Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjur: na osrednji občinski prireditvi ob kulturnem prazniku govornik Borut Pahor (foto, video)


Sinoči je v Ipavčevem kulturnem centru v Šentjurju potekala osrednja občinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, naslovljena “S pesmijo in plesom skozi čas”.

Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, dogodek je zaznamoval bogat kulturni program. Slednjega so oblikovali plesalci in godci Mladinske folklorne skupine Lintvar, ljudski pevci Jesensko cvetje in Moški pevski zbor Planina pri Sevnici.

Predsednik Pahor: kultura je morda najpomembnejši gradnik naše istovetnosti in državnosti

kulturni_praznik_sentjur_pahor_2V nagovoru je Pahor najprej povedal, da smo Slovenci, ki slavimo kulturni praznik kot državni praznik, po tej plati edinstveni v svetu. Ob dejstvu, da smo tudi vojaški narod, velika športna nacija, diplomatski narod, pa je morda ravno kultura (poleg jezika) najpomembnejši gradnik naše istovetnosti in državnosti.

Spomnil je, da smo Slovenci v zadnjih stotih letih preživeli tri vojne, živeli smo v sedmih političnih ureditvah, zamenjali trinajst vrst denarja. V relativno kratkem času slovenske zgodovine smo uspeli ohraniti svoj jezik in kulturo, kar nas je varovalo, obvarovalo in gradilo. Nenazadnje smo pred 500 leti dobili sveto pismo. 

Pahor je pozval k še močnejšemu ohranjanju kulture in jezika, ne glede na čase, v katerih živimo. Nihče namreč ne ve, kaj bo prihodnost prinesla, zato je še posebej pomembno, da se začnemo zavedati pomena in moči povezanosti naroda, kar je v zadnjih letih vse prej izjema kot pravilo. Govor je zaključil s pozivom k povezanosti: “Kadar smo bili Slovenci razdeljeni, nam je šlo slabo. V narodovem telesu so bile rane, ki so se dolgo časa celile in so nas delale bolj invalidne, kot Slovenci smo – priden, delaven pogumen in radoveden narod. In smo dočakali leta 1990, 1991 in 1992, ko smo bili povezani. In ga ni bilo takrat vprašanja, ki ga ne bi skupaj rešili. Pa nam prav tako takrat okoliščine, ne evropske ne mednarodne, niso bile naklonjene. Vendar smo bili povezani…”. 

Ob koncu nagovora, ki mu lahko v celoti prisluhnete tukaj, je predsednik županu Diaciju podaril protokolarno darilo – slovensko zastavo.

 

Podelili posebna priznanja JSKD OI Šentjur

Na prireditvi so posameznikom in skupinam podeljena posebna priznanja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, OI Šentjur, za uspešno delo na področju ljubiteljske kulture v letu 2016.

Priznanje je za uvrstitev in sodelovanje na regijskem srečanju Festival mlade literature Urška 2016 prejela Maruša Miheljak. Za uvrstitev in sodelovanje na regijskem tematskem koncertu Sozvočenja 2016 je priznanje prejela tudi Vokalna skupina Glasovir. Za uvrstitev in sodelovanje na regijskem srečanju ljudskih pevcev in godcev so priznanje prejeli tudi Ljudski pevci Jesensko cvetje. Za uvrstitev in sodelovanje na regijskem srečanju otroški gledaliških skupin pa je priznanje prejel Gledališki krožek OŠ Planina pri Sevnici

kulturni_praznik_sentjur_pahor_3

Teater (nade)budnih mladičev OŠ Franja Malgaja Šentjur je prejel priznanje za uvrstitev na državno srečanje otroških gledaliških skupin Slovenije, Mladinska folklorna skupina Lintvar pa za uvrstitev in sodelovanje na državnem srečanju otroških folklornih skupin.

Pred osrednjo slovesnostjo pa so v Galeriji Zgornji trg v počastitev praznika odprli likovno razstavo Alpe Adria Srce naive. V kulturnem programu sta sodelovali citrarka Jasmina Levičar in violinistka Martina Zapušek.

Vabljeni k ogledu fotografij s prireditve.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”606″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]odtenki-njive