Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Folklorno društvo Šentjur gostovalo v Bosni in Hercegovini


Člani folklornega društva Šentjur, ki bo naslednje leto praznovalo že svojo 55. obletnico delovanja, so se v soboto, 8. in v nedeljo, 9. julija 2017 udeležili dveh mednarodnih folklornih prireditev v Bosni in Hercegovini.

folklora-sentjur2V soboto so nastopali v Lukavici na 11. mednarodnem festivalu folklore in sevdaha, v nedeljo pa v Klokotnici na 9. prikazu folklornega udejstvovanja in sevdaha.

Gre za dve manjši mesti med Dobojem in Gračanico oz. Tuzlo.  To območje je prizadela tudi zadnja vojna v Bosni in Hercegovini, danes pa je v Federaciji BiH, čeprav ni daleč tudi (ne)formalna meja med Federacijo BiH in Republiko Srbsko.

Seveda pa članov šentjurskega folklornega društva tokrat niso zanimale politične razmere, ampak druženje z nastopajočimi skupinami, še posebej gostitelji.

folklora-sentjur3V soboto so tako bili gostje kulturno-umetniškega društva iz Lukavice, nedeljsko prireditev »Spreča 2017« pa je organizirala Bošnjaška kulturna skupnost »Preporod« Doboj Vzhod.

Prvi dan so nastopili z delovnimi in pražnjimi kozjanskimi plesi, drugi dan pa zaradi obilice nastopajočih s samo delovnimi plesi.

Kljub razlikam v jeziku je publika pokazala veliko navdušenje nad prikazanimi plesi in igrami.

folklora-sentjur4Nastopile so še folklorne skupine in pevci iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Madžarske, Ukrajine in Turčije. Čeprav je bilo že vnaprej pričakovati lep sprejem pri domačinih, pa je šenjurske folkloriste še dodatno navdušilo njihovo gostoljubje. Po gostovanju v BiH so si bili zato enotni, da se bodo v te kraje še vrnili.

 

 

flos-polsi-2017