Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Velika sobota v znamenju blagoslova ognja, vode in jedil (foto)


Že vse od dopoldneva po cerkvah, ob križih in kapelah, potekajo blagoslovi velikonočnih jedil. Gre za obred ljudske pobožnosti, namenjen zavedanju božje dobrote do človeka, da bi ta lažje začutil božjo bližino in navzočnost v vsakdanjem življenju. Enako bodo naredili pravoslavni verniki, ki letos veliko noč praznujejo na isti dan kot katoličani in evangeličani.

Na veliko soboto kristjani celodnevno častijo Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil po smrti na križu prenesen na veliki petek. Sobotno jutro se je pričalo z blagoslovom ognja in vode – ogenj nam v dom običajno prinesejo s tlečo drevesno gobo, ki dom posebno odišavi, sicer pa nas njen dim spomni na to, da se je Bog Mojzesu oglašal iz gorečega grma.

Goba pa je imela predvsem v preteklosti praktično vrednost, saj takrat še ni bilo plinskih ali električnih štedilnikov in je bil ogenj, ki so prinesli, velikega pomena za začetek kuhanja velikonočnih dobrot.

blagoslovi_jedil_2017_2

Po blagoslovu ognja in vode pa so se pričeli blagoslovi velikonočnih jedil (kruha, jajc, hrena, vina, potice in mesa). Ob 10. uri je v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah potekal blagoslov, obenem pa se je odvijala razstava velikonočnih dobrot Društva kmetic Ajda. Na dogodku je bil prisoten tudi župan Stanislav Šket, ki je zbranim in njihovim svojcem zaželel vesele velikonočne praznike.

blagoslovi_jedil_2017_3

Uro kasneje pa je blagoslov potekal v šmarski cerkvi, ki je, pričakovano, privabil številne vernike. Blagoslovi se bodo po Kozjanskem Obsotelju nadaljevali vse do poznega popoldneva.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na blagoslovih v šmarski farni cerkvi ter na podružnici Sv. Miklavža.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”642″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]zudnja-polsi-klik