Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tudi drobna stvar, kot je kresnička, nam lahko reši življenje


Ob približevanju zime se čedalje bolj krajšajo tudi svetli deli dneva. Ker je to obdobje leta še posebej nevarno za pešce, policisti na vse naslavljajo naslednji apel:

policijaPrišel  je  čas,  ko so noči vedno daljše in je svetlega dela dneva čedalje manj. V tem času so pešci še posebej izposatvljeni navarnostim, saj vozniki pešce  v mraku, temi in ob slabši vidljivosti le stežka opazijo.  Policisti v  tem  času  izvajamo  razne  represivne pa tudi preventivne aktivnosti za ozaveščanje pešcev  o  pomenu  uporabe kresničk in drugih odsevnih teles v prometu.

V mesecu oktobru smo skupaj s SPV Občine Rogaška Slatina in ZŠAM Rogaška  Slatina  izvedli preventivno akcijo, kjer smo v večernem času naključnim  pešcem delili kresničke, odsevne trakove ter zloženke (akcija Bodi viden, bodi previden).

Naj ob tem še enkrat opozorimo, da naj pešci vedno hodijo po pločniku, kjer pa to ni mogoče, pa naj hodijo ob levem robu ceste. Pri tem lahko pešci pravočasno  opazijo vozilo, ki prihaja nasproti, pa tudi voznik lažje opazi pešca. Če opazite,  da  vas  je voznik slučajno spregledal, imate tako še vedno dovolj časa, da se umaknete.

Prav  tako Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) dovoljuje, da lahko, če  na  vozišču  ali  ob njem ni pasu za pešce, pešpoti ali pločnika, je pa kolesarska  pot  ali  steza,   smejo  pešci  hoditi  po kolesarski poti ali stezi,  vendar  tako, da ne ovirajo kolesarjev in voznikov koles s pomožnim motorjem. (2. odstavek 83. člena ZPrCP).

Prav  tako  opozarjamo  voznike, da v naseljih in izven naselja, kjer lahko pričakujejo  pešce,   v  pogojih  slabše  vidljivosti  zmanjšajo hitrost in vozijo še posebej previdno.

Za dobro vidljivost poskrbimo, da so stekla na vozilu očiščena in je ob tem vozniku omogočena normalna vidljivost.

Grobin Darko, vodja policijskega okoliša