Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prvi šmarski gol v 1. slovenski nogometni ligi (video)


Šmarje pri Jelšah med športnimi poznavalci in strokovnjaki v slovenskem okolju že leta slovi po odličnem delu z mladimi košarkarji, večkratnimi državnimi prvaki na osnovnošolski ravni. Ta trenutek je najbolj poznani košarkarski ambasador Šmarja nedvomno Tadej Ferme, nekdanji kapetan KK Rogaška in sveži član ambicioznega koprskega prvoligaša Sixt Primorska.

A Ferme je letos v prvi ligi dobil družbo še enega sokrajana iz Mestinja. Čeprav je po centimetrih višji od Tadeja, ta ne zabija košev, temveč gole. Natančneje, prvega je zadel prav danes in to kar proti državnim prvakom iz Maribora.

To je devetka novega prvoligaša iz Ankarana, 22-letni Rok Kidrič, drugi nekdanji nogometaš NK Šmarje pri Jelšah v 1. SNL in prvi, ki je v najvišjem državnem tekmovanju tudi dosegel zadetek.  

Da Šmarčani znajo igrati še kaj drugega kot košarko, je jasno vsaj že desetletje ali dva, ko je nogometni klub, takrat pod vodstvom dr. Ivana Pisanca in operativca Vjekoslava Javoriča resno zastavil z delom v mlajših kategorijah. To se je poznalo tudi na vzponu članskega moštva, danes stabilnega tretjeligaša.

Prelomni trenutek za razvoj mladih nogometašev v Šmarju je bila nedvomno uvrstitev mladinske ekipe pod vodstvom Branka Andoroića v 2. slovensko mladinsko ligo leta 2002. Naslednja leta so mladinci in kadeti pod vodstvom Androića, Janka Bastašiča in kasneje Primoža Kidriča ter Rada Jurjeca igrali opazno vlogo v tem tekmovanju, se praviloma uvrščali v zgornjo tretjino lestvice in iz njega tekmovalno nikoli niso izpadli.

nk-smarje-kidric2
Ekipa mlajših dečkov NK Šmarje pri Jelšah sezona 2005/2006. Rok Kidrič v prvi vrsti četrti z leve

To so generacije, ki so dale jedro nogometašev za dolgoletno nastopanje članov v 3. slovenski nogometni ligi, večinoma pod vodstvom sedanjega trenerja Rogaške Ibrahima Neskića, tudi Rada Jurjeca, zadnja leta pa Urha Kobilška. Enemu izmed njih – prodornemu napadalcu Žigi Vraničarju, se je uspelo prebiti vse do 1. SNL, kjer je pred petimi leti za NK Aluminij odigral osem tekem in prispeval tudi dve asistenci.

Od Šmarja preko Celja …  do Ankarana

A na prvi prvoligaški gol nogometaša, katerega matični klub je NK Šmarje pri Jelšah, je bilo potrebno počakati še pet let, do 4. kroga letošnje sezone 1. SNL, ko sta se v Dravogradu srečala domači NK Ankaran in NK Maribor.  Državni prvaki so sicer prevladovali in visoko zmagali (1:5), a častni zadetek za svoj novi klub je zadel prav Rok Kidrič.

Sin nekoč odličnega vezista Steklarja, Primoža Kidriča, se je za žogo po šmarskih zelenicah začel poditi pri šestih letih ter gole za svoj matični kljub zabijal sedem let. Po osvojitvi 2. regionalne lige starejših dečkov se je odločil preizkusiti na višjem nivoju in pri štirinajstih letih prestopil v nogometni klub Celje.

Takrat to ni bilo nič nenavadnega, saj je bil NK Šmarje pri Jelšah v tistem obdobju največji bazen za popolnjevanje mlajših ekip celjskega prvoligaša. V nekem trenutku je v vseh selekcijah NK Celje hkrati nastopalo kar 10 nogometašev iz šmarske nogometne šole; nekaj jih tam najdemo tudi danes.

Rok še v dresu Šmarja proti svojemu bodočemu klubu. Že takrat so se ob njegovih prodorih navijači nasprotnikov držali za glave ..
Rok še v dresu Šmarja proti svojemu bodočemu klubu. Že takrat so se ob njegovih preigravanjih navijači nasprotnikov držali za glave ..
Lani je v dresu NK Dob Rok z 19 zadetki postal 2. strelec 2. SNL
Lani je v dresu NK Dob Rok z 19 zadetki postal 2. strelec 2. SNL

Rok je po kadetskem in mladinskem stažu pri Celju člansko kariero nadaljeval v 2. SNL pri NK Šmartno, nato v Dravinji in ptujski Dravi. A resnično je zablestel minulo leto v dresu NK Dob, ko je pod vodstvom trenerja iz Šentjurja Damijana Romiha zabil 19 golov ter s tem postal drugi strelec druge državne lige.

Klub se je uvrstil na visoko drugo mesto, vendar se za napredovanje v prvo ligo ni odločil, zato je Rok zamenjal sredino in podpisal dveletno pogodbo z novim prvoligašem s Primorske – NK Ankaranom.

Pod taktirko uveljavljenega trenerja Vlada Badžima je prevzel mesto “devetice”, robustnega srednjega napadalca v prvi postavi Ankarana, ki sprejema dolge podaje soigralcev in jih nato pošilja v napadalni ogenj. Seveda je njegova naloga tudi zabijanje zadetkov, kar v ekipi, ki je večinoma v podrejenem položaju in si ustvarja malo priložnosti, ni ravno najlažje.

(gol Roka Kidriča na današnji tekmi z Mariborom – pri 2 minutah in 10 sekundah)

Rok Kidrič vs Ivan Firer
Nova sezona, nov izziv, nova priložnost ...
Nova sezona, nov izziv, nova priložnost …

Seveda pa Kidrič ni edini nogometaš s kozjansko-obsoteljskega v slovenski nogometni prvi ligi. Na tej ravni namreč že več let uspešno igra Rogatčan Ivan Firer – Fiki, letos v rumenem dresu Domžal. Sredi minulega tedna je z izvrstno asistenco za zadetek odločilno prispeval k senzacionalni zmagi Domžal nad nemškim prvoligašem Freiburgom in uvrstitvi v play-off kvalifikacij za Ligo Evropa, kjer Domžalčane čaka sloviti Olympique iz Marseilla.

Nekaj dni pred tem pa sta v slovenskem prvenstvu iz oči v oči zrla prav Rok in Fiki. Ekipa slednjega je bila uspešnejša in Ankarančane odpravila s 3:1, a oba kozjanska nogometaša sta, na zelo podoben način, prispevala asistenci za zadetka.

Sin vs oče

Kozjanski ljubitelji nogometa z daljšim spominom bi znali opozoriti, da Rok pač ni prvi Šmarčan, ki ga je zabil na najvišjem državnem nivoju. To je v dresu slatinskega Steklarja prvi dve leti po osamosvojitvi Slovenije namreč počenjal tudi njegov oče Primož, sin nekdanje priljubljene urednice Radia Šmarje pri Jelšah Mimice Kidrič.

A Primož kot nogometaš vendarle ni izšel iz šmarskega okolja, sploh pa v svojih štirih uradnih tekmah z NK Maribor ni nikdar zatresel mreže. No, sinu je uspelo v prvo. Želimo mu, da bi mu še velikokrat.

R. Č.

hoomstock-polsi-klik