Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zdaj je jasno: Šmarski hram gre v prenovo, Občina in Latis podpisala pogodbo


Novi prostori šmarske občinske uprave bodo v prenovljeni stavbi Šmarskega hrama, je dokončno jasno po petkovem podpisu pogodbe med šmarskim županom Stanislavom Šketom in direktorjem podjetja Latis Matejem Pezdevškom.

Občina bo za 1.016 m² površin v obnovljenem objektu Latisu odštela dobrega 1.5 milijona evrov, oziroma približno 1.476 € po m².

Kot so zapisali na spletni strani Občine Šmarje pri Jelšah, bo del kupnine, to je 597.929 evrov, občina iz proračuna zagotovila že letos, preostanek od skupne vsote 1.521.340 pa v proračunu za leto 2018.

Do konca novembra letošnjega leta naj bi bila tako opravljena konstrukcijska gradbena dela – dozidava objekta, končanje strehe in zaprtje objekta, čemur bi sledilo plačilo prvega dela vsote iz proračuna. Vsa obnovitvena dela na objektu pa naj bi bila končana do konca avgusta naslednje leto.

V petek podpisana pogodba je poleg ostale potrebne dokumentacije osnova za pridobitev gradbenega dovoljenja za začetek obnove propadajočega objekta v središču kraja. Pred začetkom obnovitvenih del bo podjetje Latis Občini Šmarje pri Jelšah predložilo tudi vso tehnično dokumentacijo v pregled in potrditev.

Že v času sklepanja predpogodbe junija lani je posel soglasno podprl šmarski občinski svet, kar ne čudi, saj se rešitev, v kateri občina dobi potrebne nove prostore, hkrati pa je rešen problem propadajočega objekta v središču kraja, zdi smiselna in učinkovita. Po nekaterih neuradnih in nepreverjenih informacijah bi se v prenovljen objekt lahko vselila tudi pošta, ki se na obstoječi lokaciji srečuje s prostorsko utesnjenostjo. 

A kljub temu se pojavljajo govorice o nekaterih domnevnih napačnih izračunih ter namigovanja, da naj bi bil posel sicer ugoden za šmarsko podjetje Latis in dediče denacionaliziranega Šmarskega hrama, nekoliko manj pa za davkoplačevalce.

Glede slednjega je namigovalo tudi odmevno pisanje Zlatke Pilko, občinskim svetnikom, kjer je županova svetovalka med drugim zapisala:  “Na željo župana sem projekt  vseeno vodila, kot sta želela župan  in David Stupica, ki se je zanj zelo zavzemal, verjetno tudi zaradi lastnih interesov.”  David Stupica je (posredno, po očetu) namreč eden izmed potencialnih dedičev stare Habjanove gostilne, v času komunizma nacionalizirane ter preurejene v Šmarski hram.

Razčiščenju tovrstnih govoric ter iskanju trdnih dejstev okrog odločitve, ki bo dolgoročno zaznamovala županovanje Stanislava Šketa v Šmarju pri Jelšah, bomo na Kozjansko.info namenili pozornost v naslednjih dneh.

R. Č.

oblast-polsi-klik1