Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Oratoriji na Kozjanskem in Obsotelju 2017: tako so združevali otroke in mladino (foto)


Oratorij, katerega letošnji slogan je bil Dotik nebes in je namenjen otrokom in mladini v prostem času, so med drugim pripravili tudi v Šmarju pri Jelšah, na Tinskem, v Podčetrtku, Olimju in Polju ob Sotli ter v Bistrici ob Sotli.

Oratorij Podčetrtek, Olimje in Polje ob Sotli.
Oratorij Podčetrtek, Olimje in Polje ob Sotli.

Oratorij je široko vzgojno prostočasno dogajanje oz. gibanje, ki od l. 1988 poteka v mnogih slovenskih župnijah. Za nekaj dni, teden ali več združuje med seboj otroke, mlade in odrasle, udeležence, animatorje in njihove voditelje.

Oratorije povezuje glavni junak, ki se v obliki zgodbe predstavi udeležencem. Program oratorija na privlačen način navdušuje za vrednote, za veselo krščansko življenje, za ustvarjalnost in pošteno participacijo v družbi. Nepogrešljive sestavine oratorija so molitev, petje, dramska zgodba, kateheza, ustvarjalne delavnice in igre.

Oratorij na Tinskem.
Oratorij na Tinskem.

V času letošnjih počitnic so se otroci in mladi lahko družili na oratoriju v Šmarju pri Jelšah, na Tinskem, v Podčetrtku, Olimju in Polju ob Sotli ter v Bistrici ob Sotli.

Na oratoriju, ki je združeval mlade iz župnij Podčetrtek, Olimje in Polje ob Sotli, so letos medse povabili tudi nekaj animatorjev iz Šoštanja, zato je bilo vse skupaj še bolj pestro. Dan so vsakič pričeli z petjem oratorijske himne, dvigom zastave in zbujanjem Olimja z glasnim »Dobro jutro«.

Zbrani v krog so izvajali različne socialne igre ter banse. Po uvodnem krogu je sledila dramska igra, v kateri so spoznavali življenje Marije, sledile pa so kateheze. Letošnji oratorij so zaznamovale tri delavnice. V zdravstveni so se otroci srečali z osnovami prve pomoči, pri preživetju v naravi so otroci delali različne vozle, postavljali šotore in spoznavali naravo, pri japonski delavnici pa so spoznavali kulturo, jezik, posebnosti in navade te dežele.

Prvi dan so oratorij zaključili z veliko igro po otokih, kjer so otroci igrali velike puzzle, velik makeandbreak, in podobno. Drugi dan so jih obiskali otroci in animatorji iz oratorija Bistrica ob Sotli, s katerimi so celoten dan preživeli skupaj in dan zaključili z vodnimi igrami. Tretji dan so po kosilu odšli peš v Podčetrtek, k cerkvi, na poti pa jih je obiskala mlečna kraljica, Ida Simončič, ki je bila hkrati tudi ena izmed animatork.

Mlečna kraljica je vsem otrokom in animatorjem priskrbela slastne čokoladne jogurte, pohod pa so zaključili pred župniščem, in sicer s peko hrenovk na tabornem ognju.

Zadnji dan, sobota, je bil oratorijski dan s starši. Imeli so zaključno mašo. Pripravili pa so tudi veliko igro za starše. Vsi skupaj, starši, otroci in animatorji so se igrali poštarja. Dan so zaključili s pogostitvijo s pecivom, ki so ga prinesli starši.

oratorij_3
Oratorij v Šmarju.

Prav tako zabavno, igrivo in krščansko pa je bilo tudi na ostalih omenjenih oratorijih. Poglejte fotke v naši galeriji!

K. C., foto: arhiv in Facebook strani Oratorijev

grobelnofest-polsi-klik