Mednarodna vojaška vaja elektronskega bojevanja

21. 9. 2017 14:04

Včeraj popoldan je naše kraje preletelo vojaško letalo, ki je povzročilo precej hrupa. 

Vse skupaj je bilo del mednarodne vojaške vaje elektronskega bojevanja z nazivom Ramstein Guard oz. varuh Ramsteina, kjer se na zahodni nemški meji nahaja amerišča vojaška baza.

Na vaji sodelujejo enote in poveljstva, vključena v Natov integrirani sistem nadzora in kontrole zračnega prostora (NATINAMDS) na območju odgovornosti združenega poveljstva (CAOC TJ).

Aktivnosti so usmerjene v ukrepanje in boj proti elektronskim motnjam v realnih razmerah. Namen vaje je urjenje enot v prepoznavanju elektronskih motenj, zmanjšanju njihovega vpliva in delovanju v pogojih elektronskega motenja radarjev, komunikacijskih sredstev ter sistemov poveljevanja in kontrole.

Na vaji sodeluje 15. polk vojaškega letalstva, in sicer 151. helikopterska eskadrilja s helikopterji AS532 Cougar, 152. letalska eskadrilja z letali Pilatus PC-9M Hudournik, 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora s četo za nadzor in kontrolo zračnega prostora, z radarskima položajema dolgega dosega na Ljubljanskem vrhu in Ledinekovem koglu ter z dvema mobilnima radarskima sistemoma kratkega dosega. Na vaji sodelujejo tudi Enota za elektronsko bojevanje z mobilnimi in stacionarnimi položaji enote in mobilnimi sistemi za motenje komunikacij, 1. brigada in Enota za specialno delovanje z dvema skupinama usmerjevalcev združenega ognja.

Med vajo je sodeloval tudi Natov elektronski motilec DA20.

*na sliki Falcon DA-20, primerek norveške vojske

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
151 queries in 0,585 seconds.