Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pri Slivniškem jezeru izvedli vajo Jezero 2017 (foto in video)


Danes popoldne se je GZ Šentjur skupaj s Policijo na Ramni ob Slivniškem jezeru izvedla skupno vajo enot pod imenom “Jezero 2017”, v kateri je skupno sodelovalo več kot 160 oseb.

Po novinarski konferenci, kjer so predstavili namen in načrt vaje, je sledil ogled vaje, v kateri so sodelovali predstavniki Slovenske Policije, Gasilske zveze Slovenije, Gasilske zveze Šentjur, potapljači, OŠ CZ, prisoten pa je bil tudi župan občine Šentjur Marko Diaci.

V zgodnje popoldansko prometno nesrečo, ki se je zgodila na glavni cesti ob Slivniškem jezeru v Gorici pri Slivnici, je bilo vpletenih več vozil, med drugim kamion z lesom in kombi s prebežniki. Poleg tega je eno vozilo zapeljalo v jezero in potonilo, eno pa je trčilo v zadnji del kamiona.

vaja_jezero_2017_2

Na kraj dogodka so kmalu prispele prve enote gasilcev domačih društev, kmalu so se jim pridružili policisti, reševalci in potapljači, ki so takoj pričeli z reševalno akcijo. V kaosu prometne nesreče se je nekaj prebežnikov iz kombija rešilo in pobegnilo v gozd, torej je bilo potrebno vzpostaviti še iskalno akcijo.

Prav vse službe, ki so sodelovale v akciji, so se izkazale in svoje delo opravile odlično – policisti so zavarovali kraj nesreče in našli prebežnike, reševalci in ostali so pomagali hudo ranjenim, potapljači so v jezeru poiskali utopljence, gasilci so pogasili ogenj in iz pločevine rešili ranjence.

vaja_jezero_2017_4

Vajo so si ogledali številni obiskovalci.

Društva GZ Šentjur in ostale službe na splošno dobro pripravljene

Na novinarski konferenci, ki se je odvila pred samo vajo, so bili poleg Cerkvenika, Cmoka in župana Diacija prisotni še poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, pomočnik komandirja PP Šentjur Simon Veber ter direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But. Slednji je ob tem povedal, da ima vaja dva osnovna namena in sicer spoznavanje služb med seboj, kar privede do boljše medsebojne koordinacije, po drugi strani pa pridobitev občutka varnosti s strani javnosti, kar je po njegovih besedah izrednega pomena.

vaja_jezero_2017_3

Diaci je med drugim izpostavil, da nikakor ne dvomi v operativno sposobnost enot, saj so odlično pripravljenost do sedaj že večkrat v praksi dokazali.

Po besedah Simona Vebra, pomočnika komandirja PP Šentjur, pa je vaja odlična priložnost za preizkus sodelovanja med službami, za policiste pa še dodatna vaja za zavarovanje kraja nesreče in iskanje prebežnikov. 

Po besedah poveljnika Gasilske zveze Šentjur Martina Cmoka je bila vaja izjemno zahtevna, v njej sodelovalo več kot 160 ljudi iz različnih služb. Več o vaji ter cilju vaje, nam je v kamero zaupal poveljnik Martin Cmok:

 

Z izvedbo vaje pa je bil zadovoljen tudi predsednik GZ Šentjur Janko Cerkvenik, ki je o vaji in problemih, s katerimi so se soočali pri njej povedal naslednje:

 

Po vaji je sledilo poročilo vaje o izvedbi ter kratka analiza.

Vabljeni k ogledu fotografij, ki smo jih posneli na vaji.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”679″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

carraro-fest-2017-polsi-klik