Odzivnost v Programu Svit najnižja v Kozjem in Obsotelju

7. 7. 2017 15:12

V Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje so predstavili rezultate nacionalnega presejalnega Programa Svit ob čemer poudarjajo, da si prizadevajo doseči še višjo odzivnost. Torej, da bi vključili še več vabljenih kot doslej tako v začetne preventivne preiskave vzorcev blata kot tudi v vse nadaljnje preiskave, kadar so te potrebne.

Na Celjskem je odzivnost na povabilo v Program Svit podobna, kot na ravni države (64%) pri tem pa želijo izvajalci programa posebej spodbuditi k vključevanju prebivalce v občinah z najnižjo odzivnostjo, kot so Kozje, Dobje, Bistrica ob Sotli, Rogaška Slatina in Rogatec.

Program poteka od leta 2009 in zajame moške in ženske v starosti od 50 do 74 let. Vsak posameznik je v program vabljen vsaki dve leti. V celjski regiji Svit zajame približno 93.000.

»V letu 2016 je bila odzivnost na Svitova vabila v zdravstveni regiji Celje 63-odstotna, v državi 64-odstotna. V 33 občinah na Celjskem je danes v primerjavi z letom 2015 odzivnost višja, v dveh občinah (v Solčavi in v Štorah) pa smo zabeležili upad odzivnosti. Veseli smo, da v regiji nimamo več občine, ki bi imela odzivnost pri obeh spolih skupaj nižjo od 50 odstotkov. Le ena občina (Rogatec) ima odzivnost pri moških nižjo od 50 odstotkov. Še vedno velja, da se moški slabše odzivajo kot ženske, tako da jih je potrebno še bolj spodbujati, saj je obolevnost zaradi tega raka pri njih višja kot pri ženskah.« je povedala Tatjana Škornik Tovornik, regionalna koordinatorica Programa Svit iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Program Svit rešuje življenja tistim, ki se ga udeležijo saj odkriva predrakave spremembe in preprečuje nastanek raka na debelem črevesu in danki.

S pomočjo Svita odkrijejo raka v večini primerov v zgodnji fazi, ko še ni potrebno dodatno onkološko zdravljenje, kot sta obsevanje in kemoterapija.

Med doseženimi rezultati programa od leta 2009 do konca leta 2016 so zgovorni naslednji:

  • v državi odkritih skoraj 1900 primerov raka na debelem črevesu in danki, v celjski regiji 300;

  • v državi pri več kot 15.000 posameznikih odkrite in odstranjene predrakave spremembe, v celjski regiji pri skoraj 2.400 posameznikih;

Odzivnost v Programu Svit v celjski regiji v povprečju dosega 63 odstotkov: najvišja odzivnost je v občinah Radeče (74%), Šmartno ob Paki (73%), Tabor (70%) in Braslovče (69%). Najnižja odzivnost, pod 60%, je v občinah Kozje (59%), Dobje (59%), Bistrica ob Sotli (58%), Rogaška Slatina (57%) in Rogatec (55%).

V letu 2016 je bilo v celjski regiji s Programom Svit odkritih 45 primerov raka na debelem črevesu in danki, pri 397 posameznikih pa so odkrili in odstranili predrakave spremembe (polipe).

Prof. dr. Bojan Tepeš, dr. med., specialist internist in gastroenterolog, predsednik Slovenskega združenja za gastroenterologijo in hepatologijo poudarja, da s pomočjo Programa Svit sedaj odkrivajo rake v stadiju lokalne zamejenosti v več kot 70 odstotkih, pred uvedbo programa le v 15 odstotkih, kar pripomore k boljšemu petletnemu preživetju bolnikov, z odstranjevanjem predrakavih sprememb pa se bistveno zmanjša možnost nastanka raka. Dodaja, da je po zaslugi Programa Svit prvič v zadnjih desetletjih v Registru raka Slovenije ugotovljeno tudi znižanje novoodkritih rakov debelega črevesa in danke.

Program je dokazal, da je preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka debelega črevesa in danke mogoče.

Iz leta v leto je več ljudi s pozitivnimi izkušnjami, ki so se odzvali na vabilo v Program Svit in so pravočasno preventivno ukrepali. K dejavni udeležbi v programu spodbujajo skozi svoje osebne zgodbe in ugodne zdravstvene razplete tudi prostovoljci – Svitovi ambasadorji; v celjski regiji sta to Stanka Drobnak iz Šmarja pri Jelšah in Sonja Punčuh iz Slovenskih Konjic.

sola-voznje-polsi-klik

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X