Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občina Bistrica ob Sotli zmagala v sodni bitki proti državi


Občina Bistrica ob Sotli je dobila tožbo v kateri je država od nje zahtevala vračilo 350.000 evrov, namenjenih obnovi več cestnih odsekov na Sv. Križu. Država je občini očitala več nepravilnosti v projektu izvedenem leta 2013, za katerega so dobili tudi evropska sredstva. Na občini so vseskozi zatrjevali, da so delali pošteno strokovno in zakonito.

bistrica-ob-sotliObčina Bistrica ob Sotli je bila vrsto let deležna očitkov o nepravilnostih pri izvedbi projektov obnove več cestnih odsekov na Sv. Križu. Država je zato s tožbo hotela doseči vračilo 350.000 evrov, vendar ji sodišče ni pritrdilo.

Že februarja letos je sicer vrsto domnevnih nepravilnosti, ki so jih ugotovili na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, sodni izvedenec gradbene stroke zavrnil in skoraj v celoti sledil navedbam občine ter med drugim tudi potrdil, da zasebnih dvorišč v projektu niso asfaltirali.

Ministrstvo je občini med drugim tudi očitalo, da je obnovljenih manj cest, kot so napovedovali v projektu, in sicer namesto 5,4 zgolj 4,3 kilometra. Trdili so, da občina ni imela ustrezne dokumentacije, da so k zahtevkom za izplačilo priložili »gradbene situacije, v katerih so bila obračunana, v nadzoru potrjena in na občini plačana dela, ki dejansko niso bila izvedena na prijavljeni trasi cestišča«. Poleg tega občina menda ni upoštevala pogoja iz javnega razpisa, da mora vrednost projekta znašati najmanj 600.000 evrov, je v začetku letošnjega leta poročalo Delo.

Sicer je občina Bistrica ob Sotli takrat na javnem razpisu, namesto 600.000, dobila 350.000 evrov za približno 5,5 kilometra ceste. Ministrstvo je najprej projekt potrdilo in plačalo, nato pa zaradi domnevnih nepravilnosti zahtevalo vračilo denarja.

“Tožba države in občine Bistrica ob Sotli je zaključena. Smo popolni zmagovalci. Na koncu je bilo ugotovljeno to, kar smo skozi trdili: občina Bistrica je delala dobro in prav,” je rezultat sodne bitke za Radio Slovenija pokomentiral župan Bistrice ob Sotli Franjo Debelak in dodal, da je bila tožba “Nepotrebna, zahtevek neresen in nekorekten do občine Bistrica ob Sotli. Jaz sem vesel, da smo zmagali, da smo dokazali, da smo delali dobro in prav.”

“Država ni dokazala niti enega prekrška, niti enega dokaza konkretnega ni, občina Bistrica ob Sotli pa je za vsa očitane prekrške podala dokaze. Tako o dolžini ceste, tako o prometni dokumentaciji, o dodatni CBA-analizi in nazadnje očitek, da je bila cena prenizka, smo zavrnili z argumenti.”, je še povedal Debelak, ki je sicer celotno zadevo “prevzel” od župana v prejšnjem mandatu.

Občina Bistrica ob Sotli namerava tudi zahtevati vračilo leta 2015 neupravičeno odvzetih sredstev v višini 100.000 evrov. Država se sicer na sodbo še lahko pritoži v 15 dneh.

iskrena-copata-polsi