Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z odprtja obnovljene lokalne ceste Mestinje–Lemberg–Nova vas (foto, video)


Minuli petek so s slovesnostjo v namen predali več kot štiri kilometre obnovljene lokalne ceste Mestinje–Lemberg–Nova vas, ki so jo pričeli obnavljati pred letom dni. Že v letu 2010 je bila izdelana projektna dokumentacija za obnovo močno dotrajane lokalne ceste, leto dni kasneje pa umeščena v načrt razvojnih programov. 

Za kulturno-glasbeni program so poskrbeli učenci POŠ Mestinje in Folklorna skupina Mestinje, zbrane sta nagovorila župan občine Šmarje pri Jelšah Stanislav Šket in predsednik KS Lemberg Janko Strašek.

Prireditev je sicer del aktivnosti izdelave Celostne prometne strategije občine Šmarje pri Jelšah, celoten postopek izdelave so si obiskovalci prireditve in domačini spoznali na razstavi v gasilsko-kulturnem domu na Sladki Gori, pred domom bodo predstavljene oblike trajnostne mobilnosti, med drugim kolesa in avto na električni pogon. 

cesta_lemberg_2

Projekti v predalu že leta 2010, sedem let kasneje investicija končana

Župan Šket je v nagovoru orisal zgodovino projekta, ki sega sedem let v preteklost ter izpostavil pomen ceste za krajane treh krajevnih skupnosti in ostale občane. Podrobneje je predstavil investicijo, obenem pa se je zahvalil predsednikom in svetom krajevnih skupnosti Mestinje, Lemberg in Sladka Gora, lastnikom zemljišč ob cesti, ki so brez problemov odstopili del zemljišča za širitev ceste.

 

Lansko leto je bila naložba razdeljena na dve etapi obnove; prva etapa je obsegala dela od Mestinja do razcepa Sladka Gora–Lemberg, druga etapa dela od odcepa za Lemberg do Nove vasi. Prva etape je obsegala posodobitev približno 2.300 metrov dolgega odsek od novega mostu v poslovno-obrtni coni v Mestinju do razcepa Sladka Gora–Lemberg. Druga etapa pa je obsegala obnovo skoraj dvokilometrskega odseka od križišča Lemberga do Nove vasi.

Kaj vse so obsegala dela

Dela so obsegala modernizacijo vozišča, razširitev cestišča na pet do šest metrov, izgradnjo 550 metrov pločnika z javno razsvetljavo, obnovo dveh mostov, izgradnjo dveh podpornih zidov, namestitev odbojnih ograj in ureditev odvodnjavanja. Zamenjani so bili vsi propusti, na celotni trasi obnovljene ceste je bila položena optična zaščita.

Vrednost izvedenih del je bila 772.907 evrov, od tega za prvo etapo 478.455 evrov, za drugo etap 294.452 evrov. Denar je Občina Šmarje pri Jelšah zagotovila v lanskem in letošnjem proračunu; del denarja je pridobila s črpanjem sredstev z naslova 23. člena Zakona o financiranju občin.

Po končani prireditvi je z vožnjo z električnim avtomobilom h gasilskemu domu na Sladki Gori pridobitev slovesno predal namenu župan Stanislav Šket. Tam je sledilo druženje ob hrani in pijači.

Pred kamero smo povabili tudi predsednika KS Lemberg Janka Straška, ki nam je zaupal, kaj pridobitev pomeni za krajane.

 

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”649″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]festival-cokolade-polsi-klik