Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Sedlarjevo 2017: zelo kritično o sedanji državi in oblasti (foto, video)


Slovita XIV. divizija Narodnoosvobodilne vojske Slovenije je v začetku februarja leta 1944 v Sedlarjevem prečkala Sotlo in se po prehodu hrvaškega ozemlja iz Bele krajine znova vrnila na domačo grudo, na Štajersko. 

V spomin na ta dogodek vsako leto v tej vasi na pol poti med Podčetrtkom in Bistrico ob Sotli pripravijo spominsko slovesnost s kulturnim programom. Na tridnevni pohod ob logistični pomoči Slovenske vojske krenejo pohodniki, ki tradicionalno prenočijo na Prevorju in pod Lisco, hojo pa zaključijo v Gračnici pri Rimskih Toplicah. Priložnostne slovesnosti v tem času pripravijo tudi na nekaterih krajih ob poti, kot npr. Virštanj ali Planina. Med pohodniki so tudi udeleženci iz Hrvaške in avstrijske Koroške.

spomin_xiv_divizije_sedlarjevo_2

 

Komemoracija je namenjena tudi manj znanemu dejstvu, in sicer prihodu prve brigade Narodnoosvobodilne vojske Jugoslavije, formirane v Sovjetski zvezi, v Slovenijo. Po bojih na sremski fronti je brigada, ki jo je na začetku sestavljalo 1887 borcev, od tega pol Slovencev (v bojih je padlo kar 405 sinov slovenske matere), na domača tla vstopila pri Sedlarjevem 11. maja 1945. Iz tega razloga je bil  pri polaganju vencem prisoten tudi častnik oboroženih sil Ruske federacije. Njen pripadnik je bil tudi Ivan Amon iz Olimja, ki je prav tako položil venec. 

Ob kulturnem programu otrok iz osnovnih šol Bistrica ob Sotli in Podčetrtek sta zbrane najprej nagovorila gostitelj, župan Občine Podčetrtek, Peter Misja in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, domačin, Zdravko Počivalšek. Župan je dejal, da je prav, da še naprej gojimo spomin na pretekla dejanja odpora. Minister je poudaril, da pogreša več složnosti, kot so jo npr. premogli v najhujših časih in da ne smemo pozabiti, kar nas je naučila zgodovina.

spomin_xiv_divizije_sedlarjevo_3

Zasenčila ministra

Na odru se je z deklamacijo predstavil tudi 80-letni domačin Franc Šušteršič, ki je ob kritiki sedanje oblasti, da se za takšno državo predniki niso borili, s stisnjeno pestjo zaključil: “Revežem makarone, kapitalistom milijone.”

Oster je bil tudi predsednik Društva za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije Andrej Mavri. Kritičen je bil do razprodaje slovenskega premoženja, poniževanja slovenskega malega človeka in aktualne vlade: “Delavci, upokojenci, vojaki nismo ljudje. Za sedanjo oblast smo mi strošek!”. Tako njemu, kot tudi priletnemu Šušteršiču je ob neugodnem izrazu na ministrovem obrazu nekaj sto zbranih glasno zaukalo in aplavdiralo.

spomin_xiv_divizije_sedlarjevo_4

Oglejte si tudi drobce iz kulturnega programa. Najprej sta nastopili učenki bistriške šole: Petra Žuraj je deklamirala dve Kajuhovi pesmi, Eva Dobrina pa je na flavto zaigrala skladbo Ruski ciganski ples. Nastopil je tudi deški pevski zbor iz OŠ Podčetrtek, ujeli pa smo tudi besede Franca Šušteršiča.


B.R.

Foto: Brane Gradišnik

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”609″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]odtenki-njive