Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Počitniško raziskovanje na LUŠ se zaključuje


Na Ljudski univerzi Šentjur (LUŠ) so v zadnjem počitniškem tednu ustvarili nepopisno
veselje na treh skrbno izbranih delavnicah za otroke.

Prvi dan se je odvila delavnica ročnih del »Ob igli in šivanki«. V medgeneracijskem vzdušju so najmlajši spoznali pripomočke za vezenje, naredili prve vbode in zvezli svoje prve križce. Otroke sta usmerjali izkušeni pletilji Gizela Mogilnicki in Slavka Hladnik, sicer članici Univerze za tretje življenjsko obdobje na LUŠ.

Pomoč so otroci potrebovali predvsem pri vtikanju prejice v šivanko, šivanja pa so se lotili samostojno in po svojih zmožnostih. Eni so pretikali blago z iglo, drugi so izdelovali šive tako, da so s šivanko zaokrožili okoli tkanine.

Pokazali so izjemno veliko vztrajnosti, volje in ustvarjalnosti. Tako so na prtičkih počasi nastajali majhni domiselni vzorčki. Za popestritev so ta dan ob sadni malici zapeli ljudske pesmi ob spremljavi citrark Luš’nega orkestra.

lus-otroci7Na naslednji delavnici so obiskali uredništvo Šentjurčana. Ogledali so si delovne prostore, izvedeli kako nastane časopis in kaj vse počnejo novinarji.

Novinarka Urška Podkoritnik je otrokom prijazno predstavila vse korake, ki so potrebni, da lahko vsak teden lagodno prelistamo in preberemo časopis. Po predstavitvi lokalnega časopisa so se otroci preizkusili tudi v pisanju novičke. Na kratko so strnili misli, nad čim so bili navdušeni in kaj so novega spoznali o novinarskem delu.

Za nagrado so se posladkali še s čokoladnimi mafini, nakar so se odpravili na obisk radia Štajerski val.

lus-otroci6Ta je najstarejši regionalni radio v Sloveniji, ki v etru odmeva že od leta 1953. Otroke je prijazno pozdravila urednica informativnega programa Anja Deučman. Spoznali so radijsko ekipo, novinarje, tehnične mojstre, montažerje in druge, ki opravljajo čarovnije radijskega dela. Otrokom je bil najbolj všeč studio, kjer se vnaprej snemajo prispevki, reklame in oddaje.

Tudi sami so se preizkusili v vlogi voditeljev, saj je lahko vsak nekaj povedal v mikrofon nazadnje pa so v eter skušaj še zapeli. Tehnični mojster je posnel njihove glasove, nato so z zanimanjem spremljali montažo in poslušali, kako njihovi glasovi zvenijo na radiu. Kasneje so odšli v studio, kjer so izvedeli, kako se oddaje prenašajo v živo. Izgledalo je zelo težko, ampak pravi mojstri obvladajo. Na koncu so bili štirje otroci nagrajeni z vrtavko »fidget spinner«, vsi pa so dobili za spomin luštne kape z napisom štajerskega vala.

V zadnjem sklopu delavnic so se igrali na zabaven in hudomušen način. Z literarno kritičarko/zgodovinarko, predavateljico in prevajalko Alenko Jovanovski so usvajali prve italijanske besede. Mali prstki so se spremenili v male simpatične živalice in ob spremljavi glasbe peli v jeziku naših sosedov. Prepustili so se domišljiji in lutke so jih ponesle v svoj otroški svet.

Počitnice odhajajo, lepi spomini letošnjega poletja pa nas bodo spremljali vse do prihodnjih radosti, ki jih na Ljudski univerzi Šentjur za otroke nikoli ne zmanjka.

lus-otroci-kolaz

M.T.

grobelnofest-polsi-klik