Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poročilo Policijske postaje Šmarje pri Jelšah: 13. 3. 2017


PROMETNE NESREČE

V ponedeljek, 6. 3. 2017, so bili policisti obveščeni o prometni nesreči, ki se je pripetila v naselju Mestinje. V voznico je trčil neznani voznik osebnega avtomobila, ki je odpeljal, ne da bi nudil podatke udeleženki. Ko bodo policisti povzročitelja izsledili, bo prejel plačilni nalog za plačilo globe.

V petek, 10. 3. 2017, so bili policisti obveščeni o prometni nezgodi, ki se je pripetila v kraju Krtince. Do nezgode je prišlo zaradi nepravilno naloženega tovora na lahkem priklopniku osebnega avtomobila. Tovor ki je padel iz prikolice, je priletel v nasproti vozeč osebni avtomobil. V nezgodi je nastala materialna škoda, lažje pa se je poškodoval voznik udeleženega vozila. Zaradi kršitve cestno prometnih predpisov je povzročitelj na kraju prejel plačilni nalog za plačilo globe.

V preteklem tednu so policisti obravnavali tudi več nezgod, v katerih so bili udeleženi vozniki vozil in pa divjad. V teh nezgodah so nastale poškodbe na vozilih.

VOŽNJA POD VPLIVOMA ALKOHOLA

10. 3. 2017 so policisti v okolici Šmarja pri Jelšah ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila. Ker je kazal znake opitosti, so mu odredili alkotest, ki je pokazal, da je voznik vozil vozilo v cestnem prometu veliko nad dovoljeno stopnja alkohola v izdihanem zraku. Voznik se bo moral za svoje početje zagovarjati pri sodniku, ki bo odločil glede nadaljnjih voženj in veljavnosti vozniškega dovoljenja kršitelja.

TATVINA V ŠMARJU

V petek, 10. 3. 2017, so bili obveščeni, da je bila v Šmarju pri Jelšah storjena tatvina BMX kolesa modro-bele barve. Z dejanjem je lastnik oškodovan za okoli 120 evrov. Če boste takšno kolo opazili, o tem obvestite policiste.

SPLETNA GOLJUFIJA

Policisti so bili obveščeni, da je neznani storilec preko spletne aplikacije s pretvezo, da sodeluje v glasovanju preko spleta, potrdil prejeto kodo. S potrditvijo je bil oškodovani zaveden in tako preko monete izvedel plačilo na bencinskem servisu v Ljubljani. Z dejanjem je bil oškodovan za 46 evrov.

OPRAVLJENI HIŠNI PREISKAVI

7. 3. 2017 so policisti na podlagi odredbe za hišno preiskavo opravili dve preiskavi. Pri preiskavi so našli in zasegli orožje in dele orožja, katere je lastnik posedoval brez dovoljenja. Lastnik zaseženega orožja bo moral posedovanje pojasniti.

Prav tako je bilo pri preiskavi najdenih več posušenih rastlin konoplje in bodo poslane v analizo. Zoper imetnika omenjenih rastlin bo podana kazenska ovadba na sodišče, kjer bo lahko pojasnjeval razloge posedovanja prepovedanih rastlin.

POVEČANO ŠTEVILO VLOMOV V STANOVANJSKE HIŠE – OPOZORILO

Policisti so v zadnjem obdobju na širšem območju obravnavali povečano število vlomov v stanovanjske hiše. Opažajo, da so napadeni objekti obrtnikov, kjer storilci pričakujejo večji izplen. Tarče storilcev so največkrat manjši kovinski trezorji, kjer oškodovanci hranijo svoje prihranke in zlatnino.

Storilci v zelo kratkem času nasilno odprejo sefe ali jih demontirajo in odnesejo s sabo, da na kraju ne puščajo sledi. Policisti opozarjajo imetnike trezorjev in sefov, v katerih hranijo kakršnokoli imetje oz. premoženje, da informacije o posedovanju sefa ne delijo z ostalimi.

Iz ogledov krajev kaznivih dejanj so policisti ugotovili, da so storilci točno vedeli za lokacijo sefa in napadli samo sef, medtem ko so druge stvari pustili. Prav tako so ugotovili, da je bilo večino vlomov izvršenih v času daljše odsotnosti lastnikov, kar kaže na to, da storilci hišo opazujejo ali pa informacijo o odsotnosti pridobijo od drugih oseb.

Policisti pozivajo k ustreznim samozaščitnim ukrepom (prisotnost svojcev v hiši v času daljše odsotnosti ali primerno tehnično varovanje z alarmno napravo, video nadzornimi kamerami ali varovanjem z varnostno službo). Prav tako si naj v primeru zaznave sumljivih oseb in vozil v bližini stanovanjskih hiš zabeležijo čim več podatkov o vozilu (znamka, tip, barva, reg. številko) oz. zapomnijo osebni opis storilcev, ki bodo v pomoč policistom in kriminalistom pri raziskovanju kaznivih dejanj.

MOTORISTI IN KOLESARJI NA CESTAH

Lepo vreme že privablja na ceste voznike enoslednih vozil (motoriste in kolesarje), zato policisti v prvi vrsti opozarjajo motoriste, da hitrost vožnje prilagajajo prometnim razmeram in omejitvah hitrosti. Pri vožnji skozi ovinek naj vozijo na primerni razdalji od ločilne črte in naj vedno uporabljajo motoristično čelado.

Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Vedno imejte prižgane luči, da vas drugi udeleženci ne spregledajo. Upoštevajte pravila vožnje v motoristični koloni. Pred pričetkom prehitevanja se vedno prepričajte ali vas je voznik opazil. V prometu izkazujte prometno kulturo obnašanja, do drugih ravnajte tako, kot si želite, da bi oni ravnali do vas.

Vozniki in potniki enoslednih vozil so poleg pešcev daleč najbolj ogroženi udeleženci cestnega prometa in se tako rekoč vsaka tovrstna prometna nezgoda lahko konča z najhujšimi posledicami. V največ prometnih nesrečah so udeleženi mladi vozniki enoslednih vozil ( od 16 do 34 let), nato pa sledi udeležba izkušenih oz. starejših motoristov ( od 34 do 64 let).

Po 1. maju 2017 bodo morali biti tehnično pregledani, registrirani in zavarovani tudi mopedi (prej kolesa z motorjem), katerih moč motorja ne presega 4 kW in konstrukcijska hitrost ne presega 25 km/h. Vozniki mopedov morajo obvezno uporabljati varnostno čelado, prav tako pa morajo kolesarsko čelado obvezno uporabljati tudi vsi kolesarji do 18. leta starosti.