Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Knjižnica Šmarje središče kulturnega dogajanja v regiji (foto in video)


Knjižnica Šmarje pri Jelšah še vedno ostaja temelj in srčika kulturnega, izobraževalnega in družabnega dogajanja v Šmarju pri Jelšah in širši regiji. Na novinarski konferenci, ki se je odvijala pod cvetočo magnolijo, so podrobneje predstavili delo šmarske knjižnice, kulturnega doma in muzeja baroka v preteklem letu ter napovedali pestro dogajanje v letu 2017.

Minulo leto v znamenju številnih dogodkov in odličnega obiska

Načrte za leto 2017 sta predstavila Jože Čakš in Jana Turk Šulc.
Načrte za leto 2017 sta novinarjem podrobneje predstavila Jože Čakš in Jana Turk Šulc.

V Knjižnici Šmarje se ponašajo z odličnimi rezultati preteklega leta, saj se je po besedah direktorja Knjižnice Jožeta Čakša v knjižnici, kulturnem domu in muzeju baroka, odvilo približno tisoč dogodkov, ki so privabili več kot 130.000 obiskovalcev. Uresničili so programsko zasnovo, pa tudi leto so finančno pozitivno zaključili.

Slednje si bodo prizadevali tudi v letu 2017, ko se bodo poleg tradicionalnih dogodkov in izobraževanj, ki jih izvajajo že vrsto let. Že 20. aprila se bo odvil 4. Mednarodni festival kulture in znanja starejših. Sredi maja napovedujejo FAF – Festival amaterskega filma, kandidirajo pa tudi za prevzem vloge območnega koordinatorja prireditev TVU, ki se bo odvijalo konec junija in Parada učenja, napovedana 17. maja.

Več o dogajanju v minulem letu in o letu 2017 nam je zaupal direktor Knjižnice Šmarje Jože Čakš:

 

Letos že 36. sezona gledališkega abonmaja

V Knjižnici Šmarje v letošnjem letu vstopajo v 36. sezono gledališkega abonmaja, ki je zadnja leta vselej razprodan, po besedah Čakša imajo celo “čakalno listo” za tiste, ki so bili za vpis prepozni. V jubilejni, 35. sezoni so ponudili sedem namesto šest predstav. Tudi v tej sezoni se bodo zvrstile odlične in skrbno izbrane predstave, ki bodo zagotovo zadovoljile pričakovanja abonentov. 

Več o gledališkem abonmaju nam je zaupal Čakš:

 

Muzej baroka vse bolj prepoznaven doma in v tujini, 

Šmarski muzej baroka je v prvi vrsti izredno pomembna hramba zbirke 43 originalnih lesenih kipov, ki so se več kot dve stoletji nahajali v kapelah Kalvarije Šmarje. Poleg prezentacije in promocije omenjene zbirke pa je postal pomembno stičišče sklopov dejavnosti in sicer delavnic, kulturnih dnevov za osnovnošolce, vsekakor pa je potrebno omeniti Muzejski glasbeni abonma, Rokovo poletje, Poletne četrtkove večere v atriju in ostale dogodke, ki so vselej odlično obiskani. V letu 2016 beležijo skupno 3.824 obiskovalcev.

5-novinarska_knjiznica_smarje-5

So pa po besedah Čakša v letošnji sezoni pod velikim vprašajem nekateri muzejski programi (predvsem Rokovo poletje in Četrtkovi kulturni večeri v atriju muzeja), saj v letošnjem občinskem proračunu ni zagotovljenega dovolj denarja in si nadeja, da bodo v najkrajšem času na vseh ravneh pristojni začutili izredno vrednost, pomen in poslanstvo muzeja, ki ob prepoznavnosti občine prenaša tudi dediščino kulture prihodnjim generacijam:

 

Tudi v letu 2017 napovedani odlični muzikali

Šmarski kulturni dom pa je poznan tudi po svojevrstnem fenomenu, gostovanju muzikalov. Konec leta se spogledujejo z že 11. ponovitviojo muzikala Cvetje v jeseni, v mesecu maju pa napovedujejo muzikal Mamma Mia in Alpsko sago, jeseni pa nov slovenski muzikal Vesna:

 

JZ Knjižnica Šmarje, skupaj z Muzejem baroka in Kulturnim domom, predstavlja pomemben kulturno-izobraževalni prostor, namenjen vsem generacijam, ljubiteljem raznovrstne kulture in izobrazbe. Tako je Univerza za tretje življenjsko obdobje Šmarje, ki preko krožkov, tečajev in predavanj, združuje 223 članov, prepoznana po vsej Sloveniji in večkrat izpostavljena kot odličen primer dobre prakse.   

eH

kino_smarje_polovicka