Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Blagoslov obnovljene cerkve sv. Janeza Krstnika v Orehovcu pri Zibiki


Medtem ko so šmarski župljani pri prenovi farne cerkve šele dobro zavihali rokave, pa je veliko delo za farane Svetega Štefana že opravljeno.V minulih dveh letih so namreč obnovili podružnično cerkev  svetega Janeza Krstnika v Orehovcu. To nedeljo pa so dočakali tudi njen blagoslov.

cerkev-janez1Šentjanž, kot ji pravijo domačini, so začeli obnavljati jeseni 2015. Najprej je bilo, v izogib zrušitvi, potrebno utrditi cerkvene temelje. Iz cerkve so odstranili oltarje ter jih prepeljali v sv. Ano na Babni Gori. Nato so v delavnih akcijah farani iz cerkve odstranili kamniti tlak. Podjetje Remont Celje je zvrtalo okrog 60 vrtin globine od 6 do 11 metrov, jih armiralo in zalilo z betonom. Sledilo je betoniranje temeljne plošče. Pri delih so v okolici cerkve odkrili večje število človeških okostij, katere so preučili arheologi.

S tem je bila prva faza obnove zaključena, strošek pa je za nekaj tisočakov presegel 204 tisoč evrov.

V drugo fazo so se podali minulo zimo, ko so stabilizirali cerkveni strop, popravili omete, položili nov tlak, cerkev prebelili ter vanjo vrnili oltarje. S tem je bilo delo, ki ga je v celoti vodil naddekan iz Rogatca Andrej Grobelnik , zaključeno, strošek pa se je povzpel skoraj na 300 tisočakov. Župnija sv. Štefan sicer nima lastnega duhovnika, ampak je v soupravi župnika iz Šentvida, Janeza Nerada.

cerkev-sv-janez-orehovec
Cerkev sv. Janeza Krstnika v Orehovcu pri Zibiki

Finančno konstrukcijo so zaprli s pomočjo Ministrstva za kulturo, ki je namenilo 150 tisočakov, Občina Šmarje pri Jelšah je dodala 45.000 tisoč evrov, Škofija Celja pa 40 tisoč evrov. Preostalo so z donacijami zbrali farani, predvsem pa so vložili veliko prostovoljnega dela, še posebej oba ključarja Ivan Valovšek ter Slavko Žaberl.

Nedeljskega blagoslova – slovesnost je vodil celjski škof Stanislav Lipovšek – se je udeležilo veliko število vernikov, ki so povsem napolnili cerkev. Vse to je dokaz, da kulture in vere, ki jim je bila položena v zibelko, iz srca ljudi niso mogla izbrisati niti desetletja krščanski religiji nenaklonjenega ateističnega komunizma, niti mamljive stranpoti sekularnega potrošniškega kapitalizma.

Farane v prihodnje čaka še nekaj dela na zunanjosti cerkve, a zvonik bo ostal nagnjen za 1.74 cm.

R. Č., foto A. Č.