Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zavedna učenka Anja organizirala mini čistilno akcijo, na KiO bodo čistili naslednji dve soboti


Leta 2012 smo v vsedržavni akciji Očistimo Slovenijo Slovenci z naših jarkov, travnikov in gozdov odstranili okoli 3000 ton smeti.

Od takrat so tovrstne pobude prepuščene občinam samim in na našem območju se izvajajo praktično na vsakoletni ravni.

Tako kot lani, občine Kozjanskega in Obsotelja tudi letos, skupaj s krajevnimi skupnostmi, klubi in drugimi organizacijami, pripravlja spomladansko čiščenje okolja.

Še pred tem pa so smeti v gozdu mlado učenko šmarske osnovne šole tako zmotile, da je organizirala lastno mini čistilno akcijo, v kateri je s pomočjo prijateljev nabrala štiri velike vreče smeti.

V občinah Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Rogaška Slatina si bodo pridni ter okoljsko ozaveščeni občani rokavice nataknili prihajajočo soboto, podobno bo tudi v krajevni skupnosti Gorica pri Slivnici, sicer pa v občini Šentjur in Šmarje pri Jelšah teden dni kasneje, soboto, 8. aprila.

Podrobnosti o tem kako sodelovati preverite v našem koledarju dogodkov v desnem stolpcu.

Mladi Anji ni bilo vseeno

Mi pa tokrat izpostavljamo pozitivno zgodbo tretješolke OŠ Šmarje pri Jelšah Anje Močnik, ki so ji očitno v življenju zelo pomembne druge reči kot nekaterim njenim vrstnikom.

Sredi prejšnjega tedna se je Anja podala na jahanje v lokalni konjeniški klub, do katerega se pride po makadamski poti od šmarske osnovne šole skozi gozd.

“Ko sem hodila po gozdu sem opazila res veliko veliko smeti, kar sem povedala tudi mamici, ko sem prišla domov,” opisuje Anja.

Nato sta skupaj prišli na idejo, da bi organizirali mini čistilno akcijo.

“Vsi smo bili takoj za to in v soboto 25.3.2017 se mi je želja izpolnila,” pravi.

Z mamico in bratcem so se tako minulo soboto odpravili k učiteljici jahanja Tini, ki jih je okrepčala s sokom, nato pa so se skupaj podali v gozd ter očistili območje od kluba pa vse do osnovne šole.

“Tam smo našli ogromno smeti kot npr. veliko papirja, še več pločevink-piva in plastenk. Vsi smo bili zelo zgroženi, saj smo v eni uri nabrali za več kot štiri velike črne vreče smeti,” je bila nad nemarnostjo ljudi žalostna Anja.

Kot pravi, so spoznali, da bi bilo potrebno izvesti čistilno akcijo v širšem obsegu, v kateri bi očistili vso Šmarje.

V soboto, 8. aprila se ji bo želja izpolnila. Upamo lahko, da bo njenim prizadevanjem sledilo mnogo drugih otrok in mladih. Predvsem pa, da bi vsi, otroci in odrasli spoznali, zakaj je grdo, nemarno in škodljivo odmetavati odpadke v naravo namesto v koše za smeti in druga temu namenjena mesta.