Pregled svetovno znanih osebnosti, ki so nas zapustile v letu 2017

1. 11. 2017 19:00

Ob 1. novembru smo se spomnili na številne svetovno znane osebnosti, ki so zaznamovale področja njihovega dela in nemalokrat tudi naša življenja, vendar so v letu 2017 preminile. Kljub temu pa so pustile izjemen pečat, zaradi česar se jih bomo vedno spominjali.

Poklon številnim ikonam popkulture
Hugh Hefner
Hugh Hefner

Septembra je javnost pretresla vest, da je v 92. letu starosti umrl Hugh Hefner, ustanovitelj kultne revije Playboy. S to blagovno znamko je v javnosti premikal meje glede spolnosti, poleg tega pa se je vztrajno boril za spolno revolucijo. Nosilec in ikona Playboyevega imperije bo tako s svojim delom ostal nesmrten.

20. avgusta pa je umrl ameriški komik, igralec in režiser Jerry Lewis. Najbolj je bil znan po svoji izjemni obrazni mimiki, za vedno pa se ga bomo lahko spominjali po njegovih vlogah v gilmih Nori profesor in The Bellboy.

Jerry Lewis
Jerry Lewis

V 90. letu življenja je izdihnil ameriški filmski in televizijski igralec Martin Landau. Landau je bil za svoj nastop v filmu Tucker: The Man and His Dream nagrajen z zlatim globusem v kategoriji za »najboljšega stranskega igralca – Film«, prvič pa je bil nominiran tudi za oskarja za najboljšega stranskega igralca. Za vlogo Bele Lugosija v filmu Ed Wood (1994) je bil nagrajen z oskarjem, zlatim globusem in Screen Actors Guild Award.

26. aprila se je za vedno poslovil filmski režiser Jonathan Demme., ki je zakrivil filmsko uspešnico Ko jagenjčki obmolknejo. Leta 1992 je prejel tudi oskarja za najboljšo režijo. Dva meseca kasneje smo se morali posloviti od režiserja Georga Andrewa Romera. Znan je bil predvsem po seriji satiričnih grozljivk o zombijevski apokalipsi, katere prvi del, Noč živih mrtvecev (Night of the Living Dead, 1968), velja za film, ki je uvedel trend zombijev v popularni kulturi. Zaradi tega si je prislužil oznako »oče zombijevskega filma«.

Junija je v starosti 88 let po boju z levkemijo umrl Adam West, najbolj znan po svoji vlogi Batmana. S svojo kultno vlogo se je za vedno vtisnil v srca ljubiteljev znanstvene fantastike. Ena izmed njegovih zadnjih vlog je bila v animirani seriji Family Guy.

Adam West, Erin Moran, Nelsan Ellis in John Hurt
Adam West, Erin Moran, Nelsan Ellis in John Hurt

V letošnjem letu se je poslovila tudi priljubljena ameriška filmska igralka Erin Moran, ki jo poznamo iz serije Srečni dnevi. Gre za nekoč najbolj gledano serijo v ZDA. Umrla je v 57. letu starosti. Posloviti smo se morali tudi od igralca Franka Pellegrina, ki se je gledalcem vtisnil v srce kot FBI agent v seriji Sopranovi. Za priljubljenega igralca je bil usoden rak na pljučih.

Pri 39. letih pa je zaradi odpovedi srca umrl igralec Nelsan Ellis. Znan je bil predvsem po priljubljeni seriji Prava kri, kjer je igral Lafayetta Reynoldsa. V 34. letu življenja pa naj bi si sama sodila igralka Stevie Ryan. Poznamo jo po vlogah Little Loca in Sceney Sceneable.

Bitko z rakom je že v začetku leta izgubil britanski igralec John Hurt, najbolj znan po svoji vlogi v filmu Človek slon. Kasneje je nastopal tudi kot Olchenbat v seriji filmov o Harryju Potterju. Podobna usoda je doletela tudi igralca Miguela Ferrera, ki se je za vedno poslovil v 62. letu življenja. V seriji NCIS: Los Angeles je igral vse do smrti, poznamo pa ga tudi iz serije Twin Peaks.

Avgusta je preminil pevec in igralec Isaac Hayes, ki je leta 1972 osvojil oskarja za glasbo iz filma Shaft, najbolj pa ga poznamo kot kuharja iz serije South Park. Hayes je bil sicer izjemen glasbenik, ki je za sabo pustil veliko soul uspešnic.

