Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju epicenter nočnega potresa


Sobota se še niti ni dobro začela, ko so ob 0:52 seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije Republike Slovenije za okolje, Urada za seizmologijo, zaznali potresni sunek magnitude 2,0, in sicer 9 kilometrov vzhodno od Celja oz. natančneje v Šentjurju.

Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Šentjurja, Celja in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

To je bil najmočnejši sunek, ki so ga naprave zaznale v zadnjem tromesečju!

Potresna opazovalnica na Kozjanskem

potresna_opazovalnica_dobrinaNa našem območju je potresna opazovalnica v Dobrini, zgrajena leta 1996. Opremljena je z digitalnim seizmografom podjetja Nanometrics s širokopasovnim trikomponentnim senzorjem Guralp CMG-40T.

Seizmometer leži skupaj z analogno – digitalnim pretvornikom v 4 m globokem jašku. Osebni računalnik s sprejemnikom točnega časa GPS je nameščen v hišici.

Leta 2001 je bila oprema opazovalnice dopolnjena s 3-kanalno zajemalno napravo s 24-bitnim analogno/digitalnim (A/D) pretvornikom Quanterra Q730, ki zajema podatke trikomponentnega širokopasovnega seizmometra Guralp CMG-40T.

Digitalna seizmografa sta vključena v državno računalniško omrežje, po katerem teče prenos podatkov v centralo v Ljubljano.

*foto: ARSO

pohod-boc2