Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Višek sezone alergene ambrozije je tu – odstranjevanje obvezno, a …


Pelinolistna žvrklja ali ambrozija je ena bolj alergenih rastlin, glavnina pojavljanja njenega cvetnega prahu pa je po podatkih Agencije Republike Slovenije v teh dneh v severovzhodni Sloveniji že na višku oz. tik pred tem.

ambrozija_odstranjevanje_2017Trenutno je v polnem cvetenju ob robovih cest na požetih žitnih njivah in povsod, kjer so bila tla razgaljena.

Lastniki parcel so obvezni ambrozijo odstranjevati, a tega kljub grožnji kazni žal mnogi ne počnejo, čeprav ima zaradi nje kakšen član družine hude zdravstvene probleme.

O pravilnem odstranjevanju invazivk so v Kozjanskem parku poučili tudi udeležence avgustovskega naravoslovnega tabora.

Težave v kmetijstvu

Različni listi ambrozije; foto: Mario Lešnik
Različni listi ambrozije; foto: Mario Lešnik

Kadar se ambrozija naseli na kmetijska zemljišča, lahko zaradi trdoživosti semena in prilagodljivosti tega plevela znatno zmanjša pridelek poljščin, povzroča težave pri spravilu pridelka ter na travnikih in pašnikih močno zmanjšuje kakovost krme (živina je ne mara), kvari pa tudi mlečne proizvode, ki dobijo priokus, če se govedo hrani z njo.

Pelinolistna ambrozija je enoletni plevel, ki močno tekmuje s kmetijskimi posevki za vodo in hranila. Glede na rastne razmere zraste od 20 do 180 cm visoko, včasih celo do 250 cm nad zemljo, korenine pa do 4 m v globino. Je zelo plodna, saj vsaka rastlina tvori od 30.000 do 100.000 semen, ki v tleh ostanejo kaliva od 5 do 14 let.

*foto: Kozjanski park

hoomstock-polsi-klik