Chuck Berry in Fats Domino
Chuck Berry in Fats Domino

Marca se je v starosti 90 let poslovil tudi Chuck Berry, legenda rokenrola. Njegove skladbe, kot so Maybellene, Johnnie B. Goode in Memphis, so postale nezamenljiv del ameriške popkulture. Zato ne preseneča, da je postal eden prvih glasbenikov, ki je postal član dvorane slavnih rock’n’rolla ob njenem odprtju leta 1986. Pred nekaj dnevi pa smo se morali posloviti tudi od Fats Domina, enega od začetnikov rock’n’rolla. Najbolj je znan po svojih hitih Ain’t That a Shame in Blueberry Hill. Poleg Berryja je bil eden prvih, ki je bil sprejet v dvorano slavnih rock’n’rolla.

Oktobra je odpovedalo srce legendarnemu rockerju Tomu Pettyju. Umrl je v 67. letu življenja, za seboj pa je zapustil številne uspešnice, kot so American Girl, Free Fallin’, You Don’t Know How It Feels itd. Za svoje delo je prejel tudi številna laskava priznanja. Istega meseca se je poslovil še en legendarni glasbenik, Sib Hashian, nekdanji bobnar zasedbe Boston. Hashian se je zgrudil med nastopom skupine na ladijskem koncertu Legends of Rock.

Aprila nas je zapustil eden najboljših in najbolj izvirnih kitaristov vseh časov. Govorimo o Allanu Holdsworthu, ki je deloval v skupinah, kot so Tempest, Soft Machine, U.K. in Bruford. Holdsworth velja za enega najvplivnejših kitaristov vseh časov, njegova glasba pa bo živela večno. 20. julija pa je kot strela z jasnega udarila vest, da si je 41-letni Chester Charles Bennington, pevec rock skupine Linkin Park, vzel življenje. Več let se je sicer spopadal z depresijo, za sabo pa je pustil številne odmevne skladbe. Nenadna in nepričakovana je bila tudi smrt Chrisa Cornella, frontmana zasedb Soundgraden in Audioslave. Cornell, ki je 18. maja pri 52. letih storil samomor, je sicer veljal za enega od pionirjev glasbene zvrsti grunge v devetdesetih letih. Tudi sam se je podpisal pod številne uspešnice, oboževalci pa si ga bodo zapomnili tudi po širokem vokalnem razponu in neverjetnem glasbenem talentu.

Allan Holdsworth, Chris Cornell in Chester Bennington
Allan Holdsworth, Chris Cornell in Chester Bennington
Svet športa zaznamovan z izgubo legend
Nicky Hayden
Nicky Hayden

Svet športa je bil letos oskrunjen za številna odmevna imena. Maja je kot strela z jasnega udarila novica, da je v 36. letu umrl motociklistični dirkač Nicky Hayden. V sezoni 2005 je dosegel svojo prvo zmago v MotoGP, in sicer na dirkališču v Laguna Seci. Sezono je zaključil kot tretji dirkač prvenstva. 17. maja 2017 ga je med vožnjo s kolesom v Italiji zbil avtomobil. Doživel je hudo poškodbo možganov, zaradi česar je pet dni pozneje umrl v lokalni bolnišnici. Januarja pa je v 71. letu umrl španski motociklistični dirkač Ángel Nieto, trinajstkratni motociklistični prvak v razredih 50 cm³ in 125 cm³.

Letos smo se morali posloviti tudi od številnih hokejskih legend. 22. julija je umrl češki hokejist František Ševčík, ki je žel številne uspehe v češkoslovaški ligi, na olimpijskih igrah in Svetovnih prvenstvih. Leta 2014 je bil sprejet v Češki hokejski hram slavnih. Odlične rezultate je dosegal tudi Čeh Josef Augusta, ki je prav tako nizal uspehe v češkoslovaški ligi. Preminil je februarja.

V 82. letu pa je umrl njegov stanovski kolega Nils »Dubbel-Nisse« Nilsson, ki je igral za švedske klube IK Göta, Forshaga IF in Leksands IF. Leta 2002 je bil sprejet v Mednarodni hokejski hram slavnih, leta 2012 pa še v Švedski hokejski hram slavnih. Tudi Nemci imajo hokejske legende, saj je bil tudi Lorenz Funk sprejet v Nemški hokejski hram slavnih. Preminil je septembra v 71. letu. V sovjetski ligi pa je nekoč blestel Vladimir Vladimirovič Petrov, ki je osvajal na treh olimpijskih igrah in enajstih svetovnih prvenstvih. 28. februarja se je za vedno poslovil.

