Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Srbski delavci v FB videu trdijo, da sta jih podjetnika iz Rogatca opeharila. Ta odgovarjata: to je popolna laž!


V Sloveniji so znane zgodbe o delavcih z juga, ki so jih slovenska podjetja napotila v severne države (večinoma Nemčijo) na delo, potem pa jih tam pustila  brez plačila in kakršnekoli organizacije poti domov.

Obtožbe v tej smeri so, na račun podjetnika iz Rogatca, med vikendom zaokrožile v videu na Facebooku, ki je hitro dosegel viralni učinek in si ga je ogledalo več kot 230 tisoč ljudi.

Na njem razočarani srbski delavec pripoveduje, kako naj bi bil, skupaj s sodelavci, opeharjen s strani Alojzije in Ivana Ferčec, sicer uglednega lokalnega podjetnika in prejemnika plakete Občine Rogatec.

Ivan in Alojzija Ferčec preko svoje odvetnice navedbe delavca z video posnetka označujeta za prikaz “neresničnega dejanskega stanja” in za “popolno izkrivljanje resnice”, v dokazilo pa prilagata bančne izpiske, iz katerih so razvidna opravljena plačila delavcem iz posnetka.

Iz zapisanega sicer izhaja, da, na nezadovoljstvo nemškega naročnika, delo ni bilo v celoti opravljeno. Zato so bili delavci poklicani nazaj v Slovenijo, tisti del plačila, ki ga naj bi prejeli po zaključku del, pa ni bil izplačan.

Spodaj objavljamo tudi video posnetek delavca Aleksandra Nemova, SMS sporočilo kot del korespondence med vpletenimi ter povezavo do uradnega odgovora Ivana in Alojzije Ferčec, z dokazili plačil delavcem.

Kot na posnetku, ki ga je na Facebooku objavil Damjan Vindiš, pove srbski delavec Aleksander Nemov, naj bi jih podjetje Ivana in Alojzije Ferčec najelo, da v Nemčiji na objektu naredijo fasado. Na objektu naj bi, skupaj s kolegi, delali mesec in pol. Od njih naj bi dobili 350 evrov akontacije in še 300 evrov nakazila. Preostanek plačila pa naj bi prejeli v Sloveniji.

Ko pa so v soboto, po nemalo težavah na poti iz Nemčije, končno prispeli v Rogatec, obljubljenega denarja, sms22kakor tudi gospe, po njihovih besedah ni bilo. Delavci so zato omenjeno gospo iskali v njenem lokalu, iz katerega pa naj bi jih celo nagnali.

Ni jim preostalo drugega, kot da se brez vsega vrnejo nazaj v Srbijo. Delavci se na posnetku zahvalijo Slovencem, ki so jim pomagali prispeti do Rogatca (taksist iz Šmarja Slavc Vindiš), jim dali hrano in celo nekaj denarja. Delavec svoje pričevanje zaključi s svarilom,  naj ljudje pazijo, za koga delajo.

Na Kozjansko.info smo pridobili SMS korespondenco med pred enim od delavcev in domnevno z Alojzijo Ferčec, v kateri jo obveščajo, da so prispeli v Rogatec ter jo pozivajo, naj se z njimi sreča, da jim izplača denar ter se “pogovorijo kot ljudje”. Sogovornica pa jim sporoča, da trenutno ni prisotna ter jih vabi, da se v ponedeljek z njo vrnejo v Nemčijo in sami slišijo, kakšno kazen bodo morali plačati zaradi zamude pri opravljenih delih. Kopije SMS-ov hranimo v uredništvu, zadnjega izmed njih objavljamo na desni sliki.

Taksist Vindiš: uvidel sem njihovo stisko

Kot je za Kozjansko.info povedal taksist Slavc Vindiš, je v soboto dopoldne prejel klic iz železniške postaje v Stranju, ker so neki delavci potrebovali prevoz do Rogatca. Ker je bilo delavcev preveč za eno vozilo, sta prevoz opravila skupaj z ženo. Med prevozom v Rogatec je Vindiš, kot je povedal, uvidel stisko delavcev, ki so bili namenjeni v Rogatec po zasluženi denar, zato sta jim z ženo priskrbela hrano, prav tako pa jim nista zaračunala storitve prevoza.

Ker delavci po njihovih besedah niso dobili denarja, je Slavc Vindiš angažiral svojega sina Damjana, da jih je peljal v Zagreb, od koder so nato nadaljevali pot proti domu. Ta je za Kozjansko.info povedal, da delavcev ni prej poznal, vendar je začutil, da jim je potrebno pomagati.

