Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Intervju z Melito Bevc, 2. del: mladi imajo zelo dobre ideje, a potrebujejo nekoga, da jim prisluhne in jih motivira


V prvem delu pogovora z novo direktorico nedavno ustanovljenega Zavoda za turizem, šport in mladino (TŠM) v Šmarju smo se osredotočili predvsem na problematiko turizma. Danes pa z Melito Bevc nadaljujemo pogovor v zvezi s preostalima področjema, ki ju pokriva javni zavod TŠM.

Glede mladine nam je že zaupala, da je to njeno najljubše področje, ki ga bo pokrivala sama (drugi dve bosta dobili lastnega strokovnega sodelavca), Za področje športa pa je priznala, da ga (za zdaj še) ne pozna dovolj, a že dela na tem, da se z njim bolje seznani.

Kaj vas tako pritegne pri mladih, zakaj vam je to področje, kot pravite, najbližje?

Predvsem zato, ker v njih vidim največji potencial. Ko se z njimi pogovarjam, ugotavljam, da so nekako pozabljeni, potisnjeni v ozadje in potrebujejo zgolj nekoga, da jih spodbudi, da se vključijo v vsa področja. Poskrbela sem že, da pri teh aktivnostih mladi sodelujejo s svojimi idejami, kot tudi kot prostovoljci, da se jih pač vključi.

Sama bom v zavodu pokrivala področje mladih. Moja osebna želja je, da se v času mojega mandata naredi vse potrebno, da se v Šmarju odpre mladinski center. Sredstva namreč bodo na razpolago iz ministrstev okrog leta 2020, v tem času moramo izpeljati čim več aktivnosti, da bomo takrat že imeli kaj za pokazati.

Kaj mladim lahko da zavod TŠM in kaj morajo postoriti sami?

Mladim je naš zavod v prvi vrsti lahko neko zatočišče, opora, oziroma nekakšna info točka. Želela bi , da mladi z idejami pridejo na naš zavod in da skupaj pretehtamo ali  je idejo možno realizirati ali ne. Seznanjena sem s problemom, da se v Šmarju stvari organizirajo, a mladi ne pridejo. Ko sem se pogovarjala  s predsednikom kluba KŠŠO, sem spoznala, da imajo zelo dobre ideje, tudi ljudi, ki bi določene aktivnosti izvedli; a mladi  potrebujejo nekoga, da jih motivira in prisluhne. Mi smo lahko tem mladim opora. Ključni namen našega zavoda je, da smo povezovalna točka med vsemi klubi, društvi; da smo na sredini med lokalno oblastjo in civilno družbo, delujočo v društvih.

Rada bi, da mladi spoznajo, da so naša vrata vedno odprta in da lahko pridejo k nam s kakršnemkoli problemom, da so pri nas dobrodošli in sprejeti.

Želela bi , da mladi z idejami pridejo na naš zavod in da skupaj pretehtamo ali  je idejo možno realizirati ali ne.

Kateri klubi mladih v Šmarju trenutno živijo, kaj v njih mladi počnejo? Imate morda že kaj vpogleda v obstoječe stanje?

melita-bevc-3Mladinski klub Netek  in KSŠO sta dva kluba, ki sta v Šmarju najbolj prepoznavna in dobro delata. Globokega  in razširjenega vpogleda v tem trenutku še nimam.  Srečala pa sem se že z obema predstavnikoma klubov. Z Mladinskim klubum Netek že načrtujemo aktivnosti;  S predsednikom KŠŠO sva nekaj ciljev in načrtov tudi že naredila. Osebno pa menim, da trenutno ni točke, kjer bi se lahko mladi sestajali in izvajali aktivnosti. Od začetka šolskega leta naprej so, kolikor mi je znano, preko vikenda odprta vrata Stare šole, kjer se mladi lahko družijo in izvajajo aktivnosti

Koliko ste kaj doma na področju športa, veste morda, v kateri ligi nastopa NK Šmarje pri Jelšah?

Ne, ne vem. Priznam ,da se na športnem področju premalo poglabljam in udejstvujem, ampak obljubim, da se bom popravila in bolj spremljala športna dogajanja v občini.

