Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Maturanti ŠC Rogaška Slatina raziskovali največje presihajoče jezero na svetu


Maturanti Šolskega centra Rogaška Slatina, ki so si za maturo izbrali geografijo so nedavno opravljali terensko delo ter raziskovali največje presijahoče jezero na svetu.

Skupaj s profesorico Alenko Virant so se v petek, 8.9.2017 odpravili na pot na Notranjsko podolje.

scrs-ekskurzija-kras-3V okviru maturitetnega poglabljanja pri predmetu geografije, so opravili terenske vaje. Cilj ekskurzije s terenskim delom je bilo proučevanje fluviokrasa, kjer so se osredotočili predvsem na reko sedmerih imen, Ljubljanico.

Njihova pot se je začela pri Močilniku, kjer so si ogledali enega od izvirov reke Ljubljanice. Tam so opravili tudi hidrogeografski del vaj.

Izmerili so rečni pretok, ogledovali strugo in skrbno zapisovali ugotovitve. Sledila je vožnja čez prelivno Planinsko polje do Rakovega Škocjana. Seveda je bil obvezen ogled naravnega spomenika Veliki in Mali naravni most, Tkalce in Zelških jam, cerkvice Sv. Kocijana ter reke Rak.

scrs-ekskurzija-kras-6Tukaj so naredili prvo analizo prsti, nakar so odšli na Cerkniško jezero, kjer so na vršaju pritekajočih rek bivali na Dolenjem Jezeru. Opravili so še drugi del analize prsti, pogledali velike ponore ter se peljali z lojtrnikom.

V vasi so izvedli še družbeno-geografski del vaj, med drugim so si ogledali tudi edini naseljeni slovenski otok, pod imenom Otok, kjer so jih je s čajem prijazno pogostila domačinka, gospa Marija.

Naslednji dan, v soboto, so odšli proti Gradu Snežnik in si ga ogledali. Sledil je ogled Križnih jam, ene redkih jam, po kateri teče voda, znana pa je tudi po kosteh jamskega medveda. Na koncu so se podali še na goro Slivnico.

Kot so povedali maturantje, jim je geografska ekskurzija prinesla mnogo novega znanja o kraškem površju, kot tudi omogočila veliko praktičnega dela ter prinesla prepotrebne izkušnje. Pridobljeno znanje jim bo zagotovo koristilo pri maturi, že pridobljene maturitetne točke pa prav tako.

scrs-ekskurzija-kras-kolaz

tekst: Jaka Turk / foto: ŠC Rogaška Slatina