Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nunčičeva potrjena še za 6 mesecev, strokovnjaki pravijo, da ima Zdravstveni dom “spodbudno delovno okolje”


Sedež uprave JZ ZD Šmarje pri Jelšah je v šmarski zdravstveni postaji
Sedež uprave JZ ZD Šmarje pri Jelšah je v šmarski zdravstveni postaji

Svet zavoda JZ Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah je na včerajšnji seji dosedanji direktorici Ireni Nunčič podaljšal status vršilke dolžnosti še za 6 mesecev oziroma do izbora novega direktorja. Nov razpis naj bi bil objavljen v kratkem.

Domnevno slabo delovno vzdušje in navedbe o neprimernem odnosu Nunčičeve do zaposlenih pa očitno še kar dvigujejo prah. Javno so se namreč oglasili novi posamezniki, ki razmere znotraj tega javnega zavoda prikazujejo v nekoliko drugačni luči.

Svet zavoda JZ ZD Šmarje pri Jelšah se je včeraj srečal pred odločitvijo o imenovanju vršilca dolžnosti direktorja Zdravstvenega doma, saj se Nunčičevi status sredi februarja izteče, novega direktorja pa še ni na vidiku.

Po neuradnih informacijah naj večina v svetu ne bi bila pripravljena Nunčičeve za v.d. imenovati še za eno leto, kar se je tokrat izkazalo za točno. Sicer so dosedanjo direktorico potrdili, vendar največ za šest mesecev, oziroma do zaključenega novega razpisnega postopka za direktorja ZD.  

Ta naj bi bil v uradnem listu objavljen konec naslednjega delovnega tedna.

Kakšno je zares delovno vzdušje znotraj šmarskega Zdravstvenega doma?

Največ prahu pa se še vedno dviga okrog ključnega očitka na račun Nunčičeve s strani nekaterih članov Sveta zavoda, šmarskega župana in desetih občinskih svetnikov, ki dvakrat niso dali soglasja k imenovanju Irene Nunčič na mesto direktorice za še en mandat.

»Največji problem je odnos do zaposlenih, nanje se na zavodu izvaja tudi mobing …« ga je za časnik Delo strnil šmarski župan Stanko Šket.  A Prav ta članek z 18. 1. je sprožil javni odziv strokovnjakinje za kadrovski management in svetovalke za področje ravnanja z zaposlenimi, mag. Saše Ogrizek.

Ta v svojem pisanju navaja, da se javnosti in medijem čuti dolžna predstaviti rezultate Poročila o organizacijski klimi in zadovoljstvu zaposlenih v JZ ZD Šmarje pri Jelšah, ki je bilo opravljeno s standardiziranim vprašalnikom, namenjenim tovrstnem merjenju in se uporablja v slovenskem prostoru.

“V letih pred tem so tovrstna merjenja izvedli zaposleni iz Skupnosti zavodov osnovne zdravstvene dejavnosti celjske regije,” navaja Ogrizkova. 

Po njenih besedah je, kot leta poprej, tudi zadnje merjenje v JZ ZD Šmarje pri Jelšah pokazalo na spodbudno delovno okolje, pozitivno organizacijsko klimo in visoko stopnjo zadovoljstva zaposlenih, ki je nad povprečjem glede na nekatere sorodne institucije v Sloveniji.

Ogrizkova še poudarja, da je bilo poročilo, skupaj z rezultati, strokovnimi pojasnili in napotki, junija 2016 predstavljeno članom Sveta zavoda ZD in vodstvu organizacije.

Kot strokovnjakinja mag. Ogrizkova še opozarja na veliko mero previdnosti pri (zlo)rabi  strokovnega izraza mobbing. Poudarja, da mobbing ni vsaka konfliktna situacija v organizaciji ali naključno neprimerno vedenje posameznika v delovnem okolju, zato gre mnogokrat za “neodgovorno posploševanje”

 Ča pa se mobbing resnično izvaja, pa je “dolžnost župana ali kogar koli drugega, da poda zoper storilca kazensko ovadbo,” še opozarja strokovnjakinja s tega področja.

Saša Ogrizek še piše, da je bila po širjenju tovrstnih govoric marca lani imenovana posebna komisija za ugotavljanje mobiinga znotraj JZ ZD Šmarje, ki ga, tako kot pristojne institucije, ni zaznala.

Zdravnica Blanka Jug: skuša se nas diskreditirati in vnašati dvom v našo strokovnost

“Sem ena izmed zaposlenih zdravnikov v ZD Šmarje pri Jelšah, ki se ne skrivam za anonimnim pisanjem in sem razočaranje nad širjenjem neresnic in vnašanja sumničavosti med zaposlene tudi javno podpisala,” pa se je na naš medij obrnila dolgoletna zdravnica šmarskega zdravstvenega doma, Blanka Jug, nanašajoč se na isti članek z Dela. Ta namreč navaja tudi besede Zlatke Pilko o domnevno spornem nagrajevanju zdravnikov. 

Jugova pravi, da je Pilkova odgovor dobila na včerajšnji seji. “Verjetno bo razočarana nad višino nagrad. Izvedela bo, da ni bilo izplačanih nadur razen upravičenih nadomeščanj ali dela v DSO, ter izplačila iz NMP.  Upam, da bo uvidela svojo zmoto in se javno opravičila,” piše zdravnica.

“Ves čas se zaposlene, ki smo zadovoljni z delom gospe Nunčičeve, poskuša diskreditirati in vnašati dvom v našo strokovnost, prijaznost in nasploh v naše delo v ZD,” še opozarja. Dodaja, da v ZD Šmarje dela odkar je umrl cenjeni zdravnik, g. Joško Majhen in da je v tem času doživela tako lepe kot težke trenutke, zdržali so tudi, ko so delali kadrovsko podhranjeni, v težkih pogojih in rdečih številkah.

“Zato me jezi, da so ta prizadevanja v tem trenutku enostavno nepomembna. Bolj pomembno je, da rušiš, kar je dobro in potiskaš celoten ZD v negotovost,” je z ravnanjem nekaterih nezadovoljna v tem okolju zelo cenjena zdravnica.

Jugova zaključuje, da jih bogatijo lepi trenutki s pacienti in sodelavci, za katere pa se morajo potruditi “vsi v našem, še nikoli lepše urejenem ZD.”  

Medijem pisala tudi Nunčičeva

V obširnem pismu se je na medije in javnost ponovno obrnila tudi vršilka dolžnosti direktorice Irena Nunčič. Še enkrat je izpostavila pozitivni finančni izid zavoda v zadnjih štirih letih, še posebej pa je med dosežki zadnjega mandata vesela 20 novih zaposlitev, za katere na trgu delovne sile velja izrazito pomanjkanje kadra.

“Se zavedate, kaj pomeni v Obsotelje in na Kozjansko v današnjih razmerah pripeljati 14 zdravnikov, ob njihovem vsesplošnem pomanjkanju in odhodih v tujino?” opisuje dosežek, ki, kot pravi, priča o kakovosti njenega dela.

“Prepričana sem, da zadovoljstvo z menoj delijo tudi zaposleni,” še dodaja.