Med stotimi najbogatejšimi Slovenci ponovno dva z našega območja. Eden pridobiva, drugi izgublja

10. 11. 2017 18:42

Letos je izšla jubilejna deseta izdaja revije Manager z lestvico 100. najbogatejših Slovencev. Kot vsako leto je tudi tokrat prišlo do nekaterih vidnejših sprememb. Prag za vstop na letošnjo lestvico je 20,4 milijona evrov ocenjenega premoženja, kar je 2,8 milijona več kot lansko leto.

Največji skok tako po povečanju premoženja, kot po mestu na lestvici, je uspel družini Albreht, ki upravlja z Zlatarno Celje.

Letošnja jubilejna deseta izdaja lestvice 100. najbogatejših Slovencev na samem vrhu ni doživela spremembe, saj najbogatejša Slovenca že peto leto zapored ostajata Iza in Samo Login. Njuno premoženje je ocenjeno na 689 milijonov evrov v kar je všteta kupnina za podjetje Outfit7, ki sta ga lani prodala Kitajcem ter dividende, ki sta si jih v zadnjih letih izplačala iz dobička. Njuno premoženje se je sicer ponovno zmanjšalo. Lani je bilo namreč ocenjeno na 699 milijonov, kar je bilo za 10 milijonov več kot letos.

Na drugo mesto lestvice se je letos povzpel Sandi Češko, večinski lastnik Studia Moderna. Lani je bil uvrščen na peto mesto. Njegovo premoženje je ocenjeno na 300 milijonov evrov, kar je kar 63 odstotkov več od ocenjenega premoženja v letu 2016 (184 milijonov). In vse to kljub temu, da se je njegov lastniški delež v podjetju lani zmanjšal za 5 odstotkov, iz 60 na 55 odstotkov.

Na tretje mesto se je iz lanskega četrtega mesta povzpel Marko Pistotnik. Ta je bil prek ciprske družbe Tarmea7 18,45 odstotni lastnik družbe Outfit7. Njegovo premoženje je ocenjeno na 210 milijonov evrov in je seštevek kupnine za Outfit7 in dividend. Njegovo ocenjeno premoženje je sicer za 1,4 milijona evrov manjše kot leta 2016.

Kot največje presenečenje pa se letos izpostavljata mlada Damijan Merlak in Nejc Kodrič, ustanovitelja in lastnika borze kriptovalut Bitstamp. Merlak je s 122 milijoni evrov zasedel 6. mesto, Kodrič pa s 112 milijoni evrov osmo mesto.

In kdo iz območja KiO se je znašel med najbolj bogatimi v letu 2017?

Na letošnji lestvici je opaziti velik osip najbogatejših imen iz Savinjske regije. Le teh je letos, v primerjavi z lani, pet manj. Letos tako na lestvici najdemo ‘samo’ 7 imen s Celjskega. Kljub temu Savinjska regija ostaja nadpovprečno bogataška. Na lestvici sta ponovno predstavnika KiO.

bogomir-strasekTudi letos se je najvišje uvrstil Bogomir Strašek, direktor KLS Ljubno, podjetja, ki je v Evropi in svetu znano po proizvodnji zobatih jermenov za avtomobile.

Tako kot lani, tudi letos zaseda 11. mesto, a z eno bistveno razliko. Njegovo ocenjeno premoženje se je letos povečalo za kar 33 odstotkov in znaša 89,8 milijonov evrov. Lani je imel pod palcem 67,5 milijona evrov. Takšno rast gre pripisati odličnemu poslovanju podjetja, dobrim napovedim ter boljšim razmeram v avtomobilski panogi. V podjetju KLS zaposlujejo 233 oseb, ki imajo 1.916 evrov povprečne bruto plače.

jagerTako kot lani je tudi letos najbogatejši na območju KiO, in skupno 14. na lestvici stotih, direktor in večinski lastnik družinskega podjetja Jagros, Franc Jager oz. družina Jager iz Šmarja pri Jelšah.

