Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nastanitve, sobe in Airbnb na Kozjanskem in v Obsotelju: ponudbe vse več, a priložnosti za nove še dovolj


Trenutni zadnji svetovni hit oddajanja sob, apartmajev, stanovanj je spletna platforma Airbnb. Zdi se, da so hotelirji in ostali ponudniki dobili novo konkurenco, po kateri gostje zelo radi posegajo, saj je cenovno bolj dostopnejša.

Slednje je tudi priložnost za mnoge z območja Kozjanskega in Obsotelja, da svoje prazne hiše, gorce in stanovanja ponudijo svetovnim popotnikom, ki to območje bodisi prečkajo ali pa si tukaj želijo ostati tudi kakšen dan več.

Preko Airbnb-ja se je lansko leto oddalo okoli 6000 postelj, v praksi tudi našega območja pa to zgleda tako, da posamezniki, ki imajo prosto sobo, etažo hiše, oddajajo le-to v najem enodnevnim, dvodnevnim turistom, ki na območju KiO ostanejo krajši čas ali pa mesta samo prevozijo na poti drugam na druge destinacije.

Takole zgleda zemljevid KiO na Airbnb. Ob približevanju se odpira še več ponudb ...
Takole zgleda zemljevid KiO na Airbnb. Ob približanju zemljevida se odpira še več ponudb …

Spletni portal ponuja tudi veliko ponudnikov iz območja KiO in preverili smo, koliko je takšnih iz naših največjih turističnih mestih, Rogaške Slatine in Podčetrtka.

Trenutno na območju Rogaške Slatine oddaja sobe in druge namestitve 41 ponudnikov, le-ti pa imajo cenovni razpon od 31 € naprej. Največ ponudb se giblje okrog 50 € za noč. Z takšen denar lahko denimo tri ali štiri osebe prespijo v kakšni gorci, kmetiji ali v apartmaju.

Na območju Podčetrtka trenutno oddaja sobe 20 ponudnikov, najcenejša oddaja je od 26 € naprej. Pet ponudnikov s primerljivimi cenami najdemo tudi v Šmarju pri Jelšah in bližnji okolici (med drugimi se lahko razvajate v Cradle of Love – zibelki ljubezni), dva pa tudi na odročnejšem območju občine – na Babni Gori pri Sv. Štefanu. V Šentjurju sob na Airbnb najdemo pa ponudbi v bližini Slivniškega jezera in Ponikve. Precej manj sob pa ljudje oddajajo v ostalih občinah Kozjanskega in Obsotelja.

Praznih  večgeneracijskih hiš dovolj

Območje KiO tako skriva še dodaten turistični potencial in ta in podobne spletne platforme so dokaz, da se turizem nenehno razvija. To pa pomeni tudi dodatno poslovno priložnost za posameznike, glede na to, da je še območje KiO še vedno v višjih odstotkih po nezaposljivosti.

Če pogledamo z vidika gradenj, da so generacije, rojene v letih 1950 do 1970, gradile večstanovanjske hiše z namenom, da bi bile vse generacije pod isto streho, se je zgodilo ravno to, da so le-te hiše povečini sedaj ostale enogeneracijske.

Mlajše generacije so se zaradi slabše gospodarske razvitosti po zaprtju ključnih tovarn začele odseljevati v večja mesta (tudi beg možganov), starejši pa so ostali v hišah, ki jih zaradi prevelikega obsega tudi težje vzdržujejo.

Preverili smo, kaj bi bilo potrebno urediti za novo, uspešno poslovno priložnost in to vam bomo razkrili v naslednjih dneh.

B. R. , fir foto: Airbnb

Save

Save