Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Boču obeležili dan upora proti okupatorju (foto, video)


Danes dopoldne je pred Planinskim domom na Boču potekala tradicionalna slovesnost ob državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju. Dogodka so se v deževnem dnevu udeležili predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij ter ostalih društev, pa tudi Anna Kalabukhova, ataše Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji in slavnostni govornik dr. Alojz Šteiner, slovenski generalmajor v pokoju, predsednik Zveze slovenskih častnikov.

Praznične slovesnosti, ki jo je organizirala Občina Rogaška Slatina, v sodelovanju z veteranskimi organizacijami, so se udeležili še polkovnik poveljnik 670. logističnega polka Slov. Bistrica Friderik Škamlec, stoletnik in najstarejši udeleženec slovesnosti Jože Bajc, častni občan Rogaške Slatine dr. Jože Lipnik, podžupana Rogaške Slatine in Poljčan Martin Kidrič in Franc Valant.

Predstavniki veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji, veteranskih in domoljubnih organizacij, so po prihodu praporščakov in odpeti himni, k spomeniku padlim položili vence.

dan_upora_proti_okupatorju_boc_2

Dr. Alojz Šteiner: pomembno je ohranjanje zgodovinskega spomina

Slavnostni govornik dr. Alojz Šteiner je v svojem govoru izpostavil pomen Osvobodilne fronte za narod, ki se mu žal v aktualnem času vrednote, kot so domoljubje, svoboda, pravičnost in solidarnost vse bolj izmikajo in postajajo tuje. “Pomembno je ohranjanje zgodovinskega spomina, zlasti tistega, kjer so prispevki posameznikov in skupnosti merijo s ceno življenja in preživetja naroda. Le to je lahko zdrava podlaga za ohranjanje slovenstva in njegov obstoj v viharjih, ki nas čakajo”, je med drugim povedal Šteiner.

Sodobno, domoljubno fronto potrebujemo tudi danes

Šteiner je v nadaljevanju povedal, da tudi danes potrebujemo sodobno domoljubno fronto: “Pri tem mislim na veteranske in domoljubne organizacije, ki povezujejo veterane različnih slovenskih generacij, od Maistrovih borce, borcev proti fašizmu in nacizmu v času NOB, do veteranov slovenske osamosvojitve in vojne za samostojno Slovenijo. Potrebujemo fronto, da se bomo osvobodili sramu od uporništva v preteklosti, da se bomo uprli poizkusom prevračanja zgodovinskih dejstev in potvarjanju resnice, da bomo bolj kot namišljene heroje in zasluge cenili skupne dosežke ter da bi znali o naši preteklosti odkrito in pošteno govoriti našim otrokom in vnukom!”

Govoru lahko v celoti prisluhnete tukaj:

 

Na slovesnosti je Anna Kalabukhova, ataše Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji, podelila odlikovanje predsedniku PVDS za celjsko območje Tonetu Šmidu, predsednici Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Šmarje pri Jelšah Anki Novak, Občinama Rogaška Slatina in Poljčane ter najstarejšemu udeležencu slovesnosti Jožetu Bajcu.

Za glasbeno-kulturni program so poskrbeli godba KUD Janko Živko Poljčane, učenec Glasbene šole Rogaška Slatina Jakob Napotnik in Moški pevski zbor Rogaška Slatina ob spremljavi harmonikarja Josipa Tkalca. Program je povezovala Sergeja Javornik.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na slovesnosti.

Foto: Brane Gradišnik in eH

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”652″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]festival-cokolade-polsi-klik