Odslej boste lahko sredi mandata odpoklicali župana. Preverite kako.

17. 12. 2016 7:11

ven-morasDržavni zbor je z glasovi poslancev SMC, DeSUS-a in Združene levice uzakonil institut odpoklica župana, s katerim bodo lahko nezadovoljni volivci župana zamenjali tudi tekom njegovega mandata, če bo za kaj takega seveda dovolj podpore.

Novosti sicer oporekajo mnogi, od strank SD, SDS in zunajparlamentarne SLS, do Združenja občin Slovenije, napoveduje pa se tudi veto državnega sveta. Po njihovem mnenju gre namreč za populističen ukrep, ki bo omogočal zlorabe, nestabilnost ter povzročal nepotrebne stroške.

Preverili smo postopke, ki bodo po novem omogočili odpoklic župana ter za mnenje povprašali človeka z dolgoletnimi izkušnjami županovanja, nekdanjega župana Občine Šmarje pri Jelšah, Jožefa Čakša.

Želja, nekateri bi dejali celo potreba, po možnosti odpoklica župana s čela občine se je sicer  pojavila v času tako imenovanih vseslovenskih ljudskih vstaj, ko so nasilni protestniki dosegli odstop župana Maribora Franca Kanglerja. Predlagatelji, na čelu s poslancem Janijem Möderndorferjem, so uvedbo odpoklica utemeljili prav na tem primeru; kot pravijo, bi ta institut preprečil tovrstno protestniško nasilje.

A temu oporekajo številni. V Združenju občin Slovenije sicer pravijo, da tovrstnemu mehanizmu ne nasprotujejo, a da se je ideja izjalovila. “Ostaja namreč bojazen za možnosti zlorab zaradi osebnih interesov posameznikov ali interesnih skupin znotraj občine, vse do možnosti političnega obračunavanja,” so zapisali v izjavi za javnost ter dodali, da je  lokalna samouprava eden redkih dobro delujočih sistemov, ki ga takšne predlog lahko v osnovi zamaje.

Proti so tudi v SLS, stranki z največ župani v Sloveniji, kjer “gostilniškemu referendumu”, kot so institut poimenovali, napovedujejo celo ustavno presojo. 

“Na lokalnih volitvah izvoljeni funkcionarji v svojem domačem kraju vsak dan odgovarjajo za svoje delo ter so na razpolago volivcem in se ne skrivajo v poslanskih klopeh,” pravi predsednik stranke mag. Marko Zidanšek.  Poudarja še, da župani zaupnico pri volitvah preverjajo vsake 4 leta , da na lokalnih volitvah izvoljeni funkcionarji v svojem domačem kraju vsak dan odgovarjajo za svoje delo ter so na razpolago volivcem in se ne skrivajo v poslanskih klopeh. “Obenem župani zaupnico pri volivcih preverjajo vsaka 4 leta,” spominja.

In kako boste zamenjali župana?

Če boste torej tekom mandata želeli zamenjati župana, tega ne boste mogli storiti 12 mesecev po njegovi izvolitvi ter 12 mesecev pred lokalnimi volitvami, ampak samo v vmesnem času.

Najprej boste morali zbrati 2 % overjenih podpisov volivcev od števila volivcev, ki je glasovalo v 1. krogu zadnjih županskih volitev. Po vložitvi pobude boste imeli 35 dni časa, da zberete na Upravni enoti overjenih 30 % podpisov volivcev (v občini do 5.000 prebivalci), oziroma 25 % volivcev v občini  do 20.000 prebivalci.

Če vam to uspe, občinska volilna komisija razpiše glasovanje o odpoklicu župana. Ta je odpoklican, če za to glasuje večina volivcev, pod pogojem, da se glasovanja udeleži več kot 90 % volivcev, ki so glasovali v prvem krogu zadnjih županskih volitev.

Če je župan odpoklican, sledi še razpis in izvedba volitev novega župana.

Primer: kako odpoklicati mag. Marka Diacija in Franca Leskovška

Za ponazoritev, kaj tovrstne zakonske zahteve pomenijo v praksi, smo izbrali največjo in najmanjšo občino na območju KiO, Šentjur (18.500 prebivalcev) in Dobje (1.000 prebivalcev).

Za pobudo bi v Šentjurju zadostovalo 142 podpisov, v Dobju pa 15 podpisov. V 35 dneh bi nato v Občini Šentjur predlagatelji morali zbrati 4.037 overovljenih podpisov  in v Dobju 215 overovljenih podpisov.

Župan Diaci bi se poslovil od stolčka, če bi tako glasovala večina glasujočih, vendar samo, če bi na volišče prišlo 6.381 ali več volivcev. Leskovšek pa bi moral oditi ob odločitvi večine, pri čemer  bi moralo na volišče priti vsaj 447 volivcev.

Ob tem je potrebno opozoriti, da je izračun narejen glede na volilne podatke za leto 2014, medtem ko bo odpoklic mogoče izvesti šele po naslednjih lokalnih volitvah, ki bodo čez dve leti.

Dolgoletni župan Šmarja Jožef Čakš: povsem nepotrebno

“Verjetno je predlog pri marsikomu zbudil željo, da bi se odpoklic župana kje zgodil, vendar je treba vedeti, da je izvedba tega izjemno zahtevna,” pobudo komentira nekdanji župan Občine Šmarje pri Jelšah Jožef Čakš, ki je to funkcijo opravljal 23 let.

Opozarja, da je nabrati toliko podpisov in izvesti vse te postopke izjemno težko, obenem pa bi izvedba glasovanja ali volitev lokalni skupnosti povzročila tudi velike stroške.

“Štiriletni mandat ni tako dolg, da bi bilo potrebno v tem času izvajati odpoklic. Če se pa kakšnemu županu zalomi, pa bo morda sam toliko kritičen in bo odstopil,”  ocenjuje Čakš. 

Po njegovem mnenju je bil zakon sprejet, ker si je to pač nekdo želel ali pa da bi bil komu všeč. Kljub temu pa bo o tem še odločal državni svet, ki lahko z vetom zakon vrne poslancem v ponovno odločanje.

Takrat bo za njegovo potrditev potrebna absolutna večina 46 glasov. To pomeni, da bo moral prepričati še enega poslanca, saj je spremembo zakona v četrtek izglasovalo 45 predstavnikov ljudstva.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X