Imate kakšno predstavo stanja športa v šmarski občini?

Približno vem katera društva delujejo na tem področju. Najbolj poznam delovanje nogometnega društva, v katerem je bil aktiven tudi moj sin, prav v teh dneh se dobivam s predstavniki  športnih društev, da se predstavijo, izrazijo svoje želje, da skupaj dorečemo cilje, kako bomo skupaj delali naprej.

Kateremu vidiku športa boste v zavodu dali največji poudarek, kaj boste spodbujali? Kje je največja vrednost športa, ki lahko prinese kvaliteto življenja našemu kraju?

Moja vizija je, da se društva predstavljajo tako, da se v aktivno preživljanje prostega časa vključi čim več ljudi. Aktivno se že ukvarjamo s tem, da se športna društva predstavijo širši javnosti. Prva predstavitvena prireditev, Zdravi, aktivni čili Šmarčani,  bo že v soboto v šmarskem športnem parku – od 15. do 18. ure se bodo predstavili športni klubi in društva, ki delujejo v občini.

Če recimo sklepam po sebi, ki se v prostem času s športom premalo ukvarjam, ne vem, kako bi se vključila v neko športno društvo, ker nimam nikjer informacij o tem na enem mestu. Želim tudi, da bi se organizirale aktivne športne počitnice, razni športni tabori ter da bi bila društva aktivna v tej smeri. Zavod glede tega ne more sam storiti ničesar, potrebujemo športna društva, da nam pomagajo. In verjamem, da nam skupaj lahko uspe.

Moja vizija je, da se društva predstavljajo tako, da se v aktivno preživljanje prostega časa vključi čim več ljudi.

Lahko v Šmarju zraste športnik vrhunskega nivoja?

Seveda!

Kaj je za to potrebno?

Trdo delo in podpora športnega društva in seveda tudi drugih akterjev ter občine, da financira športna društva, da lahko delajo in tudi izobrazijo kadre, ki usmerjajo mlade, ki želijo zrasti v vrhunske športnike.

Kdaj računate, da bo vaša ekipa polno operativna, torej, kdaj boste dobili še dva sodelavca?

Ekipa bi morala biti v polni sestavi nekje do konca meseca oktobra. Na novo se bosta v zavodu zaposlili še dve osebi. Razpis za novi zaposlitvi bo objavljen v naslednjih dneh. In priznam – komaj čakam nove sodelavce, da bomo lahko skupaj dosegli zastavljene cilje.

Kako se bo čez eno leto poznalo delovanje zavoda v šmarskem okolju?

Zanimivo vprašanje. Zagotovo po številu prireditev, ki jih nameravamo skupaj z društvi izpeljati, da bodo tudi ta spoznala, da smo tu, da bomo info točka in povezovalni člen med vsemi. Verjetno bo to vprašanje bolj na mestu čez eno leto, ko se bom lahko ozrla nazaj in naredila revizijo.

Bo to delo opazno tudi za ljudi izven občine?

To je pravzaprav tudi izziv, morda v tem, da se kaj spremeni na področju urejanja okolja. Okolico lahko polepšamo s kakšnimi klopmi in usmerjevalnimi tablami, da bo prišlek dobil že prvi vtis v smislu: »o, to je pa novo, tega pa pred leti še ni bilo!«

In kaj bo drugače čez pet let, ko vam bo potekel mandat?

Želim si, da Šmarje pripeljemo do boljše prepoznavnosti, tako znotraj občine kot v sosednjih občinah in seveda, če sem lahko drzna, tudi v sosednjih državah. Da bo Šmarje dobro obiskovana, lepa turistična destinacija, kjer se bodo ljudje radi ustavili in se vračali vanj. Da bomo izven občinskih meja znani po lokalnih dobrotah, prijaznosti, po lepih zgodbah. Da bomo znali pokazati, zakaj se v naš kraj še splača vrniti in morda v našem kraju preživeti tudi počitnice.

Rok Čakš

Preberite še 1. del intervjuja z Melito Bevc: Cilj je odpreti hostel v Stari šoli!

Sodelujte v naši anketi:
[yop_poll id=”19″]