Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tudi po dveh desetletjih štirikratni umor v Tekačevem brez epiloga


V teh dneh (natanko jutri, 4. marca) mineva dve desetletji od okrutnega štirikratnega umora v Tekačevem pri Rogaški Slatini, v katerem so bili umorjeni Štefan in Frančiška Poharc, njuna podnajemnica Helena Krošlin in njena takrat komaj 17-letna hčerka Viktorija. Sodni mlini pa kot da so v tem času bili vojno z vetrom – ni epiloga, ni dokazov, strahotni zločin še danes ni razrešen.

Kristjan Kamenik, sledi športnih copat in pištola Makarov

Tekačevo je zaselek pri Rogaški Slatini, širna Slovenija ga najbolj pozna kot kraj brutalnega štirikratnega umora. Kristjan Kamenik ostaja edini, ki so ga do sedaj povezovali z zločini, izdali pa naj bi ga športni copati, katerih sledi so preiskovalci našli na domačiji Poharčevih.

A tudi slednje je negotovo – številni domači in tuji sodni izvedenci (poleg slovenskih tudi švicarski, nemški in angleški) niso nikoli prišli do skupne ugotovitve, ali so sledi “najkic”, najdenih na kraju zločin, res Kamenikove. Do sedaj so preiskovalci ugotovili, da so bile vse štiri žrtve pokončane s streli v glavo pištole znamke Makarov.

Sodni proces je tudi po dveh desetletjih še vedno na začetku, dal ni nobenega odgovora. Kamenik je bil leta 1999 celo obsojen na 20 let zapora, a so višji sodniki sodbo razveljavili in primer vrnili v ponovno presojo. Kamenik je bil na ponovljenem sojenju oproščen, a so višji sodniki sodbo zopet razveljavili in zahtevali ponovno sojenje, ki se je začelo leta 2007, a je bilo pozneje zaradi aretacije Kamenika v Reki prekinjeno.

Je motiv za štirikratni umor koristoljubje?

Štirikratni umor v Tekačevem še vedno pušča odprto temeljno vprašanje – motiv. Številni se nagibajo h koristoljubju, menda naj bi se pokojni gospodar večkrat v družbi pohvalil o svojem premoženju in naj bi celo javno govoril, da je treba denar hraniti doma, saj bankam ne gre zaupati. Skoraj mesec dni po umorih je bila javnost obveščena, da naj bi iz hiše izginilo nekaj kilogramov zlata in okoli milijon današnjih evrov v devizah.

Vseskozi je med sojenji Kamnik vztrajno ponavljal, da ni kriv, celo, da ga tistega dne ni bil v Tekačevem. Kljub temu, da sodišče nima oprijemljive bilke, ima do leta 2047 čas, da razvozla uganko. Po tem bo primer zastaral.

* fotografija je simbolična