Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rogaška Slatina: vzgojno izobraževalne ustanove odslej na hitrih optičnih povezavah


Ob koncu leta 2016 so bili v Rogaški Slatini zavodi s področja vzgoje in izobraževanja priključeni na visokozmogljive optične povezave. Na območju Obsotelja in Kozjanskega je Rogaška Slatina edina občina, ki je bila vključena v pomemben vseslovenski projekt IR optika.

Na Šolskem centru Rogaška Slatina je vzpostavljeno novo komunikacijsko vozlišče, od koder so z optičnimi vlakni na Akademsko in raziskovalno mrežo Slovenije – ARNES, priključeni: Šolski center Rogaška Slatina z dijaškim domom, vse tri osnovne šole, Glasbena šola, Knjižnica Rogaška Slatina, dve enoti vrtca, Ljudska univerza ter Kulturni center. V sklop optičnih povezav za Rogaško Slatino je bilo vloženih 153.955,00 evrov.

S tem projektom so za navedenih deset ustanov za 25 let pridobljene brezplačne, zmogljive in dolgoročno stabilne optične povezave s trenutno hitrostjo prenosa 1Gb/s (gigabit na sekundo). Z zamenjavo aktivne omrežne komunikacijske opreme bo mogoče hitrosti še povečati. Minimalni stroški, ki jih bodo ustanove krile, so le stroški prostora komunikacijskega vozlišča.

Rogaška Slatina izpolnjevala vse pogoje

Rogaška Slatina je kot mesto izpolnjevala potrebne pogoje in bila vključena v projekt, v katerega so lahko bili uvrščeni le kraji, ki imajo srednjo šolo in vsaj še tri ustanove, ki so upravičene do optike ter kraji, ki imajo vsaj dve osnovni šoli ter šest drugih upravičenih organizacij. V slovenskem prostoru so tovrstnih povezav deležni določeni raziskovalni zavodi, univerze, osnovne in srednje šole, vrtci ter kulturne ustanove. Tisti, ki so imeli doslej lastno optično povezavo, se bodo poslej rešili visokih stroškov, ki so znašali letno 3.000 in več evrov.

Ob koncu velja omeniti, da se na podlagi sprejetega Načrta razvoja odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij naslednje generacije, Občina Rogaška Slatina aktivno vključuje tudi v proces izgradnje širokopasovne infrastrukture na območjih, kje s strani operaterjev ni izkazan komercialni interes za izgradnjo (območja belih lis).

Ta območja, kjer ni ekonomskega interesa in na katerih operaterji in drugim investitorji v naslednjih treh letih z lastnimi sredstvi ne nameravajo graditi omrežja, bodo pri gradnji sofinancirana z javnimi sredstvi. 

Digitalna agenda za Evropo postavlja visoke cilje glede hitrosti interneta

Do leta 2020 bi naj bila vsaj polovica evropskih gospodinjstev naročena na hitrost 100 megabitov na sekundo (Mbps), ostalim pa bi naj bil zagotovljen dostop najmanj 30 Mbps. Na osnovi evropskih usmeritev je tudi Vlada RS v letu 2016 sprejela strategijo Digitalna Slovenija 2020 in Načrt razvoja širokopasovnih omrežij naslednje generacije do leta 2020.

Pri tem velja poudariti, da sta gospodarski in splošni razvoj v sodobni digitalni družbi neposredno povezana z razvojem visokokvalitetne širokopasovne infrastrukture oz. dostopa do interneta.

Vir: Občina Rogaška Slatina

* fotografija je simbolična