Alojzija Ferčec: zlonamerni produkt vpletenih

Za njeno plat zgodbe smo prosili Alojzijo Ferčec, ženo Ivana Ferčeca. Ta je vse navedbe zanikala ter zatrdila, da je zgodba zlonamerni produkt vpletenih. Kot je povedala je, podjetje Ivan Ferčec s.p., ki se ga omenja v zvezi z omenjeno zadevo, zaprto od letošnjega septembra. Poleg tega  je podjetje dolga leta poslovalo zgledno in se ni nikdar posluževalo takšnih praks.

Ferčeceva je še povedala, da nje v času, ko naj bi jo delavci obiskali v lokalu, ni bilo tam. Zatrdila je, da naj bi tam spili nekaj pijače, plačali zapitek ter lokal sami zapustili. Z Vindišem, ki je sporni video posnetek objavil na Facebooku, pa se prej niso poznali.

Ivan Ferčec  je sicer znani lokalni podjetnik s strojno mehanizacijo, ki je nedavno praznoval 20. obletnico delovanja podjetja, septembra pa se je sam tudi upokojil. Ob tem je prejel plaketo Občine Rogatec, za sokrajane pa je pripravil veliko slavje, na katerem so nastopili tudi Modrijani.

Sicer pa je Ivan Ferčec po tem, ko je zaprl svoj s.p. (715 tisoč evrov prometa v 2016), očitno odprl novo podjetje FIL Monting d.o.o., katerega lastnik je v celoti sam, direktorica pa je Alojzija Ferčec. Poslovanje podjetja zaenkrat še ni razvidno, saj je bilo ustanovljeno 13. 9. 2017, torej le dan po zaprtju s.p.-ja.

Podrobnejša razlaga preko odvetnice na Facebooku

Podjetje je v popoldanskem času, preko svoje odvetnice, objavilo uraden dopis na Facebook profilu Avtopralnice Ferčec.

V njem zapišejo, da je bilo preko gospodarske družbe Ferčec J. d.o.o., registrirane v Pregradi na Hrvaškem, na delo na dveh gradbiščih v Nemčiji septembra 2017 res napotenih devet tujih delavcev in sicer na poskusno delo.

Z njimi so bili dogovorjeni, da jim plačajo akontacijo plačila, ob zaključku projekta pa še preostanek. Ker je imel od vseh delavcev transakcijski račun samo Ivan Bandjur, so se dogovorili, da delavci prejmejo akontacije preko Ivana Bandjura in preko vodje gradbišča Čamagić Ivana. Nekaj denarja pa naj bi se nakazalo tudi nekaterim sorodnikom delavcev.

V nadaljevanju dopisa nato naštejejo vse zneske, ki naj bi  jih nakazovali Čamagiću in Bandjuri. Zatrdijo tudi, da je delavec z video posnetka, Aleksander Nemov, od 26. 9. 2017 skupno prejel 1.500 evrov in sicer v glavnem preko svoje sestre K. J.

Dokončno plačilo (delavcem naj bi dolgovali še skupno okoli 11 tisoč evrov) pa da še ni dospelo zato, ker naj projekt še ni bil zaključen. Nemški naročnik jih naj bi namreč minuli četrtek obvestil, da “določeni od napotenih delavcev ne dosegajo pričakovanih rezultatov.” Zato so bili pozvani, da se vrnejo v Slovenijo in sicer do petka 27.10.2017 zvečer, ko se naj bi srečali na sedežu podjetja. Do takrat jih v Rogatec ni bilo, naslednji dan, ko so prispeli, pa sta Ferčeca bila v Ljubljani, kamor sta se, ker s strani delavcev nista prejela nobenega odgovora,  “napotila na svojo pot.”

Je pa v soboto gospa Alojzija Ferčec sprejela tudi klic Damjana Vindiša, ki ga od prej ni poznala. Ta ji naj bi grozil in žalil ter zahteval, da se z njim sestaneta. Vse to sta prijavila policiji in po zapisanem podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja grožnje.

Po oceni Ferčecev je objavljen video posnetek “v celoti prikaz neresničnega dejanskega stanja,” in gre pri njem za “popolno izkrivljanje resnice”. Damjana Vindiša pa obtožujejo  nepooblaščenega posredovanja in spletanja v poslovna razmerja med njihovim podjetjem in delavci.

V nadaljevanju dopisa (povezavo do njega najdete spodaj) so dodali fotografije dokumentov, iz katerih so razvidna nakazila ter plačnik. To pa ni podjetje Ferčec d.o.o. s Hrvaške, temveč FIL Monting d.o.o., za katerega nam je Ferčeceva sicer dejala, da ne posluje v tujini temveč zgolj na slovenskem trgu. Na nekaterih dokumentih pa se kot plačnik pojavi tudi Ivan Ferčec s.p., čeprav je bil ta subjekt na dan plačila že izbrisan.

Blaž Skok

Video z delavcem Aleksandrom Nemovim, objavljenim na FB profilu Damjana Vindiša:

Odgovor Ivana in Alojzije Ferčec preko pooblaščenke:

ditka-feri-polsi-klik