Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Upad brezposelnosti tudi na območju KiO, naraščajo potrebe po deficitarnih poklicih


Po zadnjih podatkih iz septembra 2016 Zavoda za zaposlovanje se je stopnja brezposelnosti zmanjšala v vseh območjih službe Zavoda. Tudi v OS Celje število brezposelnih počasi upada, a še vedno je to območje visoko na 3. mestu po številu brezposelnih, kjer imamo še vedno veliko tistih brezposelnih, ki dosegajo 6., 7., 8. stopnjo izobrazbe (16.921 takšnih, po podatkih iz septembra).

Ta podatek mora biti zaskrbljujoč, saj nam daje stopnjevanje v smislu izobražen, bolj izobražen, najbolj brezposeln. Še vedno pa imamo največ brezposelnih žensk in dolgotrajnih brezposelnih. Tokrat smo preverili, kateri so poklici, ki so trenutno na trgu dela najbolj iskani.

Za skupino 03 in tudi Kozjansko in Obsotelje so še vedno na prvem mestu električarji (elektrikar monter, elektroinštalater), sledijo natakarji, kuharji (tudi pomočniki), vozniki, čistilci prostorov, delavci v proizvodnji, gradbeniki, mizarji, varilci, bolničarji negovalci, socialni oskrbovanci, komercialisti, keramičarji in monterji kovinskih konstrukcij.

sluzbe
Še vedno je največje povpraševanje po deficitarnih poklicih – tudi na KiO.

Javni programi, ki so trenutno odprti za boljše zaposlovanje, so Javna dela, Nova možnost, Usposabljanje na delovnem mestu – mladi, Usposabljanje na delovnem mestu Zmorem, ker znam, Zaposli.me 2016/2017, Delovni preizkus 2016, Prvi izziv 2015. Delodajalec na podlagi javnega povabila lahko pridobi subvencijo za zaposlitev brezposelnih in povračilo stroškov praktičnega usposabljanja brezposelnih.

Možnost, ki predvsem mladim in trajno brezposelnim še ostaja, pa so različni programi prekvalifikacije. Trenutno je nekaj organizacij po Sloveniji, ki so ponudile brezplačen NPK program socialni oskrbovanec. Podjetja, ki zaposlujejo, iščejo in potrebujejo predvsem poklice, ki so deficitarni. Trenutno še vedno največ povpraševanja je po električarskih delih ter delo v gostinstvu.

Obdobje, v katerem smo, zagotovo za vse iskalce zaposlitve ni enostavno in tudi nikoli več enostavno ne bo. Trgu dela se bomo tudi kot posamezniki morali prilagajati in pri sebi odgovoriti na vprašanja, kaj še pa bi lahko delal, da zame ne bi bilo obremenjujoče. Spodbujanje obrtnega dela in samozaposlitve na različnih področjih je trenutno tudi eden izmed ukrepov za boljšo zaposljivost. Kakorkoli gledano bi pa vsak moral opravljati delo, za katero je resnično poklican, to delo opravlja rad in da ga tudi notranje osrečuje.

jC

stajerski-2016-polsi-klik