Vladimir Vladimirovič Petrov in Valentin Aleksandrovič Bistrov
Vladimir Vladimirovič Petrov in Valentin Aleksandrovič Bistrov

Med hokejisti, ki so se vpisali v zgodovino športa, smo se letos poslovili tudi od Rusov Valentina Aleksandroviča Bistrova in Aleksandra Ivanoviča Bodunova. Za vedno sta se poslovila tudi nekdanja hokejista Čeh Augustin »Gustav« Bubník in Kanadčan Saša Lakovič, ki je aprila umrl v 46. letu življenja.

Marca je umrla nemška atletinja Petra Vogt-Kandarr, ki je leta 1973 postavila tudi svetovni rekord v štafeti. Posloviti smo se morali tudi od francoske atletine in košarkarice Anne-Marie Colchen-Maillet, ki je štirikrat postala francoska državna prvakinja v skoku v višino. V 64. letu pa je umrla ukrajinska atletinja Nadežda Fjodorovna Olizarenko, ki je leta 1980 postavila nov svetovni rekord v teku na 800 m. Avgust je bil usoden za Avstralko Elizabeth Betty Cuthbert. Leta 2012 je bil sprejeta v novoustanovljeni Mednarodni atletski hram slavnih, kot ena izmed prvih štiriindvajsetih atletov. 8. septembra ji je sledila tudi stanovska kolegica, Američanka Isabelle Francis Daniels-Holston, ki se je tekom kariere okitila z več medaljami.

Mervyn Gordon Rose
Mervyn Gordon Rose

23. julija je umrl avstralski tenisa Mervyn Gordon Rose, ki je bil leta 2001 sprejet v Mednarodni teniški hram slavnih. Za Sovjetsko zvezo pa je v prejšnjem stoletju uspehe nizal ruski smučarski skakalec Nikolaj Andrejevič Kamenski, ki je bil v sezoni 1955/56 zmagovalec Novoletne turneje.

Dudley Leonard Storey je deloval kot novozelandski veslač, ki je tekom kariere osvojil zlato in srebrno medaljo. Umrl je marca v 78. letu življenja.

Politični parket je izgubil nekaj ključnih akterjev

21. julija je umrl Hrvoje Šarinić, hrvaški politik in arhitekt. Med letoma 1992 in 1993 je bil predsednik Vlade Republike Hrvaške. Nekaj dni prej pa se je za vedno poslovila Francozinja Simone Veil, nekdanja ministrica za zdravje, predsednica Evropskega parlamenta in članica francoskega ustavnega sodišča.

1. junija pa je preminil Alois Mock, ki je v svoji politični karieri deloval kot podkancler Avstrije in minister za zunanje zadeve Avstrije. Leta 1992 je prejel zlati častni znak svobode Republike Slovenije z naslednjo utemeljitvijo: »za zasluge in osebni prispevek pri vzpostavljanju, razvijanju in krepitvi mednarodnih odnosov, ki prispevajo k mednarodnemu priznanju in uveljavljanju Republike Slovenije«.

Simone Veil, Alois Mock in Maria Pozsonec
Simone Veil, Alois Mock in Maria Pozsonec

V 78. letu življenja je umrla slovensko-madžarska političarka Maria Pozsonec, ki je leta 2009 prejela tudi viteški križ reda za zasluge Republike Madžarske. Poleg tega je prejela red za zasluge Republike Slovenije pri ohranjanju madžarskega jezika, madžarske kulture in vsestranski razvoj madžarske narodnostne skupnosti v Sloveniji ter za velik prispevek h krepitvi dobrih sosedskih odnosov med Slovenijo in Madžarsko.

Helmut Josef Michael Kohl
Helmut Josef Michael Kohl

16. junij je bil usoden za nemškega politika, kanclerja in državnika Helmuta Josefa Michaela Kohla. Kot nemški kancler je igral ključno vlogo pri padcu berlinskega zidu in združitvi Nemčij. Pomemben je tudi za Slovence, saj je bil eden od najzaslužnejših da sta Nemčija in Evropska skupnost kmalu po razglasitvi samostojnosti priznali Slovenijo, za kar je prejel red za izredne zasluge Republike Slovenije.

