Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Proaktivna kavarna za mlade v Šmarju za boljšo kakovost bivanja v kraju


Minulo soboto je v navdihujočih prostorih Šmarske vinske kleti v Skazovi hiši v središču Šmarja pri Jelšah potekala Proaktivna kavarna z naslovom »Ideje za naš kraj – soustvarjamo z mladimi«.

Dogodek so organizirali Občina Šmarje pri Jelšah, Mladinski kulturni klub Netek ter Klub študentov šmarske regije in Obsotelja. V kavarni je ideje preverjalo deset udeležencev, ki so dogodek toplo pozdravili.

Že nekaj časa pogrešam pravi duh povezovanja in danes sem ga ponovno začutila. Močneje smo se povezali in to mi daje energijo za naprej,” je svoje zaključne misli strnila ena od mladih udeleženk Proaktivne kavarne. “Koristno preživet popoldan, upam, da bomo nadaljevali.”. “V takšnem srečanju sem pridobila energijo, da bi kar takoj začela ustvarjati, delati.”. “Projekt bom predstavila možnim sodelujočim in verjamem, da uspe”, so bili še drugi navdihujoči komentarji, ki smo jih slišali ob koncu soustvarjalnega popoldneva.

proaktivna_kavarna_smarje_2Mladi iz Šmarja so skupaj s podžupanom, Davidom Stupico, v procesu ustvarjalnega skupnega dialoga,  ki sta ga moderirali Margareta Guček Zakošek in Andreja Cepuš iz Društva moderatorjev Slovenije, razvijali tri zanimive ideje, ki bi oplemenitile kakovost bivanja v njihovem domačem kraju.

Udeleženci so predlagali vzpostavitev doživljajskega igrišča za družine, medgeneracijskega druženja in prostora povezovanja mladih. Vse tri ideje so pokazale željo mladih po večji povezanosti, po aktivnem medgeneracijskem druženju in dialogu ter na potrebo po prostoru, ki bo postal vozlišče dogajanja mladih.

Jasno je bilo, da lahko mladi zavzeto prispevajo za svoj kraj in kvaliteto bivanja v njem, še posebej, ko so zares slišani in podprti pri uresničitvi svojih idej.

V treh krogih skupnega dialoga, kjer udeleženci krožijo med omizji, pri katerih sedijo pobudniki idej, so se ideje plemenitile, kristalizirale, pridobivale nove uvide ter zorne kote, vzdušje pa je postajalo z vsakim krogom bolj podporno in krepilo povezanost med udeleženci.

proaktivna_kavarna_smarje_3Ni ostalo le pri novih spoznanjih. Udeleženci so ugotavljali, da je pravi dialog ključen in iskreno povezovanje pomeni veliko podporo za nove korake na poti uresničitve predstavljenih idej. V odličnem vzdušju so se odstrli tudi konkretni naslednji koraki na poti njihove uresničitve.

Prav tako je postajalo jasno, da je proces proaktivne kavarne izjemno uporabna metoda, ki jo lahko še kdaj izvedejo ter s tem odprejo prostor za navdihujoče sodelovanje med ljudmi.

Katja Romih, pobudnica kavarne: Vesela sem, da smo uspeli izpeljati delavnico Proaktivna kavarna v domačem kraju in s tem dali priložnost mladim izraziti svoje želje, ideje, kako okrepiti mladinsko dejavnost v Šmarju pri Jelšah. Kot se je izkazalo, je bila to dobra priložnost, da smo se mladi ponovno povezali in skupaj našli navdih in motivacijo, kako ideje uresničiti. Ker so z nami sodelovali tudi predstavniki občine, podžupan David Stupica in svetnica, Anita Čebular, verjamem, da smo s tem pridobili določeno podporo in pomoč za naše aktivno vključevanje v mladinski, ne nazadnje tudi krajevni razvoj”.

David Stupica, podžupan Občine Šmarje pri Jelšah: “Srečanja in pogovori z mladimi in med mladimi so nujno potrebni. Proaktivna kavarna je bila odlična priložnost, da smo slišali, kaj mladi v Šmarju želijo in potrebujejo. Tako na Občini Šmarje pri Jelšah kot novem zavodu v ustanavljanju, ki bo pokrival tudi področje dela z mladimi, si bomo prizadevali za uresničitev želja, predvsem želimo mladim pomagati pri vzpostaviti skupnega prostora, kjer bodo lahko nastajale tudi ideje za nove projekte”.

Vir in foto: Katja Romih