Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občini Rogaška Slatina in Podčetrtek Svetelšku nista dali soglasja za direktorja ZD Šmarje. Zahtevata nov razpis


zd_smarje_1
Kdo bo na koncu vkorakal kot zmagovalec skozi vrata uprave JZ ZD Šmarje pri Jelšah?

Nekdanji direktor Tuša in Petrola Aleksander Svetelšek (še) ne bo postal direktor JZ Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah.

Po zapletu z izobrazbo, ki naj ne bi ustrezala razpisnim pogojem, se je sicer Svet zavoda JZ ZD Šmarje odločil, da pri njem vztraja, a občinska sveta občin Rogaška Slatina in Podčetrtek sta na sejah ta teden zavrnila izdajo soglasja.

Svetniki menijo, da izbira kandidata ni bila opravljena pravilno in zahtevajo nov razpis.

Že pred tem soglasja ni dala občina Rogatec, ki je na nepravilnosti prva opozorila. Svetniki drugih občin pa o tem še niso odločali.

Kot smo pred časom na Kozjansko.info že poročali, je po dveh neuspelih poskusih ponovnega imenovanja Irene Nunčič na čelo ZD Šmarje pri Jelšah (tesno – z 10:9 so ji obakrat soglasje odtegnili šmarski občinski svetniki), svet zavoda na to mesto predlagal ekonomista Aleksandra Svetelška.

A zapletlo se je z zahtevano izobrazbo. Čeprav odlok in statut ZD določata, da za mesto direktorja zadostuje visokošolska, to je 1. stopnja izobrazbe, pa je bila v razpisu zahtevana 2. stopnja, torej univerzitetna (in zakonsko primerljiva) izobrazba. Svetelšek pa univerzitetne izobrazbe nima, a se je na razpis kljub temu prijavil in bil izbran.

V Svetu zavoda ZD so pojasnili, da je pri razpisu šlo za administrativno napako, Svetelškova visokošolska izobrazba pa ustreza pogojem iz odloka in statuta ZD, zato so sprejel sklep, da je razpisni postopek veljaven. 

Opozorila: razpis je izbranega kandidata postavil v prednostni položaj

Nestrinjanje s  tem pa sta za oddajo Slovenska kronika na TV Slovenija izrazila župana Martin Mikolič in Peter Misja. Opozorila sta na nezakonitost razpisa, saj je v razpisu zahtevana 2. stopnja od kandidature odvrnila vse kandidate z (zgolj) visokošolsko stopnjo izobrazbe ter s tem dala neupravičeno prednost kandidatu, ki razpisnih pogojev prav tako ni izpolnjeval, pa se je vseeno prijavil in na koncu bil s strani Sveta zavoda ZD tudi izbran.

Da je zaradi okoliščin izbire javni razpis potrebno v celoti razveljaviti, je pritrdilo tudi pravno mnenje odvetniške pisarne Mužina, Žvimpelj in Partnerji. Ta predlaga izvedbo novega razpisa, v katerem naj bo pogoj zahtevane izobrazbe v skladu s statutom in odlokom JZ ZD Šmarje, torej najmanj zaključena 1. bolonjska stopnja, oziroma ekvivalentno ovrednotena izobrazba.

Razveljavitev razpisa je Svetu zavoda ZD Šmarje predlagal tudi pripravljalec razpisa, Skupnost zavodov osnovne zdravstvene dejavnosti Celjske regije, vendar Svet zavoda temu stališču ni sledil.

Na podlagi tovrstnih stališč in pravnih mnenj v občinah Rogatec, Rogaška Slatina in Podčetrtek ugotavljajo, da izbira kandidata ni bila opravljena pravilno, zato soglasja k imenovanju Aleksandra Svetelška na mesto direktorja JZ Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah ne dajejo.

Svet zavoda JZ Šmarje pri Jelšah pa pozivajo, da razpis nemudoma razveljavi in skrbno pristopi k izvedbi novega postopka.

Zadeva se bo na agendi občinskih svetnikov preostalih občin ustanoviteljic znašla na sejah, ki si sledijo v prihajajočih tednih, a zdaj je že jasno, da bo Svet zavoda moral upoštevati stališča občin ustanoviteljic ter razveljaviti razpis, če želi stabilno vodenje šmarskega zdravstvenega doma v doglednem času zagotoviti.

zur-polsi