Ocenjeno premoženje družine Jager se je letos povečalo za kar 25 odstotkov in znaša 71,4 milijona evrov. Družina Jager je sicer že drugo leto zapored svoje premoženje povečala za četrtino. Podjetje Jager se že nekaj let širi predvsem na Štajerske. Zanimivo je, da rast svoje trgovske mreže financirajo predvsem z lastnimi sredstvi. V podjetju Jagros zaposlujejo 515 oseb, ki imajo 1.241 evrov povprečne bruto plače.

glava-senca22.mesto zaseda Matej Romih, ki izvira iz Celjskega je bil prek ciprske družbe Romih 4,64 odstotni lastnik družbe Outfit7.

Njegovo premoženje je ocenjeno na 52,7 milijonov evrov in je seštevek kupnine za Outfit7 in dividend.

Njegovo premoženje je sicer za 0,5 milijona evrov manjše kot leta 2016. V primerjavi z lani je Romih na lestvici izgubil pet mest.

albreht31. mesto na lestvici 100 najbogatejših Slovencev zaseda družina Albreht oz. predsednik uprave Zlatarne Celje Bojan Albreht, katerega premoženje se je v primerjavi z letom 2016 skoraj podvojilo. Če je namreč še lani to znašalo 19 milijonov evrov, je letos njegovo premoženje ocenjeno že na 37 milijonov evrov.

Bojan Albreht je tudi lastnik letošnjega največjega skoka na lestvici. Povzpel se je namreč kar za 64 mest. Poleg tega pa je družina Albreht dosegla tudi največji vzpon vrednosti premoženja (95 odstotkov). Glavni razlog za takšno povečanje premoženja leži predvsem v dobičku skupine Zlatarna Celje, ki se je lani povečal kar za trikrat. Zlatarna Celje zaposluje 256 oseb, ki imajo 1.417 evrov povprečne bruto plače.

senca-glavi61. mesto zasedata lastnika podjetja Inpos Ivan in Tatjana Pfajfar iz Celja, ki sta letos izgubila štiri mesta na lestvici, kljub temu, da se je njuno premoženje povečalo za 13 odstotkov.

Ocenjeno premoženje zakoncev Pfajfar znaša 26,4 milijona evrov.

Rezultat je predvsem odraz dobrega poslovanja podjetja Inpos. Za zagotovitev nadaljnje rasti pa sta zakonca Pfajfar letos kupila tudi Aha Muro. Inpos zaposluje 185 oseb, ki imajo 1.402 evra povprečne bruto plače.

merc63. mesto zaseda Uroš Merc, ki izvira iz Šoštanja in je 64,7 odstotni lastnik skupine Bisol Group, ki proizvaja silicijeve fotonapetostne module za komercialno in osebno rabo. Letos je svoje premoženje povečal kar za 37 odstotkov, kar mu je prineslo tudi skok na lestvici za kar 33 mest.

Ocenjeno premoženje Uroša Mrca v letu 2017 znaša 25,8 milijona evrov. Posledica takšnega skoka leži v odličnem poslovanju in 60 odstotnem povečanju dobička. Letos pa celo pričakujejo, da bodo še presegli lanske rezultate. Bisol proizvodnja zaposluje 142 ljudi, ki imajo 1.094 evrov povprečne bruto plače.

pisek93. mesto je zasedel Franc Pišek, lastnik Pišek Vitli Krpan. Podjetnik iz Šmarja pri Jelšah, ki je drugi predstavnik KiO, je zabeležil enega izmed največjih padcev na letošnji lestvici, tako po mestu na lestvici (-55 mest), kot tudi po zdrsu vrednosti premoženja (-25 odstotkov).

Njegovo ocenjeno premoženje je iz 29,1 milijona evrov v letu 2016 zdrsnilo na 21,7 milijona evrov. Lani je podjetje sicer doseglo rekordnih 20 milijonov evrov prihodkov vendar se jim je dobiček zmanjšal za skoraj polovico, na 2,6 milijona evrov. Temu gre tudi pripisati vzrok za letošnji padec. V Pišek Vitli Krpan zaposlujejo 166 oseb, ki imajo 1.387 evrov povprečne bruto plače.

vir: Manager

celjanka-polsi-klik

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X