Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podsredi so se spomnili borcev Srečeve čete in vojnih časov


Februar je mesec, ko se v Podsredi spominjajo krutega poboja Srečeve čete. Ta spomin so letos s čudovitim kulturnim programom obogatili učenci OŠ Kozje, kozjanska županja Milenca Krajnc je poudarila, da je še kako prav, da se spominjamo vojnih časov in se iz njih skušamo čim več naučiti, predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek pa je poudaril pomen narodnoosvobodilnega boja.

Druga svetovna vojna ni prizanesla nikomur, tudi prebivalcem Kozjanskega in Podsrede ne. V opomin na enega najbolj krutih dogodkov, ki je te kraje prizadel med vojno, so se minuli petek domačini in gostje zbrali pred kostnico v Podsredi, kjer so počastiti spomin na tragične dogodke tistega dne, ko so na širšem območju padli borci Srečeve čete, ki jih je na surov način usmrtila nemška vojska.

slovesnost_nob_podsreda_2

 

To so bili slovenski fantje, rodoljubi, ki so se prostovoljno odzvali protifašističnemu okupatorju z dano prisego, da se bodo tudi za ceno življenja borili do končne zmage nad fašizmom. To jim je tudi uspelo, vendar je bila cena njihovega boja zelo krvava.

UČENCI OŠ KOZJE OPOMNILI, DA SE DANES SPET VIJEJO KOLONE BEGUNCEV

Slovesnost v spomin na Srečevo četo se je na trgu Podsreda pričela s prihodom praporščakov organizacij združenj borcev in članov revirske čete ter polaganjem vencev pri spomeniku NOB, kjer je tudi kostnica s posmrtnimi ostanki štirinajstih padlih borcev kozjanske čete.

slovesnost_nob_podsreda_3

Učenci Osnovne šole Kozje, ki so skrbno pripravili kulturni program, so skozi pesem in recitacije opomnili na tiste težke vojne čase ter dokazali, da poznajo zgodovino, se zavedajo, kako kruta je bila vojna, in so hvaležni, da danes živimo v miru in svobodi. Opomnili pa so tudi na aktualne vojne in trume beguncev, ki zapuščajo domove in vse preveč spominjajo na čase in dogajanje med drugo svetovno vojno.

Županja Kozjega Milenca Krajnc, ki je vse skupaj lepo pozdravila v Podsredi, na čudovitem trgu, katerega urejenost je bila tudi nagrajena, je dejala, da je še kako prav, da se spominjamo vojnih časov, kljub dejstvu, da je od takrat minilo že mnogo let, ter izrazila spoštovanje in poklon vsem, ki so nam priborili svobodo.

slovesnost_nob_podsreda_4

»BORILI SMO SE, DA NE BI IZGINILI S TE ZEMLJE«

Ob koncu pa je spregovoril še predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek. V svojih besedah se je sprehodil skozi dogajanje iz davnega februarja 1943, ko je četa padla pod streli sovražnika. Dotaknil se je še pomena narodno-osvobodilnega boja, ki je ključno vplival na razvoj naroda vse do danes, ter dejal, da so se naši ljudje v drugi svetovni vojni borili, da ne bi izginili s te zemlje.

slovesnost_nob_podsreda_5

Zato je prav, da nas njihov boj spominja in opominja, da se ne predamo in pogumno živimo svobodo, ki so nam jo priborili, in se znamo pogumno soočati s tegobami današnjega časa.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij.

Vir: OKo

Foto: Brane Gradišnik

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”614″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]