativnem nivoju so v vaji sodelovali prostovoljna gasilska društva Bistrica ob Sotli, Podsreda, Polje Sedlarjevo ter DDV Kumrovec. Prisotni so bili tudi ekipa prve pomoči RK Šmarje pri Jelšah, ekipi nujne medicinske pomoči Reševalne postaje ZD Šmarje pri Jelšah, policijska postaja Šmarje pri Jelšah ter Kinološko društvo reševalnih psov Celje.

Na štabnem nivoju pa je deloval štab CZ občine Bistrica ob Sotli.

Pod vodstvom vodje intervencije Antona Kravariča je v prvem scenariju reševanje potekalo s pomočjo čolna, s katerim so gasilci PGD Bistrica ob Sotli poiskali žrtev nesreče in jo pripeljali na kopno (video). Pričelo se je oživljanje nezavestne osebe, za kar so poskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči, iskanja še druge žrtve z reševalnimi psmi pa so se lotili člani Kinološkega društva reševalnih psov Celje.

vaja-zir-3V drugi intervenciji v motelu so poleg domačega sodelovala tudi že zgoraj omenjena gasilska društva. Reševanje je potekalo preko lestve, gasilci so se poslužili tudi gašenja z notranjimi napadi. Z dimom popolnoma zapolnjen prostor je le še oteževal iskanje, a so poškodovane v kratkem času vendarle uspeli spraviti iz gorečega objekta (video).

Prisotni na intervenciji so se soočali ne le s fizičnim oskrbovanjem udeleženih v nesreči, temveč tudi z njihovimi psihološkimi stiskami.

S psihološkimi stiskami tako žrtev, kot tudi njihovih bližnjih in s pritiski medijev pa so se bili primorani soočati pristojni v štabu CZ Bistrica ob Sotli s poveljnikom CZ Bistrica ob Sotli, Primožem Rainerjem na čelu, ki so zbirali informacije ter zagotavljali podporo drugih služb in ustanov, ki so bile potrebne na prizorišču.

VAJA USPELA

Po dobri uri in pol se je vaja z oskrbovanimi poškodovanci zaključila in sledile so prve ocene vodstva vaje, povabljenih strokovnjakov z različnih področij sistema zaščite, reševanja in pomoči ter ostalih zunanjih obiskovalcev.

Po besedah ocenjevalcev je bil glavni namen vaje dosežen, saj so lahko sodelujoči pridobili veliko novega znanja in izkušenj, ki jih bodo lahko s pridom izkoristili v primeru intervencij.

Podrobnejša analiza s strani vodij sodelujočih enot še sledi.

Več insertov najdete v spodnji fotogaleriji in video posnetku, ki nazorno prikazuje vajo.

Oglejte  si še fotogalerijo z vaje:

t & f: Tina Fajs. v: R. Č.

ditka-feri-polsi-klik