Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurjevo 2017 – sobotno dogajanje (foto, video)


Največja turistična prireditev v občini Šentjur – Šentjurjevo – je v polnem teku, tudi letos z raznolikim programom nagovarja številne obiskovalce iz vseh koncev in krajev. Po četrtkovi slavnostni akademiji in petkovem Šentrocku, je sobota minila v znamenju sejma, iger, tekmovanja v kuhanju kisle župe, Jurijevega pohoda in številnih ostalih dogodkov.

Lepo vreme privabilo številne obiskovalce

Kljub negotovi vremenski napovedi je letošnja, že 25. izvedba Šentjurjevega, v Zgornji trg privabila veliko število ljudi, ki so se začeli zbirati že kmalu po 8. uri, ko je vrata odprl tradicionalni Šentjurjev sejem. Od devetih dopoldne je obiskovalce v Zgornjem trgu nagovarjal vonj po kuhanju, pričelo se je tekmovanje v kuhanju šentjurske kisle župe.

sentjurjevo_2017_sobota_2

Letos so se v kuhanju kisle župe pomerile tri skupine pevskih zborov, komisijo je najbolj prepričala in si prislužila zlato kuhalnico ekipa Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur. Kakšen je bil zmagovalni recept in podrobnost v zvezi s kuhanjem nam je zaupal predsednik MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur Rado Marot:

 

Istočasno s kuhanjem župe pa je približno 1300 pohodnikov krenilo na Jurijev pohod, na Balinišču Šentjur so pričeli s tekmovanjem v balinanju za pokal Šentjurja, vrata je odprla soba pobega. Soba pobega je igrificirana dogodivščina, v kateri ekipe (do 6 oseb) rešujejo izzive in naloge.

Cilj ekipe je skozi pripravljene izzive najti 48 znamenitosti, kulturne dediščine občine Šentjur in jih postaviti na pravilno lokacijo v občini. V eni uri se ekipa seznani z legendami, starimi običaji in zanimivostmi ter z zgodovino območja današnje občine Šentjur:

 

Ob 10. uri pa so na svoj račun prišli najmlajši, ki so jim organizatorji (DPM Šentjur in Mestna skupnost Šentjur) pod kostanji pri glasbeni šoli in na Ipavčevem vrtu pripravili Jurčkovanje.

Popoldanski del v znamenju festivala folklornih skupin, vleke vrvi in revije narodnozabavnih ansamblov

Opoldne pa se je pričal festival odraslih folklornih skupin, v okviru katerega so se predstavile štiri folklorne skupine. Društvo podeželske mladine Šentjur je dve uri kasneje organiziralo ŠentJurjeve igre ekip krajevnih skupnosti, Športno društvo Šentjurski korenjaki pa so izpeljali tekmovanje v vlečenju vrvi za prehodni pokal Šentjurja.

sentjurjevo_2017_sobota_3

Več o dogajanju, prvih vtisih sobotnega dogajanja, zmagovalcih tekmovanj in doganjau v prihodnjih dneh, nam je zaupal predsednik Mestne skupnosti Šentjur Jure Raztočnik:

 

Popoldanski del so zaključili z 18. revijo narodnozabavnih ansamblov občin Šentjur in Dobje, kjer je nastopilo deset ansamblov, sobotni del Šentjurjevega je zaokrožila veselica z ansamblom Simona Gajška.

Utrinke s sobotnega dogajanja Šentjurjevega 2017 si lahko ogledate v galeriji fotografij.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”647″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]muzikal-polsi-klik