Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Policija bo preverjala zimsko opremo. Preverite kaj se šteje pod zimsko opremo in kakšne so kazni.


zimske-gumeDanes ponoči smo tudi na širšem območju Celjskega dočakali prvi sneg te jeseni. Ponekod na Koroškem  je močno snežilo. Zasnežen je bil tudi Mislinjski klanec, policisti so ponoči na tem delu in v okolici poskrbeli za izločanje tovornih vozil s cestišča. Promet tam zdaj poteka tekoče.

Tiste, ki še niste poskrbeli za zimsko opremo na vozilih, naj spomnimo, da je potrebno imeti od srede 15. novembra 2017, oziroma od trenutka, ko obstajajo zimske razmere, vozila opremljena na zimske razmere. Pri kontroli cestnega prometa bodo policisti v teh dneh na zimsko opremo na vozilih še posebej pozorni.

V petek so policisti opravljali tudi nadzorcestnega prometa na celotnem območju policijske uprave Celje. Namenjen je bil pretežno preverjanju psihofizičnega stanja voznikov.

622 voznikom so odredili preizkuse alkoholiziranosti, trideset voznikov je vozilo pod vplivom alkohola. Ta konec tedna so devetim voznikom, ki niso izpolnjevali pogojev za vožnjo, policisti tudi zasegli vozila.

Kdaj zimska oprema v Sloveniji?

V Sloveniji je za vsa motorna vozila obvezna uporaba zimske opreme v obdobju med 15.11. in 15.3. oz. pred ali po tem datumu v primeru zimskih razmer. Predpisi omogočajo uporabo zimskih in pod določenimi pogoji tudi letnih pnevmatik, vendar pa voznikom svetujemo, da na svoja vozila namestijo zimske pnevmatike, ker bodo zaradi svoje zgradbe in sestave v zimskih voznih razmerah le te omogočale varno in zanesljivo vožnjo. To velja tudi za vozila registrirana v tujini.

Na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost.

Na vozilih morajo biti 4 zimske pnevmatike z min. globino profila 3 mm (enake po velikosti, vrsti in zgradbi) ali 4 letne pnevmatike z min. globino profila 3mm + snežne verige v priboru. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

Kazni za neupoštevanje zakona glede zimske opreme Voznik, ki nima ustrezne zimske opreme se po zakonu kaznuje z denarno kaznijo 40 EUR. Če pa je zaradi prekrška onemogočen promet, se voznik kaznuje s kaznijo 500 EUR + 5 kazenskih točk.

Če voznik ne očisti celotnega avtomobila pred pričetkom vožnje ga lahko doleti kazen 200 EUR, če pa ne upošteva prometne signalizacije o zimskih razmerah in prepovedi vožnje pa je kazen 300 EUR.

Milena Trbulin, predstavnica za odnose z javnostmi in Gorazd Smrečnik, PP Rogaška Slatina

pralnica-celje-polsi-klik