Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Kozjanskem najnižja odzivnost preventivnemu programu Svit; sedaj nova ambasadorka projekta


Območna enota Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v sodelovanju z Društvom za boj proti raku regije Celje v tednu boja proti raku organizirala več preventivnih dejavnosti, namenjenih ozaveščanju o raku.

Na preventivnem dogodku v celjskem Citycentru 7. marca je Sonja Punčuh podpisala zavezo in postala v celjski regiji nova ambasadorka Programa Svit – državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki. Ambasadorji Programa Svit kot prostovoljci pripomorejo k razširjanju informacij o raku in zgodnjem odkrivanju bolezni. Skozi lastne pozitivne izkušnje in osebne zgodbe pozivajo tudi druge, naj se udeležijo preventivnih pregledov in poskrbijo za svoje zdravje.

Ambasadorka Sonja Punčuh se je zavezala, da bo podpirala Program Svit, po svojih močeh pomagala širiti zavedanje o bremenu raka in spodbujala k dejavni udeležbi v presejalnem programu. »S preventivnim programom Svit imam pozitivno izkušnjo. Lani sem se odzvala vabilu v program, opravila preventivni test glede morebitne krvavitve v blatu in bil je pozitiven, čeprav ni bilo vidnih znakov sprememb na debelem črevesu. Po kolonoskopiji in operaciji debelega črevesa živim polno življenje. Svojo izkušnjo želim deliti z drugimi predvsem zato, da bi se odzvali na povabila Svit, saj jim lahko pregled reši življenje. V starostnem obdobju od 50 do 74 let je smiselno, da vsaki dve leti v Programu Svit pošljemo blato na testiranje, in če je potrebno, lahko pravočasno ukrepamo,« pravi ambasadorka. Njena izkušnja je ena od optimističnih zgodb, ki potrjujejo učinkovitost programa, saj dokazano rešuje in izboljšuje kakovost življenja. V osmih letih izvajanja Programa Svit so odkrili več kot 2500 rakov in več kot 70 odstotkov jih je bilo odkritih v zgodnji fazi, ko so načini zdravljenja bolj enostavni in uspešnejši kot v poznejših fazah razvoja raka.  Hkrati so v teh letih pri več kot 17.000 ljudeh odkrili in odstranili predrakave spremembe na debelem črevesu in danki (polipe) in s tem preprečili morebiten nastanek raka.

Podatki Registra raka so spodbudni in kažejo na upadanje pojavnosti raka debelega črevesa in danke v Sloveniji. To je tudi posledica vse večje odzivnosti, čeprav želijo v Svitu doseči, da bi se v program odzvalo vsaj 70 odstotkov vabljenih. »V celjski regiji v zadnjih letih opažamo trend naraščanja odzivnosti v Programu Svit. Odzivnost vabljenih znaša v letu 2016 Sloveniji 64 odstotkov, v naši zdravstveni regiji Celje pa 63 odstotkov. Podatki o odzivnosti v občinah na Celjskem so zelo različni. Najvišja odzivnost je v občinah Radeče (74 %), Šmartno ob Paki (73 %), Tabor (70 %) in Braslovče (69 %). Najnižja odzivnost, ki seže pod 60 odstotkov, pa je v občinah Kozje (59 %), Dobje (58 %), Bistrica ob Sotli (57 %), Rogaška Slatina (56 %) in Rogatec (55 %). Veseli smo, da nimamo več občine, ki bi imela odzivnost pri obeh spolih skupaj nižjo od 50 %. Le ena občina, občina Rogatec, ima odzivnost pri moških nižjo od 50 %. Še vedno velja, da se moški v povprečju za kakšnih 10 % slabše odzivajo kot ženske. Tudi obolevnost za tem rakom je pri moških višja kot pri ženskah. Za dobro odzivnost v lokalnih okoljih skrbijo številni zdravstveni delavci, koordinatorke Svita, ambasadorji in drugi prostovoljci, ki delajo odgovorno in zavzeto. Vsem tistim, ki prejmejo vabilo v Program Svit, toplo priporočamo, da se nanj odzovejo in tudi tako poskrbijo za svoje zdravje,« je povedala Tatjana Škornik Tovornik, regijska koordinatorica preventivnega Programa Svit, iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Po napovedih zdravstvenih strokovnjakov lahko v prihodnosti pričakujemo upad umrljivost za rakom debelega črevesa in danke. Več informacij o Programu Svit je na voljo na spletni strani www.program-svit.si ali na Svitovih kontaktnih točkah v zdravstvenih domovih.

*Slika: ob podpisu zaveze nove Svitove ambasadorke: Tatjana Škornik Tovornik (regijska koordinatorica preventivnega Programa Svit, iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje), Sonja Punčuh, nova ambasadorka Programa Svit na Celjskem, in Nuša Konec Juričič (specialistka javnega zdravja in vodja službe za nenalezljive bolezni iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje).

4-tenor-polsi-klik