Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurčani v Franciji utrjevali evropsko bratstvo in enotnost


Zadnji konec tedna v maju se je šentjurska delegacija udeležencev mednarodnega srečanja pobratenih občin odpravila v francoski Saint Florent Sur Cher, kjer so se jim pridružili tudi udeleženci delegacije iz nemškega Neu Anspacha. Obenem se je odvijala tudi mladinska izmenjava. 

Vsakoletna srečanja so že dobro utečena, kraji se letno vrstijo v gostiteljstvu, udeleženci, ki prav tako večinoma vztrajajo že vrsto let, pa v gostoljubju.

Tokrat je iz Šentjurja krenilo 47 potnikov pod vodstvom predsednika komisije Roberta Gajška in Alenke Testaniere. Že tradicionalno je na dan prihoda vse udeležence čakalo ekumensko srečanje ter uradni sprejem z nagovori županov.

V Guedelonu gradijo grad na star način
V Guedelonu gradijo grad na star način

Spoznali srednjeveško mesto

Ker je namen srečanja tudi spoznavanja kulturnih posebnosti iz izmenjava dobrih praks ter izkušenj, se gostitelji zmeraj potrudijo za program. Tokrat so navdušili z izborom srednjeveškega mesta Guedelon, kjer gradijo grad na star način in pripomočki, okus po Franciji je dodal obisk vinoteke.

Sobota je bila dan za živahen vrvež na kmečkem trgu ter bolšjem trgu, na katerem so se s promocijskim materialom in slovenskimi dobrotami predstavili tudi Šentjurčani. Sledil je košarkarski turnir, nato pa že tudi zaključno srečanje, saj je bilo treba zaradi dolge poti kmalu na pot.

Nastop udeležencev mladinske izmenjave na zaključnem srečanju
Nastop udeležencev mladinske izmenjave na zaključnem srečanju

Mladinska izmenjava dolga ves teden

Po svoje so mednarodno izkušnjo doživljali mladi, ki so si za izmenjavo lahko privoščili več časa. Mladinska izmenjava, kjer je 48 mladih iz Šentjurja, Neu Anspacha in Saint Florent Sur Chera že od 21. maja raziskovalo temo Building the future, je bila nepozabna izkušnja za 12 učencev OŠ Blaža Kocena Ponikva.

Izmenjavo je pripravil Mladinski center Šentjur pod vodstvom Lare Žmaher skupaj z OŠ Blaža Kocena Ponikva.

polovicka_celje_klik