Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

18. Praznik kozjanskega jabolka v Podsredi 2017 (foto, video)


V Podsredi ta vikend poteka vrhunec Praznika kozjanskega jabolka, ki letos praznuje svojo polnoletnost. Poglejte, kaj je dogajalo na sobotni dan, še vedno pa ni prepozno, da festival obiščete na jutrišnjo prijetno jesensko sončno nedeljo.

V letu 1999 se je Kozjanski park vključil v nacionalni projekt obnove travniških sadovnjakov in ta projekt se je zdel Kozjanskemu parku tako pomemben, da so se odločili, da svoje delo predstavijo širši javnosti in s tem so sprejeli odločitev o pripravi prireditve, ki bo zaznamovala drugi vikend v oktobru in od vsega začetka nosi ime Praznik kozjanskega jabolka.

Osnovni namen prireditve je bil predstaviti delo v okviru projekta obnove travniških sadovnjakov, hkrati pa so pozvali prebivalce zavarovanega območja, da se predstavijo s svojimi izdelki in pridelki in jih skušajo prodati. Na prvi sejemski prireditvi leta 2000 je bilo le sedem do deset ponudnikov, temu primeren, skromen pa je bil tudi odziv obiskovalcev.

Ob vztrajanju in dopolnjevanju in nadgrajevanju prireditve so na 15. Prazniku kozjanskega jabolka imeli 145 stojnic, kar pa je maksimum kar trg Podsreda zmore in tudi letošnje razpoložljive stojnice so bile v celoti zasedene.

ki_1

V sklopu praznovanja potekajo številne prireditve, katerih organizatorji so ostala društva iz Podsrede in okolice. Tako se je letošnje praznovanje začelo s predstavitvijo knjige Podsreda, zgodbe z razglednic, sledil je Pohod po kozjanskih sadovnjakih, na Gradu Podsreda so pripravili razstavo s Hermanom Lisjakom ter izvedli projekt Sodobne arhitekture in Aškerčev večer, dan pred vrhuncem, torej petek je bil namenjen odprtju razstav starih sort jabolk ter pa razstavi Metulji Kozjanskega.

ki_4

Soboto in nedeljo pa se odvija vrhunec dogajanja, skozi katerega se odvija tržnica z regionalnimi proizvodi, predstavljajo se različna društva, obrti, potekajo tekmovalne in družabne igre, ustvarjalne delavnice za otroke, odprli so razstavo gob, ob slavnostni otvoritvi dogodka pa so ob udeležbi kmetijskega ministra mag. Dejana Židana ter ministra za gospodarstvo Zdravka Počivavška podelili naziv Carjevič leta 2017, ki je letos šel v roke Franca Stegenška iz Dobležič.

Podelili so še blagovno znamko Sožitje – Kozjanski park, prejemniki pa so bili OŠ Bistrica ob Sotli, Kartonaža Kunej ter pa Kmetija Ivanc.

Kdor je zamudil sobotni del dogajanja ima na voljo še nedeljskega, v katerem bo prav tako poskrbljeno za sejem regionalnih produktov in bogat kulturni program, poleg tega pa bo izveden rekreativni tek na grad Podsreda, družabno kolesarjenje, ogledali si boste lahko veseloigro, potekalo pa bo tudi tekmovanje v peki “štrudla”.

Današnje dogajanje lahko podoživite skozi bogato fotogalerijo, prav tako pa lahko prisluhnete ministroma za gospodarstvo in kmetijstvo, direktorju Kozjanskega parka in županji Milenci Krajnc ob slavnostnem odprtju Praznika kozjanskega jabolka.

 

Oglejte si še fotogalerijo:

K. C.

pivo-fest-osn