Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bolniki s celiakijo dobili brezglutensko restavracijo


Minulo soboto so se člani Slovenskega društva za celiakijo, podružnica Celje odpravili na kolesarjenje po čudoviti kolesarski progi iz Šmarja pri Jelšah do Rogaške Slatine in nato v Podčetrtek. Bolniki s celiakijo so se razvajali tudi v brezglutenski restavraciji Lipa v Podčetrtku.

Dan se je začel zjutraj, ko so se zbrali na parkirišču  pri znanem trgovskem centru v Šmarju pri Jelšah v popolni kolesarski opremi in z nasmeški na obrazu, saj jih je jutranje sonce že začelo greti, to pa je nakazovalo tudi, da jih čaka popoln dan.

Kot se za “tour de celiakaši” spodobi je bila ob skupini 16 kolesarjev, najmlajši jih je štel 7 let, prisotna še spremljevalna ekipa, ki je skrbela za varnost, fotografiranje in seveda malico po poti. K obilici dobrot, ki so jih spremljale na poti, je svoje dodala tudi predsednica celjske podružnice gospa Majde Jurše, ki je pripravila slastne krofe.

lipa-celiakijaOb 12.00 uri so se zbrali pred športno dvorano v Podčetrtku, od koder so se odpravili na brezglutensko kosilo v restavracijo Lipa v Podčetrtku, kjer jih je pozdravil in nagovoril vodja gostinstva Term Olimia gospod Matic Kriter in gospod Andrej Voh, ki je izkazal s širokim znanjem o brezglutenski prehrani.

Glede na to, da imajo bolniki s celiakijo redko priložnost, da se prehranjujejo v restavracijah, so seveda polni pričakovanj čakali, kaj dobrega jim bodo postregli. Odlična obara, sveže pečen mehak brezglutenski kruh in čokoladna sladica so jih več kot zadovoljili.

Po odličnem kosilu so se počasi odpravili naprej do majhne vasice Olimje, ki leži v zavetju Kozjanskega parka. Obiskali so čudovit samostan, kjer prebivajo menihi bratje sv. Frančiška – minoriti. Prijazni pater jim je predstavil zgodovino samostana in jih odpeljal na ogled veličastne cerkve Marijinega Vnebovzetja, ene najlepših baročnih umetnin v naši domovini. Ogledali so si tudi starodavno lekarno, edinstveno v celem svetu. V “zeliščni lekarni” pa so si lahko izbrali zdravilo za svoje bolezenske težave.

Ogledali so si še čokoladnico, kjer so jim predstavili zgodovino in način kako se pride od kakavovega zrna do čokolade. V čokoladnem raju, so jih nato presenetili tudi s sladkim presenečenjem.

V poznopopoldanskih urah so se nekateri počasi vrnili nazaj na začetek, v Šmarje, ostali pa so se podali še na ogled Koče pri Čarovnici.

Ob prijetni družbi, čas vedno hitro mine in tako je bilo tudi v soboto. Ostali so prijetni spomini, na druženje in obisk brezglutenske restavracije Lipa, v katero se bodo z veseljem vrnili, da poskusijo še ostale brezglutenske dobrote, so zatrdili “celiakaši”.

“Mi že vemo kaj bomo, hmmm pravijo, da imajo dober domač sladoled in naslednjič ga zagotovo poskusimo.”, so še dodali.

Foto: Majda Jurše

macke-rasstvava-polsi