Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Parada učenja 2017- dan učečih se skupnosti v Šmarju pri Jelšah (foto)


Včeraj se je v štirinajstih krajih po Sloveniji odvila Parada učenja 2017, vrhunec Tedna vseživljenjskega učenja. Med 14 prizorišči v okviru nacionalne podpore projektu TVU je bilo tudi Šmarje pri Jelšah, za kar gredo zahvale predvsem nosilki projekta, šmarski knjižnici.

Na ploščadi pred in v Kulturnem domu so pripravili niz dogodkov, predstavitev in nastopov. Obiskovalce in mimoidoče so vabile stojnice, najmlajši so ustvarjali na delavnicah, zvrstili so se nastopi na odrih. Pri tem so sodelovali pripadniki vseh generacij. Parada učenja je odlična priložnost za predstavitev izobraževalne ponudbe ljudskih univerz, šolskih centrov, knjižnic, študijskih krožkov in podobnih organizacij.

MKK Netek Šmarje Pri Jelšah je poskrbel za odlično obiskane ustvarjalne delavnice, za kar gredo zahvale obisku vrteških otrok in osnovnošolcev. Obiskovalci pa so si lahko izmerili vid in krvni tlak, v okviru akcije Radi pišemo z roko pa so lahko zapisali kakšno misel. 

Na odru pred kulturnim domom pa so se zvrstili glasbeni in plesni nastopi otrok iz vrtca, osnovne šole, članov univerz za tretje življenjsko obdobje in Varstveno delovnega centra Šmarje pri Jelšah. Predstavniki izobraževalnih programov in izvajalci izobraževanj so predstavili svoje poslanstvo, zanimivo je bilo v spodnji dvorani, kjer je Glasbena šola Rogaška Slatina predstavljala glasbila.

parda_ucenja_smarje_2017_2

Parada učenja že drugič v Šmarju pri Jelšah

Zbrane je nagovoril tudi župan občine Šmarje pri Jelšah Stanislav Šket, ki je pohvalil delo in prizadevanja Knjižnice Šmarje, da je del štirinajsterice krajev, ki so se vrisali v zemljevid Parade učenja 2017: “Knjižnica Šmarje in naš kraj že drugič med štirinajstimi kraji v Sloveniji. Sem prepričan, da to ni naključje, ampak rezultat trdega in odgovornega dela več let. Za to se iskreno zahvaljujem direktorju knjižnice in vsem zaposlenim, ki so med drugimi dogodki pripravili tudi Parado učenja danes v Šmarju.” 

Direktor Knjižnice Šmarje Jože Čakš je v nagovoru iz postavil številne dogodke, ki jih v zavodu izvajajo, je pa Teden vseživljenjskega učenja priložnost, da malce drugače predstavijo svoje delo: “Verjamem, da bodo ure, ki jih bomo preživeli skupaj v znamenju vsega tistega, kar si lahko dajemo, ko se srečamo, predvsem pa kadar si podarjamo tisto, kar še vedno v življenju rabimo, to je znanje, učenje, kulturo in s tem povezujemo svoje bivanje doma in bivanje v okolju, kjer živimo. Mi si v zavodu prizadevamo, da bi bilo tega veliko, čim več, v glavnem nam uspeva, kakšna stvar kdaj tudi ne…”, je povedal ter se zahvalil obiskovalcem za udeležbo. 

Napovedal še je pomemben dogodek v naslednjem letu, ko bodo šmarska knjižnica imela posebno čast, da bo gostiteljica odprtja Tedna vseživljenjskega učenja.

parda_ucenja_smarje_2017_3

Vinko Möderndofrfer se je pogovarjal s sedmošolci in podelil nagradi F.A.F.

Letošnji osrednji gost prireditve je bil slovenski pisatelj, pesnik, dramatik, esejist, gledališki, radijski, filmski in televizijski režiser Vinko Möderndorfer, ki se je v dvorani kulturnega doma najprej pogovarjal s sedmošolci, nato pa pred kulturnim domom podelil nagrado zmagovalnemu filmu Festivala amaterskega in neodvisnega filma, ki se je minuli konec tedna odvijal v Šmarju.

Najprej je podelil nagrado po izboru občinstva. Slednje je izbralo film Jaz (koprodukcija OŠ Hruševec Šentjur pod vodstvom mentorice Katje Gajšek). Ob tej priložnosti pa so podelili tudi nagrado zmagovalnemu filmu letošnjega festivala po mnenju strokovne komisije in sicer je to film Line Eržen z naslovom Mine dan, začne se jutro.

Dan zaključili s prireditvijo za najmlajše

Dogodkov pol dan so v knjižnici zaključili s prireditvijo “Branje je zabavno”, s čimer so sklenili že drugo sezono bralnih značk za šolarje prvih dveh triad. Gost večera je bil pesnik, pisatelj in igralec Andrej Rozman Roza, s katerim sta se pogovarjala dijaka Šolskega centra Rogaška Slatina.

parda_ucenja_smarje_2017_4

Na prireditvi so podelili 130 priznanj mladim bralcem učencem prve in druge triade osnovnih šol, ki so brali iz priporočilnega seznama Čuk in sova bereta, iz katerega so morali za prebrati najmanj štiri knjige. Za presenečenje pa so dodali še karto za ogled filma v Kinu Šmarje.  

Vabljeni k ogledu fotografij, posnetih na dogodku.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”669″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]sola-voznje-polsi-klik