Mesec dni kasneje je umrl kitajski literarni kritik, aktivist in nobelovec Liu Xiaobo. Znan je bil kot politični zapornik Kitajske in posameznik, ki si je prizadeval za konec enostrankarske vlade na Kitajskem.

Zapustili so nas pionirji v znanosti in umetnosti
Gilbert Baker
Gilbert Baker

Marca letos je umrl ameriški umetnik in aktivist za pravice gejev Gilbert Baker, avtor mavrične zastave, simbola LGBT-gibanja. Zastavo je oblikoval za Parado ponosa v San Franciscu leta 1978.

V 85. letu življenja je preminil hrvaški pisatelj in publicist Predrag Matvejević. Leta 2000 je prejel častni znak svobode Republike Slovenije z naslednjo utemeljitvijo: »za zasluge pri ohranjanju in krepitvi vloge slovenske kulture v mednarodnem prostoru«. Januarja pa se je za vedno poslovil hrvaški književnik in dramatik Ivo Brešan. V letu 2003 je Brešan napisal znanstvenofantastični utopični roman Država Božja 2053 o prihodnosti Hrvaške. Nanj je vplival povečan vpliv Rimskokatoliške cerkve na hrvaško politiko.

8. februarja je preminil angleški fizik in nobelovec Peter Mansfield. Velja za pionirja slikanja z jedrsko magnetno resonanco, danes uveljavljeno neinvazivno tehniko v medicinski diagnostiki. Velja za pionirja slikanja z jedrsko magnetno resonanco, danes uveljavljeno neinvazivno tehniko v medicinski diagnostiki.

Oliver Smithies in Igor Rostislavovič Šafarevič
Oliver Smithies in Igor Rostislavovič Šafarevič

V letošnjem letu je svoje slovo izrekel tudi angleško-ameriški biokemik Oliver Smithies. Kot raziskovalec in kasneje profesor na Univerzi Wisconsina–Madison je prispeval več pomembnih odkritij na področju molekularne biologije, predvsem uporabo homologne rekombinacije za ciljanje genov, močno orodje za preučevanje funkcije genov v organizmih in posredno vzrokov za genske bolezni. Leta 2007 je prejel Nobelovo nagrado za fiziologijo ali medicino.

V 83. letu pa je umrla ruska astronomka Ljudmila Ivanovna Černih. Odkrila je tudi večje število asteroidov. Med bolj znanimi je apolonski asteroid 2212 Hefajst in asteroid 3147 Samanta. Iz Rusije je izhajal tudi matematik in filozof Igor Rostislavovič Šafarevič, ki je umrl 19. februarja. Šafarevič velja za ustanovitelja pomembne šole algebrske teorije števil in algebrske geometrije, ter za enega vodilnih sodobnih ruskih matematikov. Mesec kasneje je preminil še en izjemen ruski znanstvenik, Aleksej Aleksejevič Abrikosov. Leta 2003 je prejel Nobelovo nagrado za fiziko.

Marjam Mirzahani
Marjam Mirzahani

13. julija se je za vedno poslovil ameriški matematik Norman Woodason Johnson. V svoji doktorski tezi je Johnson odkril tri zvezdne politope, ki so podobni antiprizmam in se imenujejo Johnsonove antiprizme. Njihova osnova so trije ditrigonalni poliedri. V 83. letu življenja pa je preminil ameriški pilot in astronavt Eugene Andrew »Gene« Cernan. Cernan je bil član treh odprav v vesolje, junija 1966 kot pilot odprave Gemini 9A, maja 1969 kot pilot lunarnega modula odprave Apollo 10 in decembra 1972 kot pilot lunarnega modula odprave Apollo 17. Kot član svoje zadnje odprave je znan tudi kot zadnji človek, ki je hodil po Luni.

Marjam Mirzahani je iranska matematičarka in akademičarka. Prispevala je več pomembnih teoretskih odkritij. Za odkritja na področju dinamike in geometrije Riemannovih ploskev ter njihovih prostorov modulov je leta 2014 prejela Fieldsovo medaljo, kot prva ženska in prva Iranka v zgodovini podeljevanja tega najprestižnejšega priznanja v matematiki. Julija je umrla v 40. letu starosti za rakom dojke.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X