Mlaji po Kozjanskem in Obsotelju (foto)

30. 4. 2017 7:53

Po krajih in vaseh Kozjanskega in Obsotelja so že pred dnevi pričeli postavljati mlaje, simbol svobode in delavskih pravic. Že v četrtek so gasilci PGD Šmarje pri Jelšah mlaj postavili v Šmarju, petkovo deževje je bil marsikje vzrok za prestavitev postavitve mlaja, v soboto pa so jih postavili v Bučah, v Lesičnem, v Olimju, v Pristavi pri Mestinju in še kje.

Mlaji so skozi zgodovino predstavljali stik z materjo naravo in življenjem. Postavljanje mlaja sicer sega v predkrščanske čase. Prvi maj in z njim povezan praznik dela je posledica delavskega gibanja, pri nas smo ga prvič praznovali leta 1890. Praznik dela je sicer mednarodni praznik delavstva, ki ga praznujejo v večini držav sveta, ena izmed redkih izjem pa so ZDA.

mlaji_kio_2017_2

V Šmarju so tudi letos združili moči gasilci in nekateri prostovoljci. Gasilci PGD Lesično – Pilštanj – Zagorje v Lesičnem, Podčetrtek in Pristava pri Mestinju pa so že poskrbeli, da mlaji ponosno stojijo v njihovih krajih in krajevnih skupnostih. Postavitve v Olimju se je udeležil tudi župan občine Podčetrtek Peter Misja, ki je ob koncu tudi raztegnil meh.

Misja se bo postavitev mlajev udeležil tudi danes, ko jih bodo postavljali v Polju ob Sotli, pri gasilskem domu v Podčetrtku, pri Termah Olimia, v Zagorju, na Virštanju ter po ostalih številnih krajih.

Vabljeni k ogledu utrinkov s postavljanja mlajev v Šmarju, Pristavi pri Mestinju in Olimju.

*Zahvaljujoč časopisu OKo smo dodali še fotografije s postavljanja mlajev v Sodni vasi, Vidovici, Sedlarjevem, Termah Olimia, Virštanju, Golobinjeku, Podčetrtku in Polju ob Sotli. 

Foto: FB PGD Šmarje pri Jelšah, OKo, eH

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”653″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]polkaholik-polsi-klik

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
147 queries in 0,823 seconds.