Obnova župnijske cerkve v Šmarju: stroji brnijo, farani zavihali rokave (foto, video)

13. 7. 2017 20:24

Cerkev Marije vnebovzete, najstarejše stavbe v trgu Šmarje pri Jelšah, je ta čas veliko gradbišče. Začela se je namreč celovita zahtevna obnova, ki bo trajala tri leta in bo stala več kot pol milijona evrov.

Večina stroškov bo pokritih iz darov vernikov, ki obenem pri obnovi sodelujejo v obsežnih delovnih akcijah.

Ljudje imajo svojo cerkev radi. Čeprav se včasih zdi, da so naši Božji hrami vse bolj prazni in se ljudje odtujujejo od verske in kulturne dediščine svojih prednikov, se resnična skrb za njeno ohranitev pokaže, ko je treba stopiti skupaj in poskrbeti, da ne izpuhti v prah in pepel.

Farani se ob petkih in sobotah množično udeležujejo delovnih akcij ...
Farani se ob petkih in sobotah množično udeležujejo delovnih akcij …

Prahu sicer ne manjka ob obsežnih delovnih akcijah, ki se jih poletne petke in sobote udeležuje veliko število župljanov. Ko je potrebno izprazniti cerkev, klepati omet, odvažati material … jih, vročini navkljub, pride tudi do petdeset. Možje opravljajo težja fizična dela, ki se jih ne da izvesti strojno, ženske pa skrbijo, da delavci niso lačni in žejni.

In dela je veliko. Cerkev je dotrajana, zidove, postavljene na pilotih nekdanjega jezera (od tod prvotno ime kraja – Marija na jezeru) močno razjeda vlaga. Stanje je slabše kot so pričakovali in pojavljale so se tudi pripombe strokovnjakov, da bi bilo bolje cerkev kar porušiti in sezidati na novo.

POTREBNO DOBRIH POL MILIJONA EVROV IN PRIDNIH ROK ŽUPLJANOV

Tloris obnovljene cerkve, ki bo z novim vetrolovom daljša za dobre 4 metre
Tloris obnovljene cerkve, ki bo z novim vetrolovom daljša za dobre 4 metre (klik za povečavo)

To seveda ni mogoče, v poštev pride le obnova in ta vključuje sanacijo zidov, zamenjavo tlakov, ureditev notranjih in zunanjih drenaž, nov preplesk, zamenjavo klopi in drugega notranjega pohištva ter tudi težko pogrešano inštalacijo talnega ogrevanja.

Obsežna dela bodo trajala sicer dve ali tri leta, a kot pravi šmarski župnik Tadej Linasi, upa, da se bo z verniki k svetim mašam v farno cerkev vrnil takoj, ko bo to mogoče – že to jesen. Maše sicer sedaj med tednom potekajo v veroučni učilnici, zgodnja nedeljska maša je v kulturnem domu, deveta in pozna pa v cerkvi sv. Roka.

Obnova takšnih zgodovinskih objektov vedno odkrije tudi kakšno presenečenje in tokrat so to freske iz 16. in 17. stoletja, ki so jih našli pod zvonico. Ugotovljeno je še bilo, da je pod ometom poslikan tudi strop cerkve.

freska-sv-katarine
Pod ometom odkrita freska sv. Katarine, naslikana v 16. ali 17. stoletju … (klik za povečavo)

Vsa ta dela, ki vključujejo še dolgotrajno restavratorsko obnovo fresk in oltarjev, bodo po končnih ocenah stala več kot pol milijona evrov, lahko pa tudi več, če bi se odločili odstraniti omet z vseh stropnih poslikav.

Financiranje tega je v veliki meri odvisno od vernikov samih, ki pri svetih mašah, procesijah in na druge načine zbirajo darove, pomagajo tudi razni podjetniki in drugi ljudje, ki lahko kaj doprinesejo k finančnem zaprtju investicije. Z 25 tisočaki je do sedaj pomagala Občina Šmarje in še več naj bi v prihodnje. Do sedaj  je bila namreč zbranih šele malo manj kot polovica potrebnih sredstev.

K obnovi tega krajevnega verskega središča in hkrati pomembnega šmarskega kulturnega spomenika lahko svoj prostovoljni prispevek darujete pri sveti maši, osebno v župnišču ali na TRR župnije: SI56 0510 0501 4146 278.

Sveže informacije o napredku in delovnih akcijah pa spremljajte na spletni strani župnije Šmarje http://zupnija.smarje.com.

Takole potekajo dela znotraj cerkve (video s posebne Facebook strani, ki spremlja obnovo)

Oglejte si še fotogalerijo tz ene od delovnih akcij:

flos-polsi-2017R. Č.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
205 queries in 2,739 seconds.