Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zmagovalni film drugega Festivala amaterskega filma (F.A.F.) v Šmarju “Mine dan, začne se jutro” (foto)


Minuli konec tedna je v šmarskem hramu kulture minil v znamenju Festivala amaterskega filma (F.A.F.), ki so ga izvedli že drugo leto zapored. Letos se je za najboljši film festivala potegovalo 25 avtorjev iz celotne Slovenije in zamejstva, s skupno devetindvajsetimi filmi. In prav vse je strokovno pregledala izborna komisija in izbrala tiste, ki so se uvrstili v tekmovalni del. Letos je bilo to kar deset filmov.

Letošnjo strokovno komisijo, ki je zmed vseh prispelih filmov izbrala deset najboljših, so sestavljali Borut Bevc, predstavnik Knjižnice – Kino Šmarje, Mira Čakš, predstavnik Knjižnice – Kino Šmarje, Damjan Boštjančič – vodja oddelka za družbene dejavnosti na Občini Šmarje, Danilo Stane – redni obiskovalec Kino Šmarje, abonent in Darko Pepevnik – OŠ Podčetrtek, mentor filmskega krožka.

Strokovna komisija je izbrala najboljše filme letošnjega festivala.
Strokovna komisija je izbrala najboljše filme letošnjega festivala.

Sobotno strokovno komisijo, ki je izbrala tri najboljše filme letošnjega festivala, pa so sestavljali Boštjan Vrhovec (predsednik strokovne komisije Festivala Amaterskega Filma), Jože Čakš (direktor Knjižnice Šmarje), Aljoša Kovačič (igralec, asistent produkcije, domačin), Danaja Hlupič (članica in predstavnica Kluba študentov šmarske regije in Obsotelja) in Matej Patljak (strokovni sodelavec kina Brežice in Rogaška Slatina, umetniški vodja kina Slovenska Bistrica, novinar/voditelj/filmski kritik, voditelj/moderator in organizator filmskih premier).

Pri ocenjevanju so strokovni komisiji bile v pomoč kategorije: zgodba/tema, režija, igra, zvok slika.

F.A.F. začeli s predvajanjem slovenskega dokumentarca

Letošnji festival je vrata odprl v petek zvečer s predvajanjem slovenskega dokumentarnega filma 7 do uspeha, ki ga je pripravil Sandi Murovec s Tino Maze. Z ustvarjalcem filma se je po projekciji filma pred nekaj deset obiskovalci pogovarjala Maja Ratej.

02-img_5242

Da pa ne bi ostalo le pri filmskih zvezdah, ki so v času festivala vse bolj sijale, je Astronomsko društvo Kosci Šentjur prvi večer festivala obiskovalcem razkazalo zvezde na nebu.

Sobota v znamenju delavnice in razglasitev najboljšega filma

Sobotni del festivala se je pričel s filmsko ustvarjalno delavnico o nastajanju igranega filma. Mentorji Luksuz produkcije – DZMP so udeležence vodili skozi proces priprav, snemanja in montaže krajšega prizora. Udeleženci, ki jih je bilo za peščico, so odigrali dialog, spoznali osnove uporabe kamere, luči, snemanja zvoka in računalniške montaže. 

07-img_5287

Večerni del festivala pa je bil namenjen predvajanju tekmovalnih filmov, ki sta jih ocenjevala strokovna žirija in občinstvo ter razglasitvi najboljših filmov. V finale letošnjega festivala so se uvrstili filmi z naslovom: Sofija (Andraž Kovač), Povožen (Klemen Krulec), True Gold (Staš Rudolf, OŠ Veržej), JAZ (Katja Gajšek, OŠ Hruševec), VIDIM (Oskar Šubic), Preobrazba (David Belina), (A) socialnost (Žan Žvižej), Obljubim (Van Dečko), Slišim Tvojo Stisko (Matic Poropatic) in Mine dan, začne se jutro (Lina Ežen).

09-dsc_8338

Po mnenju strokovne komisije je zmagovalni film letošnjega festivala film Line Eržen z naslovom Mine dan, začne se jutro (nagrada strokovne žirije v neto vrednosti 300 evrov). Drugo mesto je pripadlo avtorju Davidu Belini za film Preobrazba (
nagrada občinstva v neto vrednosti 100 evrov in praktične nagrade), tretje mesto pa je romalo v roke Žana Žvižeja, ki je “krivec” za film (A) socialnost (praktično darilo). Vsi nagrajenci so prejeli še plaketo mladi ustvarjalec.

Gost večera, ljudski ustvarjalec Nani Poljanec, je obiskovalce in ustvarjalce pozdravil z odra v vlogi Dona.

19-dsc_8361

Deset filmov, uvrščenih v tekmovalni del, se poteguje tudi za nagrado občinstva in s tem za 100 evrov ter praktične nagrade. Sodelujte tudi vi, za svoj izbrani film lahko glasujete do torka, 16. maja, do 12. ure, na spletni strani Knjižnice in kina Šmarje pri Jelšah, kjer si lahko filme tudi ogledate.

Nagrado občinstva bodo podelili na dogodku Parada učenja, ki bo 17. 5. 2017 v Šmarju pri Jelšah.

eH

Foto: Ada Čakš in eH

sola-voznje-polsi-klik