Podčetrtek gostil zaključno prireditev Entente Florale

19. 9. 2017 1:11

Podčetrtek je pretekli vikend gostil delegacije najlepših evropskih mest in vasi, kajti ravno v Podčetrtku, kateremu sta bila podeljena že dva tovrstna naziva za najlepše urejeno vas in kraj, je potekala zaključna prireditev Entente Florale.

Entente Florale je evropsko hortikulturno tekmovanje, katerega osnovni namen je povečevati kvaliteto življenja prebivalcev v povezavi z urejenostjo okolja.

Slovenija je v to gibanje vstopila leta 1998. Vsako leto projektni svet Entente Florale Slovenija prijavi po enega kandidata v kategorijah mesto in kraj, pogoj za sodelovanje na mednarodnem tekmovanju pa je, da se kandidat predhodno dobro uvrsti v nacionalnem tekmovalnem programu “Moja dežela lepa in gostoljubna”, ki ga vsakoletno organizira Turistična zveza Slovenije. Posebna komisija nato odloči, katerega od nagrajencev bo predlagala za evropsko tekmovanje in tako sta se letos iz Slovenije za naziv potegovala Žalec in Piran.

Zaključna prireditev je potekala v Večnamenski dvorani Podčetrtek, kjer je po odpeti slovenski himni s strani Mateje Bobek, zbrane nagovoril župan gostiteljske občine, Občine Podčetrtek, Peter Misja.

entente_2

entente_3Po nastopu Obsoteljskih slavčkov, ki so zbranim v dvorani zapeli pesem Dolina Obsoteljska pa je pozdravne besede zbranim namenil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Počivalšek se je zahvalil Misji, da mu je uspelo to prireditev pripeljati v Podčetrtek in s tem na zemljevidu pokazati na zelene vasi, kraje in mesta v Sloveniji in Evropi. Po mnenju Počivalška je naziv najlepšega kraja, mesta ali vasi velika prednost pri pridobivanju gostov, hkrati pa tudi zaveza h kakovosti, je obljuba, da bodo izpolnili še višja pričakovanja obiskovalcev. Počivalšek v odlikovanju vidi priložnost za trženje samega kraja in destinacije.

V nadaljevanju sta zbrane nagovorila še President AEFP – Dirk Vandromme in Chair of the Entente Florale Europe Jury – Rudi Geerardyn, nato pa je na vrsto prišla razglasitev. Med Slovenskima predstavnikoma je slavil Želec, Piran pa je prejel srebrno priznanje.

Nagrade vasi 2017

Cerkev sv. Anton (Avstrija) – zlato

Kostelni lhota (Češka republika) – srebro

Duchroth (Nemčija) – zlato

Tihany (Madžarska) – zlato

Abbeyleix (Irska) – srebro

Glaslough (Irska) – zlato

Faedo (Italija) – srebro

Pomaretto (Italija) – srebro

 

Nagrade mesta 2017

Schwaz (Avstrija) – zlato

Hamont-achel (Belgija) – srebro

Brno (Češka) – zlato

Kaposvár (Madžarska) – srebro

Beek en donk (Nizozemska) – zlato

Piran (Slovenia) – srebro

Žalec (Slovenia) – zlato

 Posebne nagrade 2017

“najboljši glavni trg” (predsednikova nagrada) – Kossuth trg, Kaposvár (Madžarska)

“najboljši projekt biotske raznovrstnosti” (predsednikova nagrada) – Abbeyleix Barje (Irska)

entente_9

Utrinke s prireditve si oglejte v fotogaleriji.

K. C.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X